Gigabyte A520M S2H MOSFET soğutma

Tahmin ettiğim gibi. Benim aklıma şöyle bir senaryo geliyor: CPU ve MOSFET'ler ısı yaydığı için radyatör fanları direkt bu sıcak havayı çekiyor ve yeterli soğutma sağlanmıyor. Bence radyatörü söküp kasanın önüne fanlar havayı içeri çekecek çekilde tak, boşa düşen 2 tane ön fanı da üst kısma egzoz fan olarak tak. Hem radyatör daha temiz hava çeker hem de üst kısımda biriken sıcaklığı daha hızlı tahliye etmiş olursun, sıcaklıklar da rahatlar.

Doğru anladıysam radyatörü kön kısma tak ön kısımdan çıkan 2 fanı yukarıya tak bir tanesi önde kalsın daha serin olur dedin doğru muyum ama şöyle bir sorun olmaz mı radyatör devir dayım yapıyor bunda hemfikiriz radyatöre öne takıldığı zaman kablo içerisinden sıvıyı radyatöre verirken zorlanırmı aşağıdan yukarı çıkacak sürekli çünkü.

Doğru anladıysam radyatörü kön kısma tak ön kısımdan çıkan 2 fanı yukarıya tak bir tanesi önde kalsın daha serin olur dedin doğru muyum ama şöyle bir sorun olmaz mı radyatör devir dayım yapıyor bunda hemfikiriz radyatöre öne takıldığı zaman kablo içerisinden sıvıyı radyatöre verirken zorlanırmı aşağıdan yukarı çıkacak sürekli çünkü.

Bir de hocam bu önde takılı olan fanları radyatörle yer değiştirirsem radyatöre taktığım gibi mi yukarıya montelemeliyim yani içerideki havayı dışarı atacak şekilde radyatörde şu an fanların keskin yüzü bana dönük arka tarafında kelebek plastikleri duruyor anlatabilmişimdir umarım yine aynı monte fakat radyatör öne gelecek doğru muyum?

Dosya Ekleri

• IMG_20230901_225953.jpg
    IMG_20230901_225953.jpg
    63,4 KB · Görüntüleme: 22
Doğru anladıysam radyatörü kön kısma tak ön kısımdan çıkan 2 fanı yukarıya tak bir tanesi önde kalsın daha serin olur dedin doğru muyum ama şöyle bir sorun olmaz mı radyatör devir dayım yapıyor bunda hemfikiriz radyatöre öne takıldığı zaman kablo içerisinden sıvıyı radyatöre verirken zorlanır mı aşağıdan yukarı çıkacak sürekli çünkü.

Evet doğru anladın. Ön tarafa montajda boruların zaten aşağıdan yukarı gitmesi gerekiyor, en sağlıklı yöntem bu hava yapmaması için.

Bir de hocam bu önde takılı olan fanları radyatörle yer değiştirirsem radyatöre taktığım gibi mi yukarıya montelemeliyim yani içerideki havayı dışarı atacak şekilde radyatörde şu an fanların keskin yüzü bana dönük arka tarafında kelebek plastikleri duruyor anlatabilmişimdir umarım yine aynı monte fakat radyatör öne gelecek doğru muyum?

Ön fanlar şu an bu haliyle dışarıdaki havayı içeri çekiyor, yani sen bu fanları üste takarken tam tersi takman lazım. Fanın bilgilerinin yazdığı kısım dışarı bakacak.

Evet doğru anladın. Ön tarafa montajda boruların zaten aşağıdan yukarı gitmesi gerekiyor, en sağlıklı yöntem bu hava yapmaması için.

Ön fanlar şu an bu haliyle dışarıdaki havayı içeri çekiyor, yani sen bu fanları üste takarken tam tersi takman lazım. Fanın bilgilerinin yazdığı kısım dışarı bakacak.

Radyatör fanlarını tam tersi yapıyorum peki radyatörü orta ve alt olacak şekildemi takayım önde üstteki fanmı dursun yoksa üst ve orta olacak şekildeki takmalıyım alttaki fanmı önde durmaya devam etsin.

Dosya Ekleri

• IMG_20230901_230932.jpg
    IMG_20230901_230932.jpg
    166,1 KB · Görüntüleme: 22
  • IMG_20230901_230928.jpg
    IMG_20230901_230928.jpg
    69,7 KB · Görüntüleme: 28
Radyatörü en alt orta olacak şekilde tak, en üstteki fan kalsın çünkü en altta PSU cover olduğu için oradan rahat hava almayabilir bu nedenle en üstteki kalsın.

Tamamdır o şekilde bir ayarlayım ben kasayı.

Üst tarafı böyle yapıyorum radyatör böyleydi.

Dosya Ekleri

• IMG_20230901_232515.jpg
    IMG_20230901_232515.jpg
    272,8 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleme:
Evet, bu şekilde.

Hocam kurdum sistemi çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için bşta 35 40 derece arası çalışıyor isterseniz BIOS ayarlarınıda birlikte yapalım ben çok ayar değiştirdim çünkü stabil bir ayar bulabilmek için undervolt yok şu anda soğutucu almadan önce kullanıyordum fan ayarlarını isterseniz birlikte yapalım çok yardımınız dokunur MOSFET'lerin ısısı bile azaldı benim ekran kartımın her yeri mesh Gainward 3060 kullanıyorum alttan aldığı soğuk havayı yukarıya yayarak sistemin ısısını arttırıyormuş dediğiniz gibi şu anda MOSFET'ler bile bir nebze rahatladı boşta 47 derecelere düştü.

1693604037728.png

Yük altında işlemci sıcaklığım bu şekilde.

1693604093562.png

7 ile 15 derece kadar bir azalma oldu.

Hocam kurdum sistemi çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için bşta 35 40 derece arası çalışıyor isterseniz BIOS ayarlarınıda birlikte yapalım ben çok ayar değiştirdim çünkü stabil bir ayar bulabilmek için undervolt yok şu anda soğutucu almadan önce kullanıyordum fan ayarlarını isterseniz birlikte yapalım çok yardımınız dokunur.

Pompa fanı CPU sokete mi bağlı? Pompa hızını %100 değil de şöyle %70-80 yapmayı dene bakalım.

Hocam kurdum sistemi çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için bşta 35 40 derece arası çalışıyor isterseniz BIOS ayarlarınıda birlikte yapalım ben çok ayar değiştirdim çünkü stabil bir ayar bulabilmek için undervolt yok şu anda soğutucu almadan önce kullanıyordum fan ayarlarını isterseniz birlikte yapalım çok yardımınız dokunur MOSFET'lerin ısısı bile azaldı benim ekran kartımın her yeri mesh Gainward 3060 kullanıyorum alttan aldığı soğuk havayı yukarıya yayarak sistemin ısısını arttırıyormuş dediğiniz gibi şu anda MOSFET'ler bile bir nebze rahatladı boşta 47 derecelere düştü.

Eki Görüntüle 1927618

Yük altında işlemci sıcaklığım bu şekilde.

Eki Görüntüle 1927619

7 ile 15 derece kadar bir azalma oldu.

Gayet iyi, Allah bereket versin. :D Oyun mu yoksa stres testi mi?

Pompa fanı CPU sokete mi bağlı? Pompa hızını %100 değil de şöyle %70-80 yapmayı dene bakalım.

Gayet iyi, Allah bereket versin. :D yükteki sıcaklıklar mı bunlar? Oyun mu yoksa stres testi mi?

Stres testi yaptığımda bu şekilde çıktı sıcaklıklar FurMark ile yaptım testi boşta 35 40 derece arası yük altında 30 saniyede 63 maksimum gördüğü MOSFET'lerde sizin gördüğünüz şekilde BIOS arayüzünün resmini atayım ben değiştirmem gereken ayarları söylersiniz temperature interval diye bir ayar var bir de çok araştırdımda ne olduğunu bulamadım siz ne olduğunu biliyor musunuz tek kötü yanı radyatör fanlarının RGB'sini göremiyorum.

SYS fan 1 radyatör fanları SYS fan 2 kasanın fanları CPU pompa ne yapmamı tavsiye edersin ses konusunda sorun yok tam devirde radyatör fanlarını MOSFET sıcaklığına göre kontrol etsin şeklinde ayarlamıştım onu da değiştirmemi önerdiğin bir ayar varsa değiştiriyim.

@Emir M.

Gayet iyi, Allah bereket versin. :D oyun mu yoksa stres testi mi?

Hocam sizi bekliyorum ayar için 🥲

Dosya Ekleri

• IMG_20230902_003845.jpg
    IMG_20230902_003845.jpg
    250,1 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG_20230902_003835.jpg
    IMG_20230902_003835.jpg
    241,9 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20230902_003827.jpg
    IMG_20230902_003827.jpg
    250,5 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Stres testi yaptığımda bu şekilde çıktı sıcaklıklar FurMark ile yaptım testi boşta 35 40 derece arası yük altında 30 saniyede 63 maksimum gördüğü MOSFET'lerde sizin gördüğünüz şekilde BIOS arayüzünün resmini atayım ben değiştirmem gereken ayarları söylersiniz temperature interval diye bir ayar var bir de çok araştırdımda ne olduğunu bulamadım siz ne olduğunu biliyor musunuz tek kötü yanı radyatör fanlarının RGB'sini göremiyorum.

SYS fan 1 radyatör fanları SYS fan 2 kasanın fanları CPU pompa ne yapmamı tavsiye edersin ses konusunda sorun yok tam devirde radyatör fanlarını MOSFET sıcaklığına göre kontrol etsin şeklinde ayarlamıştım onu da değiştirmemi önerdiğin bir ayar varsa değiştireyim.

@Emir M.

Hocam sizi bekliyorum ayar için 🥲

Kusura bakma, müsait değildim. Şimdi, pompa ilk öncelikle CPU Fan portuna bağlı olsun. Radyatör fanlarını CPU sıcaklığına göre dönecek şekilde ayarla, MOSFET olmasın. Temperature Interval "Sıcaklık Aralığı" olarak geçiyormuş, yani ani sıcaklık değişimlerinde fan hızlarının tepkisini azaltmak için bu ayarı 3 kullanmak daha iyi olur. 1 yaparsan sıcaklıklar aniden değiştiğinde fan hızları da aniden artıp azalıyor, bu durumu biraz daha minimuma indirmek için 3 yeterli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı