Rehber GNU/Linux'ta ICC profili ayarlama

İyi akşamlar sevgili Technopat Sosyal üyeleri,

Her ne kadar basit bulsam da @SerdarT35 hocamızın talebi üzerine bu rehberi hazırlıyorum. Umarım yeni başlayan kullanıcıların işine yarar bir rehber olmayı başarır.

ICC profili nedir?

ICC profili, monitörlerin renk yönetimi ve kalibrasyonu için kullanılan bir standarttır. Cihazlar arasındaki renk tutarlılığını sağlamak amacıyla renk profil bilgilerini içerir. Bu profiller bir monitörün, yazıcının veya diğer cihazların renk çıktısını tanımlayarak doğru renklerin görüntülenmesini sağlar. Böylece, tasarımcılar ve fotoğrafçılar gibi profesyoneller, farklı cihazlarda aynı renkleri tutarlı bir şekilde elde edebilirler.

GNU/Linux'ta ICC profili nasıl seçilir?
GNU/Linux dağıtımlarında bir çok masaüstü ortamının ayarlarında Monitör, Renk Yönetimi veya ICC Profili adlı sekme bulunmaktadır. Örneğin GNOME masaüstü için ayarlarda gidilmesi gereken sekme:
1728673073292.png

Gördüğünüz gibi bu kısmı klavye, mouse, yazıcı gibi donanım ayarlarının arasında bulabilirsiniz.

Profil ekle yazan seçeneği kullanarak ICC profili ekleyebiliriz. Varsayılan hâlinde bile bir çok profil bulunuyor.

1728673203790.png

Deneyerek monitörünüze en uygun olan profili seçebilirsiniz.

İnternet üzerinden ICC profili indirme ve GNU/Linux'a kurma
Eğer varsayılan ayarlardaki ICC profilleri hoşunuza gitmediyse veya monitörünüzle uyumlu olmadıysa internetten indirdiğiniz bir ICC profilini kurmak isteyebilirsiniz.

Öneri site olarak ICC profiles sitesini örnek verebilirim. Siteden sRGB ve oradan da sRGB4 seçeneğini seçerek ilerliyorum.

1728673425308.png

"Accept Terms of Use" seçeneğine tıkladığımda .icc uzantılı bir dosya bilgisayara inmiş oluyor.

Şimdi indirdiğimiz ICC profilini eklemek için bir önceki ayarlar kısmına geliyoruz ve Profil Ekle kısmındaki "Dosyayı içe aktar." butonunu kullanıyoruz.
1728673573207.png

İndirdiğimiz .icc uzantılı dosyayı içe aktardığımızda artık menüde diğer profillerin arasında görünüyor olacak. Çift tıklayıp etkinleştirdikten sonra farkı hissedebilirsiniz.

Monitörünüze en uygun ICC profilini bulmak için internet üzerinde araştırma yapabilirsiniz. Rehber içerisinde herhangi bir ICC profilini sizlere önermiyorum çünkü seçilmesi gereken ICC profili monitörden monitöre değişecektir.

Her ne kadar basit bulsam da @SerdarT35 hocamızın talebi üzerine bu rehberi hazırlıyorum. Umarım yeni başlayan kullanıcıların işine yarar bir rehber olmayı başarır.
Keşke anlayabilecek kadar zeki olsaydım ama maalesef aptallığım engel oluyor. Beni ve diğer yeni üyeleri düşünmeniz bile yeterli. Umarım diğer yeni kullanıcılar benden zekidir ve başarılı şekilde yapmayı becerir, ben beceremedim çünkü.

Keşke anlayabilecek kadar zeki olsaydım ama maalesef aptallığım engel oluyor. Beni ve diğer yeni üyeleri düşünmeniz bile yeterli. Umarım diğer yeni kullanıcılar benden zekidir ve başarılı şekilde yapmayı becerir, ben beceremedim çünkü.
Nasıl yani hocam? Rehber yapabilmenizi sağlamadı mı?

Windows'tan daha basit olduğunu düşünüyorum.
Windows'ta sadece Intel veya Nvidia'nın uygulamasına girip doygunluğu arttırırdım. Linux'ta MUX Switch açıkken Nvidia X Server'dan Digital Vibrance arttırarak çözebiliyorum ama işlemcinin dahili ekran akrtını kullanırken pek bir şey yapamıyorum. Ve biliyorsunuzdur herhalde, MUX Switch açıkken laptopun şarjı pek uzun gitmiyor.

Geri
Yukarı