Gök gürlerken bilgisayarlar kapatılmalı mı?

Türkiye'deki çoğu bina kaç yapıldığı, Avrupa standartlarının gözetilmediği, işçi ve malzeme kalitesinin kötü olduğu için birçok sorun oluyor; yangın, elektrik arızaları vs.
Bu sorunlardan yola çıkarak halk çözümler üretiyor tabii hiçbir bilimsel dayanağı olmadan...
İşin aslı şu: Yıldırım düşme ihtimali olan yerlerde elektrik yükü fazla ise yıldırım düşme ihtimali artıyor. Yıldırım düştüğü veya elektriğin sağlıklı olmadığı (voltajda dalgalanma, anlık kesinti vs) durumlarda cihazlar bozulabiliyor yeni cihazlarda ve binalarda çeşitli önlemler olduğu için korkmanıza gerek yok fakat binanızın elektrik tesisatı iyi değilse ve cihazlarınız kaliteli cihazlar değilse bozulma ihtimali var.
Elektriğin kesilmeyeceğine inanıyorsanız bir şey olmaz. Kesilecek gibi olursa kapatın. Elektrik kesintisi donanımlara zarar verebiliyor. Yeni sistemler kesintilere karşı daha korunaklı olduğu için pek etkilenmiyorlar. Yine de önlem almak lazım.
"kesilecek gibi olursa" ne demek? 😂
Yıldırım eğer binaya düşerse kapalı veya açık olması önemli değil ne var ne yok parçalar zaten evi.

Yıldırım eve düşme ihtimali değil sorun yakınlarda bir yere yıldırım düşmesi durumunda elektrik iletim hatları zarar görecektir.

@AGEVRX Kesilecek gibi olursa demek :) Hiç mi ışıkların anlık flick attığı veya titrediği zamana denk gelmediniz? Kötü hava şartlarında az çok belli olur. Kayışdağı civarında oturuyorum. Ne gibi zamanlarda kesileceğini tahmin edebiliyorum :) Benim gibi yüksek civarlarda oturanlar da tahmin edebilir. Genelde rüzgarlı yağışlarda kesintiye maruz kalırım. Kar yağışlarında hiç kesilmez mesela. Hatta yakınıma yıldırım düşer sürekli. Belli bir bölgeye denk geldiği zaman internetim direkt gidiyor (DSL ışıkları vs.). Yani bu konuda oturduğum mevkiye göre usta oldum :)

@AGEVRX Yanda bir tane rezidans var. Ne oluyorsa, o hergeleler yüzünden oluyor. İnternet bağlantısı büyük ihtimal o taraftan aktarılıyor bir bina üzerinden. Bir nokta var. Yıldırım sürekli oraya düşüyor. Düştüğü anda internet iptal. Elektrikte o anda gidiyor. Fakat internetin gelmesi 1 gün sürüyor :) Yağış tiplerine göre artık ezberledim. Ona göre PC kapıyor veya kapamıyorum :D

Merhaba. Evin giriş elektrik panosunda kaçak akım rölesi bulunmuyorsa, PC ve diğer değerli elektronik cihaz ve makinelerinden önce de akım korumalı prizler bulunmuyorsa bu esnada yıldırım deşarjlarına karşı açık bir tehdit söz konusu olur. Bu nedenle bu cihazların yıldırım düşmesi esnasında her iki koruyucu sistem devre dışındaysa prizden çekilmeleri ihtiyati tedbir olur. Hem kaçak akım rölesi hem ev cihaz ve makinelerinden önce akım korumalı prizler evde yer alıyorsa, yıldırım deşarjları esnasında prizden çekilmesi mutlaka şart değildir. Çünkü akım korumalı prizler ile kaçak akım rölesi senkron olarak çalışıp ev cihaz ve makinelerini zarar görmekten mutlaka koruyacaktır.

Normal sigortalar (otomatlar) toprak hattından gelen yıldırım kaçaklarından korunmada etkili olamaz, ancak kaçak akım röleleri; toprak, faz, nötr hattında çalışırken topraktan gelen istenmeyen yıldırım deşarjı geçişlerinde kendi röle devresini anında keserler. Akım korumalı prizler ise anlık aşırı voltajla oluşan faz, nötr hattında paralel olan varistöründen bypass'la bu aşırı akımı geçirirken bu esnada hem otomatlar hem kaçak akım rölesi ayni anda düşerek korunacak cihaz istenmeyen tehditlerden korunabilmiş olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
@Yeni Teknik Sembol Bazı cihazlarda bu gibi durumlar için sigorta bulunuyor anlık yüksek akımda sigorta devreye giriyor ama cihazın tekrar çalışması için sigortanın değiştirilmesi gerekiyor konu hakkında bilgisi olmayanlar ise birkaç kuruşluk maaliyet yerine ürününün yenisini alabiliyor. Beyaz eşyada bu tarz bir devre var mı bilmiyorum ama özellikle pahalı anakartlarda var.

@Yeni Teknik Sembol Bazı cihazlarda bu gibi durumlar için sigorta bulunuyor anlık yüksek akımda sigorta devreye giriyor ama cihazın tekrar çalışması için sigortanın değiştirilmesi gerekiyor konu hakkında bilgisi olmayanlar ise birkaç kuruşluk maaliyet yerine ürününün yenisini alabiliyor. Beyaz eşyada bu tarz bir devre var mı bilmiyorum ama özellikle pahalı anakartlarda var.

Evet, zaten hocam ev cihaz, makina anakartlarının pek çoğunda cam sigorta veya elektronik sigortalar mutlaka bulunup aşırı akımlı ve olağandan yüksek gelen voltajlarda anında atan sigortalarıyla cihaz devreleri güvenle kesiliyor. Ancak asıl konumuz aşırı gelen voltajlarla değil de yıldırım saçaklarıyla gelen yıldırım deşarjlarının cihaz sigortasına gelemeden hemen önce kaçak akım rölesi, akım korumalı prizlerle çok önceden kesilip bu tehditlerin engellenmesidir. Zaten yıldırım deşarjı, toprak hattından faz veya nötr'e atlayıp toprak dışında iki kutuplu cihaz, makinaların cam sigortasına kadar ulaşıp bu sigortayı attırsa bile çoktan içteki chipset, entegre, mikrodenetleyici, vb. çok hassas elektronik parçalara cihaz DC besleme katlarını rahatça geçerek çok ciddi zararları verebilecektir.

Bizim amacımız cihaz içindeki, önündeki cam sigorta, elektronik sigortaya kadar tehlikeli deşarjların ulaşamadan çok daha önceden kesilmesini sağlamak şeklinde olmalıdır. Bu koruma da ancak kaçak akım rölesi ve akım korumalı prizlerin beraber çalışıp ortak blokesiyle cihazdan önceki bu iç sigortalarından hemen önce yapılabilir. Yani sadece cihaz iç sigortasına güvenemeyiz, ayni şekilde PSU içindeki varistörlerlere zaten çok güvenemeyip akım korumalı prizleri bu amaçlarla kullandığımız gibi bu tedbirleri de cihaz sigortalarından önce mutlaka almak zorundayız. Kolay gelsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı