Görsel İletişim Tasarımı

mr.chawick

Hectopat
Merhaba öncelikle bu sene YKS'ye girdim ve güzel de bir sonuç elde ettim kendi açımdan :)
Lise 2'den bu yana hedefim Görsel İletişim Tasarımı okumaktı, üni konusunda kararsızdım tercih dönemine kadar ama onda da kararımı Gazi Üniversitesi (Bizim kısım Hacı Bayram'da kalıyor gerçi ama olsun) olarak verdim.
Şimdi bazı sorularım olacak cevaplamanızı rica edeceğim :) ;
1-Bu bölümü yazanlar var mı aramızda? Varsa Hacı Bayram'ı kazanacağını düşünenler yazsın şimdiden tanışalım :)
2-Bu bölümde hangi alana yönelmek daha avantajlı olur? (Video kurgu, fotoğraf düzenleme, illüstrasyon, vfx, ses düzenlem alanlarından)

Son düzenleyen: Moderatör:
@Bugs Bunny, sen o bölümü yazdın mı hocam? Seninle yanlış hatırlamıyorsam konu üzerinden tartışmıştık.

@Bugs Bunny, rica ederim. Elimizden geldiğince yardım ederim.

Hocam konuyu hortlatıyorum ama bölüme gidebildiniz mi? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Konuyu sahibi olarak ben de tekrar bir hortlatayım. Evet, bölüme gittim; 2019-2023 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde eğitimimi tamamladım. Şartlar (COVID 19, deprem vs.) El verdiğince 😔...

Bölümü bitirdiğim yaz Ankara'da bulunan bir reklam ajansında jr. Pozisyonunda tasarımcı olarak çalışmaya başladım, aynı ajansta çalışmaya devam etmekteyim. Bunun yanında freelance işler de yapmaya devam ediyorum.

Bölüme gelirsek eğer bir temeliniz, o yoksa da ilginiz varsa kesinlikle gitmelisiniz. Kendi adıma liseden oluşan temelim ve ilgimle gittiğim bölümde bir kez bile pişmanlık duymadım, bizlere verilen birçok projeyi zevkle, hevesle tamamladım. (1. sınıftan sonra işler daha çok dijitale kayıyor, benim için 1. sınıftan sonrası çok daha güzeldi.)

Kısaca ilgiyle birlikte zevkli hâle gelen bir bölüm olarak düşünebilirsiniz. Alana hevesiniz yoksa sizden yapılması beklenen birçok çalışma size anlamsız ya da eziyet olarak gelebilir. Onun dışında gideceğiniz üniversitenin kadrosunu, öğrencilerini elinizden geldiğince araştırın (stalklayın). Kim ne işler yapmış, hangi mezun nerelere gelmiş gibi... Çoğu bölümde olduğu gibi kişisel çabayla gidilebilecek noktanın sınırının olmadığı, yöneldiğiniz noktaya göre birçok alanda iş bulabileceğiniz bir bölüm...

Sorularınız olursa cevaplamaya çalışacağım. (bu sefer daha kısa sürede olacağına inanıyorum. 🙂)

Konuyu sahibi olarak ben de tekrar bir hortlatayım. Evet, bölüme gittim; 2019-2023 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde eğitimimi tamamladım. Şartlar (COVID 19, deprem vs.) El verdiğince 😔...

Bölümü bitirdiğim yaz Ankara'da bulunan bir reklam ajansında jr. Pozisyonunda tasarımcı olarak çalışmaya başladım, aynı ajansta çalışmaya devam etmekteyim. Bunun yanında freelance işler de yapmaya devam ediyorum.

Bölüme gelirsek eğer bir temeliniz, o yoksa da ilginiz varsa kesinlikle gitmelisiniz. Kendi adıma liseden oluşan temelim ve ilgimle gittiğim bölümde bir kez bile pişmanlık duymadım, bizlere verilen birçok projeyi zevkle, hevesle tamamladım. (1. sınıftan sonra işler daha çok dijitale kayıyor, benim için 1. sınıftan sonrası çok daha güzeldi.)

Kısaca ilgiyle birlikte zevkli hâle gelen bir bölüm olarak düşünebilirsiniz. Alana hevesiniz yoksa sizden yapılması beklenen birçok çalışma size anlamsız ya da eziyet olarak gelebilir. Onun dışında gideceğiniz üniversitenin kadrosunu, öğrencilerini elinizden geldiğince araştırın (stalklayın). Kim ne işler yapmış, hangi mezun nerelere gelmiş gibi... Çoğu bölümde olduğu gibi kişisel çabayla gidilebilecek noktanın sınırının olmadığı, yöneldiğiniz noktaya göre birçok alanda iş bulabileceğiniz bir bölüm...

Sorularınız olursa cevaplamaya çalışacağım. (bu sefer daha kısa sürede olacağına inanıyorum. 🙂)

Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, bende Görsel iletişim bölümünü seçtim şuan 4. Sınıfım dediklerinize harfiyen katılıyorum.

Peki sizde bu mecrada görev yapan birisi olarak, bir kaç soru sorayım :

Sizce bir ajansın bu bölümü okuyan birisinden beklentileri nelerdir?

Doğru Portfolyo nedir, nasıl olmalıdır?

Ajanslarda ne gibi bir statünüz var, ne gibi seşeneklerimiz var.

Sizce Freelance mi yoksa Ajansta mı çalışmak daha mantıklıdır?

Dediğim gibi 4. Sınıfım bu soruları merak ediyorum.

Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, bende görsel iletişim bölümünü seçtim şu an 4. sınıfım dediklerinize harfiyen katılıyorum.

Peki sizde bu mecrada görev yapan birisi olarak, birkaç soru sorayım:

Sizce bir ajansın bu bölümü okuyan birisinden beklentileri nelerdir?

Doğru portfolyo nedir, nasıl olmalıdır?

Ajanslarda ne gibi bir statünüz var, ne gibi seşeneklerimiz var.

Sizce freelance mi yoksa ajansta mı çalışmak daha mantıklıdır?

Dediğim gibi 4. sınıfım bu soruları merak ediyorum.

• Sizce bir ajansın bu bölümü okuyan birisinden beklentileri nelerdir?

Çalıştığın ajansın verdiği hizmetlere göre değişmekle birlikte bazı temel beklentiler sabit kalmaktadır. Kreatif çözümler, iyi iletişim, çok yönlü olma, iyi bir ekip üyesi olabilme, sosyal medya tasarımları, web görsel tasarımları, kurumsal kimlik ögelerinin tasarımı vs. gibi. Bazı iş ilanlarında göreceğin gibi senden video kurgu, hareketli grafik de yeri geldiğinde bekleyebiliyorlar fakat bunları bilmek ya da yönelmek kendi tercihine kalmış, zorunluluk değildir. Benim tavsiyem kendini tek bir alanda sınırlayıp, ben sadece bunu yapıyorum dememen olur... Olabildiğince multidisipliner bir tasarımcı olmayı hedeflersen çok daha başarılı olursun.

• Doğru portfolyo nedir, nasıl olmalıdır?

Portfolyona yaptığın her işi koymak zorunda değilsin öncelikle bunu kendine kabul ettirmek gerekiyor. Sonrasında bir klasörde yaptığın ve "işte bu iş oldu." dediğin işleri toparlaman ve bölümlere ayırman (logo tasarımı, posterler, video vs.) Portfolyonu hazırlarken işini çok kolaylaştırır. Oluşturduğun bölümler için kapak tasarımı yapabilirsin. Sonrasında iç sayfalarda çalışmalarını olabildiğince öne çıkartacak şekilde sunmalısın (kaliteli mockuplar vs. kullanmalısın.).

• Ajanslarda ne gibi bir statünüz var, ne gibi seçeneklerimiz var?

Jr. Olduğunuzda sizin altınızda ajansta varsa stajyerler çalışıyor. Üstünüzde ise sr. Tasarımcılar ve art direktörler, kreatif direktörler. Her ajansta hepsi sabit olur diyemiyorum. Çünkü bazı ajanslar çok daha kalabalık ekiplere sahipken bazı ajanslar daha çok kollektif küçük ekiplerle iş yapıyor.
Benim ajanstaki temel görevimi de şöyle açıklayabilirim;
• Sosyal medyacılarımızın markalarımız için hazırlamış olduğu aylık planları (sosyal medya gönderileri vs.) Hazırlamak.
• Markalardan gelen talepleri (afiş, banner, gazete ilanı, billboard vs.) Yerine getirmek.

İşin usta çırak ilişkisiyle ilerlediğini düşünebilirsin, meslekte geçirdiğin süre arttıkça, olağanüstü bir durum olmadığı sürece kıdemin de artıyor. Yani Jr. Designer veya Intern olarak başladığın yolun sonunda Creative Group Head, Sr. Creative Director, Art Director gibi unvanlara sahip olabilirsin.

• Sizce freelance mi yoksa ajansta mı çalışmak daha mantıklıdır?

Bu konu beklentilere bağlı olup kişiden kişiye değişmekle, her ay belli bir miktarın üzerinde kazanabileceğin bir sistem oturtursan freelance çalışmanın ajansta çalışmaya göre benim açımdan çok daha mantıklı olan noktaları var. Zaman yönetiminin sana kalması, iş stresinin bir nebze olsun azalması, bir nevi kendi patronun olmak gibi durumlar...
Freelance ve ajansta çalışmak dışında remote (uzaktan) çalışma gibi bir sistem de tercih edebilirsin. Benim tercih etmeme sebeplerimden biri maalesef yabancı dil seviyemin yeterli düzeyde olmaması. Eğer iyi bir seviyede yabancı dilin varsa tercih etmeni önerebileceğim bir sistemdir. Genelde yurt dışı merkezli firmalar Türkiye için ilan açıyor, LinkedIn'de bunları takip edebilirsin.

Umarım aklındaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. 🙂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı