Göz sağlığı nasıl korunur?

mahmutabe

Centipat
Daha fazla  
Öncelikle 10 saate varan ekran süren var ve karanlık ortamda bazen de ışıklı ortamda video veya araştırma yapıyorum. Göz saglimi nasıl korurum? Bir de bu aralar göz yasarması veya aşırı kuruluk oluyor, nedeni nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle 10 saate varan ekran süren var ve karanlık ortamda bazen de ışıklı ortamda video veya araştırma yapıyorum. Göz saglimi nasıl korurum? Bir de bu aralar göz yasarması veya aşırı kuruluk oluyor, nedeni nedir?

Bilinenin aksine mavi ekranlar gözleri bozmaz sadece göz yorgunluğuna sebep verir bu da geçiçidir göz dinlendiğinde geçer.

Göz egzersizleri yapabilirsiniz. Ben ChatGPT'ye sormuştum, günde 2-3 kez söylediği taktikleri uyguluyorum. Gözlerim daha çok rahatlıyor bunları uyguladığımda. Spoiler içerisinde veriyorum bu egzersizleri.

1. 20-20-20 Kuralı

Ekran karşısında uzun süre vakit geçiriyorsanız, gözlerinizi korumak için bu kuralı uygulayabilirsiniz.

• Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 fit (yaklaşık 6 metre) uzaktaki bir objeye odaklanın.
  • Bu, gözlerinizin yakın mesafedeki odaklanmayı bırakıp, uzak mesafeye odaklanarak rahatlamasına yardımcı olur.

2. Göz Yuvarlama

Bu egzersiz, göz kaslarını esnetmeye ve göz yorgunluğunu gidermeye yardımcı olabilir.

• Gözlerinizi kapatın ve yavaşça saat yönünde 10 kez daire çizin.
  • Ardından, aynı şekilde ters yönde 10 kez daire çizin.
  • Bu hareketi birkaç set yaparak tekrarlayın.

3. Palming (Avuçlama)

Göz kaslarınızı rahatlatmaya yönelik bir başka etkili egzersiz.

• Ellerinizin avuç içlerini birbirine sürtün ve iyice ısının.
  • Ardından, avuçlarınızı kapalı gözlerinizin üzerine nazikçe yerleştirin, ama gözlerinize baskı uygulamaktan kaçının.
  • Gözlerinizi kapalı tutarak birkaç dakika boyunca derin nefes alıp verin.
  • Bu egzersiz, gözlerinizi dinlendirirken zihinsel rahatlama da sağlar.

4. Odak Değiştirme

Bu egzersiz, gözlerinizi yakın ve uzak objelere odaklamaya çalışarak göz kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.

• Bir parmağınızı veya bir kalemi elinize alın ve yaklaşık 15-20 cm uzaklıkta tutun.
  • Parmağınıza odaklanarak 5-10 saniye bekleyin, ardından gözlerinizi birkaç metre uzaklıkta bir objeye odaklayın.
  • 10-15 kez bu geçişi yapın.

5. Göz Sıkma ve Açma

Bu basit egzersiz gözlerinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

• Gözlerinizi sıkıca kapatın ve 5 saniye tutun.
  • Ardından gözlerinizi hızlıca açın ve 5 saniye boyunca genişçe açık tutun.
  • 10 kez tekrarlayın.

6. Fokus Egzersizi

Bu egzersiz, göz kaslarının odaklanma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilir.

• Bir parmağınızı ya da küçük bir objeyi doğrudan burnunuzun önünde tutun.
  • Objeye dikkatlice odaklanın, sonra dikkatlice parmağınızı uzaklaştırın.
  • Objeyi gözlerinizle takip edin ve mümkün olduğunca net görmeye çalışın.
  • Bu hareketi 10-15 kez tekrarlayın.

7. Büyük "8"

Bu egzersiz, gözlerinizi hem yatay hem de dikey yönde hareket ettirerek kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir.

• Bir "8" şeklini düşünün ve gözlerinizi bu şekli takip edecek şekilde hareket ettirin.
  • Yavaşça başlamak ve ardından hızınızı artırmak iyi olabilir.

Ekstra İpuçları:​

• Işıklandırma: Gözlerinizi rahatlatmak için yeterli ışıkta çalışmaya özen gösterin. Az ışıkta gözlerinizi zorlamayın.
  • Gözyaşı Damlası: Göz kuruluğu yaşıyorsanız, gözyaşı damlası kullanmak faydalı olabilir.
  • Ekran Molası: Uzun süre bilgisayar veya telefon kullanıyorsanız, ekranla aranıza kısa molalar koyarak gözlerinizi dinlendirin.

Ayrıca mavi ışık gözünüzü bozmaz ancak karanlık ortamdayken gözünüzün bayağı bir yorulmasına sebebiyet verebilir. Örneğin Windows kullanıyorsanız "Gece ışığı" özelliğini açmanızı öneririm. Bu özellik mavi ışığı azaltıyor büyük oranda. Özellikle uyku zamanınıza az kala bu özelliği kullanmak işe yarayabilir. Çünkü mavi ışık uyku kalitesini azaltabilir. Ayrıca yeterli miktarda su içmeye de özen gösterin. Su içmek genel göz sağlığını destekler ve göz kuruluğunu önler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı