Google Hakkınızda Ne Biliyor?

Çoğu bilgiyi zaten yapay zeka kullanıp bize yardımcı olsun diye topladığı için çok da takmıyorum açıkçası. Çok çok çok önemli biri olmadığın sürece kişisel verilerin büyük bir plajdaki tek bir kum tanesi kadar önemli, en fazla genel kullanım verilerinde falan yerin olur, o kadar.

Çok tedirginsen fotoğraflarındır, videolarındır, ses kayıtlarındır, konumundur vs. gerçekten önemli verilerini internetin herhangi bir yerine -sosyal mecralar da dahil- koymayacaksın. O zaman hakkında önemli bir şey olma olasılığı aşırı derecede düşük.
Bu çok basit bir düşünme şeklidir. Gizlilik saklayacak bir şey olduğundan dolayı istenmez, özgürlük için istenir. Ne demek istediğimi anlatayım...

İnsanlar tanımadığı kişilerin yanında, arkadaşlarının yanında, kankasının yanında, sevdiğinin yanında farklı davranır ve en önemlisi tek başınayken farklı davranır. Birisi sizi devamlı izliyorsa özügrce düşünemezsiniz, başkası ne der düşüncesi kafanızı karıştırır ve düşüncelerinizi etkiler. Bugün kullandığınız bütün buluşlar, düşünce sistemleri vs. özgür bir ortamda birisinin müdahalesi olmadan düşünülmüştür, tasarlanmıştır. Herkes her düşünceyi kendi çıkarlarına uygun bulmayabilir bu yüzden başkalarına müdahale etmek ister.

Gizlilik kısaca özgür düşünceyi sağlar. Gizlilik yoksa özgür düşünce de olamaz. Benim saklayacak bir şeyim yok, polis tarafından aranan bir suçlu değilim bir şey değilim fakat gizlilliğime önem veriyorum. Bunu şöyle düşünün: "Konuşacak bir şeyiniz yoksa niye özgür düşünceyi savunuyorsunuz?". Saklayacak bir şeyim yok fakat diğerlerinin de benim bilgilerime bakmak için bir sebebi yok. Eğer mahkeme kararı ile bir suçu ortaya çıkarmak için benden bilgi alınması falan gerekiyorsa seve seve yardımcı olurum fakat sapık gibi devamlı takip edilmek benim hoşuma gitmiyor.

Google sizi devamlı izliyor ve takip ediyor. Kullanmasanız bile başkaları aracılığı ile size yine bir şekilde takip ediyor. Google'a başka insanlara sormak istemediğiniz şeyleri bile sorabiliyorsunuz yani karşıdaki yapay zeka senin düşünce sistemini de takip ediyor. Böylelikle sana "uygun" sonuçlar vs veriyor. Uygun kelimesini tırnak içine aldım çünkü aslında "uygun" pek de uygun değil. Aynı soruyu farklı kişiler soruyorsa bunun uygun sonucu yoktur, iki kişiye fikirleri ne olursa olsun objektif bir şekilde aynı kaynakları sunmanız lazım. Sen bunu oku, öbürü de bunu okusun diyemezsiniz; bu sizin seçiminiz değil, araştıran seçer ne okuyacağını. İnternette araştırabilirsiniz Google'ın diğer arama motorları ile karşılaştırması var, çoğu sonucu şirketin kendi siyasi görüşüne göre ne doğruysa ona göre göstermeye çalışıyor. Bir arama motoru kişisel olmamalı, kütüphane gibi herkese aynı kaynakları sunmalı.

Bunun dışında gösterilen haberlerin hangisinin ilk sayfada olacağını belirleme yetkisi Google'da mevcut. Ön planda olan haberleri değiştirip bir ülkedeki seçim sonuçlarını bile etkileyebilirler. Doğru bilgiye ulaşmak isteyen bir sürü kaynak taraması yapar fakat çoğu insan ilk sayfa da gördüğü ile yetinir. Böylelikle Google çok basit hamleler ile ciddi anlamda sisyasi fikirleri etkileyebilir.

Sonuç olarak Google artık sadece bir arama motoru değildir, interneti tasarlayan ve bu konuda en önde gelen şirkettir. Google'ı hayatınızdan %100 çıkaramazsınız, çıkarırsanız kendi zararınıza olur fakat internet hayatınızın %100'ü olmasını engelleyebilirsiniz. Google'ın servislerinin alternatifleri mevcuttur, birazcık araştırma ile bunlara ulaşabilirsiniz.

@49823 Sorun şu ki, Google karşılıklı oturup sohbet muhabbet ettiğiniz kanlı canlı birisi değil. Size hizmet sunmak için tasarlanmış yapay zekaya sahip arama motoru. Kişisel verilerinizi yine size güzel bir şeyler sunmak için kullanıyor; paparaziler gibi alıp, orada burada duyurmak/sergilemek gibi de bir amacı olduğunu da sanmıyorum.

İnternetin neresine giderseniz gidin, birileri sizi her zaman izler. İnternet size her zaman bir şeyler aşılamak ister. Burada kişinin amacının kişisel fotoğrafları, videoları gibi asıl önemli olan şeyleri korumaya çalışması; fikir aşılamalarından korunmaya çalışması olmalı. Bu sadece Google'ın değil, tüm internetin getirdiği bir problem.

Yoksa Google yapay zekası 2-3 anahtar kelime algıladığı için reklamlarda arattığın şeyleri çıkarması çok da bir şey ifade etmiyor, yine kullanıcıyla satıcıyı buluşturmak, 2 (ya da 3) tarafın da karlı çıkması için tasarlanmış bir şey.

-Sizin için söylemiyorum, genelden bahsediyorum- Instagram'da, Twitter'da A'dan Z'ye her şeyini yükleyen/paylaşan kişilerin, "Google verilerinizi çalıyor!" demesi de ironik.

Kitlesel istatistiki bilgilerin tekelleşmiş odaklarda bulunmasının ne anlama geldiğini görmeye başladık. Facebook, ABD seçim manipülasyonu ile suç üstü yakalandı. Reklamverenlerine yüksek verim sunmaya çalışan Google'ın olası sakıncalı potansiyelini de bilmek lazım. Devletler veya sivil toplum kuruluşları kafa patlasın bu işlere. Biz atleti giyip mangalda çektiğimiz fotoları bize bedava sunulan 15GB'lık Google buluta atıp paylaşırız.

@49823 Sorun şu ki, Google karşılıklı oturup sohbet muhabbet ettiğiniz kanlı canlı birisi değil. Size hizmet sunmak için tasarlanmış yapay zekaya sahip arama motoru. Kişisel verilerinizi yine size güzel bir şeyler sunmak için kullanıyor; paparaziler gibi alıp, orada burada duyurmak/sergilemek gibi de bir amacı olduğunu da sanmıyorum.

İnternetin neresine giderseniz gidin, birileri sizi her zaman izler. İnternet size her zaman bir şeyler aşılamak ister. Burada kişinin amacının kişisel fotoğrafları, videoları gibi asıl önemli olan şeyleri korumaya çalışması; fikir aşılamalarından korunmaya çalışması olmalı. Bu sadece Google'ın değil, tüm internetin getirdiği bir problem.

Yoksa Google yapay zekası 2-3 anahtar kelime algıladığı için reklamlarda arattığın şeyleri çıkarması çok da bir şey ifade etmiyor, yine kullanıcıyla satıcıyı buluşturmak, 2 (ya da 3) tarafın da karlı çıkması için tasarlanmış bir şey.

-Sizin için söylemiyorum, genelden bahsediyorum- Instagram'da, Twitter'da A'dan Z'ye her şeyini yükleyen/paylaşan kişilerin, "Google verilerinizi çalıyor!" demesi de ironik.
Google'ın amacı bu işten para kazanmak. Zaten bu işte bu kadar para olmasa bu servisleri ücretsiz yapamazdı. Fakat bu bilgileriniz bir sürü şirkete satılıyor, bir şirketlerin bilgilerinizi ne kadar güvende tuttuğu ne amaçla kullandığı belli değil. Bu bilgileriniz size karşı gelecekte kullanılabilir çünkü o kadar fazla bilgi ile başka başka şeyler de elde edilebilir, bu deliğin bir sonu yoktur.

Evet bu doğru, internet gizlilik amacıyla tasarlanmamıştır. İnternete bilgi verirsiniz ve bilgi alırsınız; kimse bilgi vermezse siz de bilgi alamazsınız. Fakat benim burada demeye çalıştığım şey bu kadar bilginin benden arka planda alınmasından ya da bu tarz servisileri kullanmama rağmen tanıdıklarımın benim hakkında olan bilgileri ile benim hayalet profilimin oluşturulup bilgilerimin alınmasından rahatsız oluyorum. Tanıdıklarımın kısmını kontrol edemesem de kendi paylaştıklarımı elimden geldiğince kontrol etmeye çalışıyorum. Zaten bilgilerimi ben de paylaşıyorum, mesela technopat üzerinde kendi adımı kullanıyorum, bu bilgiyi ben bizzat kendim verdim fakat benim hangi sayfaları ziyaret ettiğimi tarayıcılarıma kurdukları çerezler ile takip etmeleri, Android telefonumun yakındaki wifi ağlarını tarıyarak devamlı lokasyonumu bir yerlere göndermesini sevmiyorum. Çünkü bu bilgiler reklam şirketlerine satılıyor ve her ne kadar gün yüzünde kişiselleştirilmiş bir deneyim alsam da bu bilgiler nerelerde dönüyor bilemiyorum.

Son dediğinize kesinlikle katılıyorum, sosyal hayatının ve özel hayatının tamamını sosyal medyaya dökenlerin bu tarz şeylerden rahatsız oluşunu anlamıyorum. Zaten bu bu hesapları kurarken okumadıkları fakat kabul ettikleri bir sözleşme var, her ne kadar bazı şeyler yazmasa bile aşağı yukarı ne yapılacağı hakkında bilgi sahibi olabilinir fakat onları okuyacak adam nerede...

@49823 O bilgiler satılan şirketlere elinde sonunda ulaşacağı için çok da kafaya takmamak lazım. A şirketinden gitmese de elinde sonunda B şirketinden, C şirketinden gidecek. En azından güzel bir hizmet alırım da boşa gitmemiş olur 🤣
Dediğim gibi toplanan bilgiler onlar için kum tanesi kadar önemli. Neredeyse tamamı da anonim olarak toplanıyor zaten. En fazla genel verilerde veya sosyal deneylerde falan kullanıyorlar.

Telekom şirketleri bile bilgilerimizi şirketlere satarken benim elimden ne gelir ki? Kimliğimi ve benliğimi oluşturan bilgilere erişmesinler yeter. Anladınız ne demek istediğimi.

Google'ın bundan fazlasını bildiğini düşünüyorum. Sırf Google değil, Google hesabı ile giriş yaptığımız yerler. O özellikleri devre dışı bıraksak bile. Kaldı ki SİM kartına rehberdeki kişileri kaydederken ister istemez o kişileri Google hesabımıza aktardığımız oluyor kaldı ki %90'ımız bunu yapıyoruz.

Google'ın bundan fazlasını bildiğini düşünüyorum. Sırf Google değil, Google hesabı ile giriş yaptığımız yerler. O özellikleri devre dışı bıraksak bile. Kaldı ki SİM kartına rehberdeki kişileri kaydederken ister istemez o kişileri Google hesabımıza aktardığımız oluyor kaldı ki %90'ımız bunu yapıyoruz.
Reis, senin gittiğini duymuştum. Kim olduğunu bilmiyorum ama arkandan çok ağıt yakmışlardı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı