- Makaleler
- 2
Bu çok basit bir düşünme şeklidir. Gizlilik saklayacak bir şey olduğundan dolayı istenmez, özgürlük için istenir. Ne demek istediğimi anlatayım...Çoğu bilgiyi zaten yapay zeka kullanıp bize yardımcı olsun diye topladığı için çok da takmıyorum açıkçası. Çok çok çok önemli biri olmadığın sürece kişisel verilerin büyük bir plajdaki tek bir kum tanesi kadar önemli, en fazla genel kullanım verilerinde falan yerin olur, o kadar.
Çok tedirginsen fotoğraflarındır, videolarındır, ses kayıtlarındır, konumundur vs. gerçekten önemli verilerini internetin herhangi bir yerine -sosyal mecralar da dahil- koymayacaksın. O zaman hakkında önemli bir şey olma olasılığı aşırı derecede düşük.
İnsanlar tanımadığı kişilerin yanında, arkadaşlarının yanında, kankasının yanında, sevdiğinin yanında farklı davranır ve en önemlisi tek başınayken farklı davranır. Birisi sizi devamlı izliyorsa özügrce düşünemezsiniz, başkası ne der düşüncesi kafanızı karıştırır ve düşüncelerinizi etkiler. Bugün kullandığınız bütün buluşlar, düşünce sistemleri vs. özgür bir ortamda birisinin müdahalesi olmadan düşünülmüştür, tasarlanmıştır. Herkes her düşünceyi kendi çıkarlarına uygun bulmayabilir bu yüzden başkalarına müdahale etmek ister.
Gizlilik kısaca özgür düşünceyi sağlar. Gizlilik yoksa özgür düşünce de olamaz. Benim saklayacak bir şeyim yok, polis tarafından aranan bir suçlu değilim bir şey değilim fakat gizlilliğime önem veriyorum. Bunu şöyle düşünün: "Konuşacak bir şeyiniz yoksa niye özgür düşünceyi savunuyorsunuz?". Saklayacak bir şeyim yok fakat diğerlerinin de benim bilgilerime bakmak için bir sebebi yok. Eğer mahkeme kararı ile bir suçu ortaya çıkarmak için benden bilgi alınması falan gerekiyorsa seve seve yardımcı olurum fakat sapık gibi devamlı takip edilmek benim hoşuma gitmiyor.
Google sizi devamlı izliyor ve takip ediyor. Kullanmasanız bile başkaları aracılığı ile size yine bir şekilde takip ediyor. Google'a başka insanlara sormak istemediğiniz şeyleri bile sorabiliyorsunuz yani karşıdaki yapay zeka senin düşünce sistemini de takip ediyor. Böylelikle sana "uygun" sonuçlar vs veriyor. Uygun kelimesini tırnak içine aldım çünkü aslında "uygun" pek de uygun değil. Aynı soruyu farklı kişiler soruyorsa bunun uygun sonucu yoktur, iki kişiye fikirleri ne olursa olsun objektif bir şekilde aynı kaynakları sunmanız lazım. Sen bunu oku, öbürü de bunu okusun diyemezsiniz; bu sizin seçiminiz değil, araştıran seçer ne okuyacağını. İnternette araştırabilirsiniz Google'ın diğer arama motorları ile karşılaştırması var, çoğu sonucu şirketin kendi siyasi görüşüne göre ne doğruysa ona göre göstermeye çalışıyor. Bir arama motoru kişisel olmamalı, kütüphane gibi herkese aynı kaynakları sunmalı.
Bunun dışında gösterilen haberlerin hangisinin ilk sayfada olacağını belirleme yetkisi Google'da mevcut. Ön planda olan haberleri değiştirip bir ülkedeki seçim sonuçlarını bile etkileyebilirler. Doğru bilgiye ulaşmak isteyen bir sürü kaynak taraması yapar fakat çoğu insan ilk sayfa da gördüğü ile yetinir. Böylelikle Google çok basit hamleler ile ciddi anlamda sisyasi fikirleri etkileyebilir.
Sonuç olarak Google artık sadece bir arama motoru değildir, interneti tasarlayan ve bu konuda en önde gelen şirkettir. Google'ı hayatınızdan %100 çıkaramazsınız, çıkarırsanız kendi zararınıza olur fakat internet hayatınızın %100'ü olmasını engelleyebilirsiniz. Google'ın servislerinin alternatifleri mevcuttur, birazcık araştırma ile bunlara ulaşabilirsiniz.