GTX 1080 ile R5 1600 AF darboğaz yapar mı?

İşletim sistemi
Windows 10
Hocam şöyle ki GPU'nuzu tam olarak yormayan oyunlarda GPU'nun kullanımı çok az kalıyor. Fakat GPU'ya yük bindiren oyunlarda GPU kenara atıp CPU'nun yükünü azaltıyor. Mesela videoda PUBG'de GPU kullanımı %37'yken CPU %61. GTA 5 değerleri de sizin söylediğinizle eşdeğer gibi. CPU %100'e yaklaşıyorsa zaten bir problem vardır orada.
Şöyle ki ekran kartının %99 - %100 olduğu değerde işlemci iyi ve ekran kartı yükseltilebilir.
İşlemci eğer %99 - %100 gibi bir değerseyse işlemci değiştirmek gerekir ve darboğaz vardır.

Peki GTA 5'te olduğu gibi iki değerde %50'lerin altında olunca ne oluyor yine işlemci darboğazı mı var demek oluyor?

Buradaki videoya göre kullanımlar hep düşük. İşlemcinin ekran kartını güzel besleyebilmesi için V-SYNC kilidi aktif olmadığı takdirde %100 gibi bir değere yaklaşması gerekmiyor mu? Bende yanlış bir bilgi mi var yoksa?
Daha önce de yazdım size: GTA V, 1080p'de GTX 1080'i %100 kullanabilecek bir oyun değil. Oyun ayarlarında grafikleri en yükseğe getirip yükü ekran kartına çevirebilirsiniz ama 1080p'de yine tam yüke girmez o ekran kartı.
Ve işlemciniz o ekran kartı için biraz zayıf kalıyor. İmkan varsa onu satıp Ryzen 3 3300x, Ryzen 5 3600, 5500 veya 5600 almanızı öneririm.

Ahahah teşekkür ederim. İşlemci yükseltebilirim.

Teşekkür ederim herkes öyle diyorsa yükselteceğim yapacak bir şey yok.

Peki bir şey soracağım izninizle, ofisimde i3-10100f kullanıyorum. Onu taksam çok farkeder mi?
i3-10100f ile de daha rahat kullanırsınız. Yani bu da Ryzen 5 1600 AF'den iyidir.

Şöyle ki ekran kartının %99 - %100 olduğu değerde işlemci iyi ve ekran kartı yükseltilebilir.
İşlemci eğer %99 - %100 gibi bir değerseyse işlemci değiştirmek gerekir ve darboğaz vardır.

Peki GTA 5'te olduğu gibi iki değerde %50'lerin altında olunca ne oluyor yine işlemci darboğazı mı var demek oluyor?
GTA 5 farklı bir örnek, tam olarak GPU'nun yüksek kullanıma ulaştığı bir oyun değil gördüğüm kadarıyla. Asıl bottleneck ölçümünü GPU'nun tam kapasitesini kullanabileceği oyunlarda yapmanız daha mantıklı olur. Çünkü eğer darboğaz varsa, GPU tam kapasitesine ulaşamayacaktır. Yani, ideal bir senaryoda sizin GPU'nuzun %99'unu kullanması gereken oyun %50-60'larda kalıyorsa o zaman darboğazdan bahsedebiliriz. Yukarıda söylediğim mantıklı olmamış bu bağlamda. Yalnız i3 10100F + 1080 testinde oldukça ideal rakamlar görülebiliyor, buyrun siz de bakın isterseniz:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabi şu da var, yukarıda bir tık darboğaz yapıyor gibi demişsem de bu oyunların doğal sonucu bu aslında. CPU'ya yüklenen oyunlar biraz. Misal önceki attığım videoda GPU %98 kullanıma ulaşabiliyor RDR2'de. Yani 1600 AF de besliyor gibi bazen. Bazen de %80'lere düşüyor, CPU %70'lerdeyken. Tabi daha yüksek bir işlemci daha mantıklı olur. Eğer FPS drop - stutter sorunu yaşamıyorsanız hiç ellemeyin hocam.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Benim için bu sorgulama şu videonun 1. dakikasında başladı. 1080P ayarda 187 FPS alabiliyor bu adam. İşlemcisi tabi çok çok iyi fakat sorgulamama neden oldu.

5600 veya üzerini alamıyorsan 3600 almak güzel olur. Fiyat ne?
5000 serisi Antalya'da ikinci el bulamadım. Ryzen 5 3600 için 1800 ₺ yazmış birisi.

5000 serisi Antalya'da ikinci el bulamadım. Ryzen 5 3600 için 1800 ₺ yazmış birisi.
Sıfır 5500 almak daha mantıklı o zaman bence. Performansları hemen hemen aynı, sıfır olanı tercih edebilirsin o yüzden.

Benim için bu sorgulama şu videonun 1. dakikasında başladı. 1080P ayarda 187 FPS alabiliyor bu adam. İşlemcisi tabi çok çok iyi fakat sorgulamama neden oldu.

O fiyata sıfır Ryzen 5 5500 alabilirsiniz. Yanında Uncharted oyunu da hediye galiba.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı