Çözüldü GTX 1080 sistem darboğaz yapıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Fatih Ünlü

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Makina Mühendisliği
Öncelikle merhabalar. En başta sistem özelliklerini söylemem gerekli;

ROG GTX 1080 8 GB versiyon.
ROG B450 F GAMING.
Vengeance Pro 2x8 GB 3200MHz.
R7 2700X stok soğutucu.
Rampage 550W 80Plus Gold sertifikalı güç kaynağı.
Kasa içi havalandırma Full Corsair sistem mevcut kasırga koparıyor içerde ısıyla alakalı bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Manuel stress testlerinde işlemciye 107W TDP yük biniyor. Ekran kartına 175W TDP yükleniyor.
Fakat oyunlarda darboğaz yaşanıyor. GTA 5 gibi oyunlarda benchmark testinde 55FPS veriyor. İnternette baktığımda 110 FPS üzeri gösteriliyor. Ekran kartında uygulama yok. Full stock soğutma mevcut 3 fanlı modeli. Cooler Master MasterGel Pro ile bir kere macun yeniledim. Sonrasında çok iyi performans aldım. Ama güncellemeden sonra sıkıntılar olmaya başladı.

Dediğim gibi oyunlarda işlemci 55W üzeri çıkmıyor. Ve GPU darboğaz yaşıyor. Her şeyi denedim tüm özellikleri açtım BIOS'tan Extreme ayarlara getirdim Windows güç seçeneklerinden Extreme ayarlarda. Yine de 55W üzerine tırmanmıyor. İşlemcim sıfır her şeyim sıfır alındı önceden böyle bir sorun yoktu. Yeni Windows güncellemesiyle darboğaz yaşıyorum.

İkinci sorun ise RAM frekansından dolayı sanıyorum. DOCP ayarları profile#1 yaptım. Vengeance Pro RAM Ryzen işlemcilerle sıkıntı yaşıyormuş var mı böyle bir şey? 1-2 saat sonra mavi ekran hatası alıyorum. Aklında bir düşünce olan varsa ya da bir çözüm yolu yardımcı olursa sevinirim.

Son düzenleme:
Çözüm
Aynen öyle ama yine de belirttiğiniz üzere genel olarak besleme sıkıntısı yaşanacağını ben de düşünmüyorum, hatta BF gibi işlemci yükü yüksek senaryolarda 2K Ultra'da yine besler. Sadece yapabileceği durumların olabileceği noktasında ufak bir not düşmüştüm.

@Fatih Ünlü, Windows sürümünden kaynaklı bir performans kaybıyla karşılaştığınızı düşünüyorsanız ki zannetmiyorum pek, geri dönüş yapıp bir daha deneyebilirsiniz. Bunun yanında GTX 1080 gibi bir erkan kartıyla isterse 700W yazsın üzerinde Rampage PSU kullanmazdım, RAM'lerin ise Dual Channel modda çalışacak şekilde takılı olduğundan emin olun. Profilleri sıfırlayıp defaulta aldıktan sonra XMP ile 3200 MHz'e çıkarıp son durumu bir daha kontrol edin derim.

İnternette PSU için çok olumlu feedback almış. Fiyatı çok uygundu onu aldım. Yeni güncelleme ile darboğaz sorunum çözüldü. 105W işlemci 185W ekran kartı peak görüyorum artık. Ve BF1 gibi oyunlarda %40 işlemci kullanımı %99 ekran kartı kullanımı görüyorum. Yazılımsal bir sorundu sanırım. Ve bir daha güncelleme yapmayacağım.
Yapmaz hocam yine.

R7 2700X'in RTX 2060 Super'e darboğaz yapma olasılığı imkansız.

Kesinlikle doğru söylüyorsunuz ben sadece adam gibi cümle kuramadım.
R7 2700X RTX2070 Super'i dahi besler hocam.
Kesinlikle doğru söylüyorsunuz ben sadece adam gibi cümle kuramadım.
R7 2700X RTX2070 Super'i dahi besler hocam.

Bende de 1080 olduğu için söylüyorum ama llaptop olduğu için kesin bir şey söyleyemem.

BF 5, BF 1 gibi oyunlarda yapabilir. Onun dışında yapacağını sanmıyorum.
Aynen öyle ama yine de belirttiğiniz üzere genel olarak besleme sıkıntısı yaşanacağını ben de düşünmüyorum, hatta BF gibi işlemci yükü yüksek senaryolarda 2K ultrada yine besler. Sadece yapabileceği durumların olabileceği noktasında ufak bir not düşmüştüm.

@Fatih Ünlü, Windows sürümünden kaynaklı bir performans kaybıyla karşılaştığınızı düşünüyorsanız ki zannetmiyorum pek, geri dönüş yapıp bir daha deneyebilirsiniz. Bunun yanında GTX 1080 gibi bir erkan kartıyla isterse 700W yazsın üzerinde Rampage PSU kullanmazdım, RAM'lerin ise dual channel modda çalışacak şekilde takılı olduğundan emin olun. Profilleri sıfırlayıp defaulta aldıktan sonra XMP ile 3200 MHz'e çıkarıp son durumu bir daha kontrol edin derim.

Son düzenleme:
Aynen öyle ama yine de belirttiğiniz üzere genel olarak besleme sıkıntısı yaşanacağını ben de düşünmüyorum, hatta BF gibi işlemci yükü yüksek senaryolarda 2K Ultra'da yine besler. Sadece yapabileceği durumların olabileceği noktasında ufak bir not düşmüştüm.

@Fatih Ünlü, Windows sürümünden kaynaklı bir performans kaybıyla karşılaştığınızı düşünüyorsanız ki zannetmiyorum pek, geri dönüş yapıp bir daha deneyebilirsiniz. Bunun yanında GTX 1080 gibi bir erkan kartıyla isterse 700W yazsın üzerinde Rampage PSU kullanmazdım, RAM'lerin ise Dual Channel modda çalışacak şekilde takılı olduğundan emin olun. Profilleri sıfırlayıp defaulta aldıktan sonra XMP ile 3200 MHz'e çıkarıp son durumu bir daha kontrol edin derim.

İnternette PSU için çok olumlu feedback almış. Fiyatı çok uygundu onu aldım. Yeni güncelleme ile darboğaz sorunum çözüldü. 105W işlemci 185W ekran kartı peak görüyorum artık. Ve BF1 gibi oyunlarda %40 işlemci kullanımı %99 ekran kartı kullanımı görüyorum. Yazılımsal bir sorundu sanırım. Ve bir daha güncelleme yapmayacağım.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı