Bu gün bir hevesle GTX 1060'dan ikinci el GTX 1080'e geçiş yaptım. Sisteme temiz Windows kurup güncel sürücü yükledim fakat büyük hüsrana uğradım. Milletin 4K'da 100 üzeri FPS aldığı kart ben de 1080p de 70 FPS'yi dahi görmüyordu ve daha kötüsü GTX 1060'dan aldığım performansı dahi alamadım. Resimde gördüğünüz gibi CPU%100 kullanılırken GPU %50lerde çakılı kalıyor sizce bu darboğaz mı demek? İşlemcimin mükemmel olmadığını biliyordum elbet fakat 4K oyun oynamak gibi bir amacımda yoktu sadece 1080p de Ultra veya yüksek ayarlarda 70 FPS'nin altına düşmeyecek bir performans bekledim ama 50-60 ları zor görüyorum ve FPS stabil değil. Ortamdan ortama çok değişkenlik gösteriyor çoğunlukla kasıyor ve bu çok rahatsız ediyor. Öğrenciyim tüm paramı buna yatırdım şu an çok moralim bozuldu açıkçası eğer bu darboğaz ise bana beni bundan kurtarabilecek uygun bir işlemci önerebilirseniz sevinirim. Elimde eski 1060'ım duruyor onu 1000 TL civarı satıp yine ikinci elden alabileceğim darboğaz yapsa da Ac Odyssey, FF 15 gibi açık dünya oyunlarında 1080 p Ultra'da hissettirmeyecek bir işlemci önerebilir misiniz? Birisi i7 3770k önerdi fiyatı uygun sizce yeterli performans sağlar mı? AMD Ryzen 7 1700 ve Ryzen 5 2600 ün performansı gayet iyi görünüyor fiyatı da ikinci el 1000 TL civarı bütçeme uygun fakat benim 1155 soketime uyar mı hiç bilmiyorum. Bu sokete uygun alabileceğim performanslı işlemci için yardımlarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkürler.
Sistem bilgisi:
Anakart: Gigabyte Ga Z77X D3H (LGA 1155)
Ekran kartı: GTX 1080
İşlemci: i5 3570K 3.40-3.80 GHz (Overclock ile Hyper Threading Modunda 4.00 GHz ayarlı)
RAM: Hyper 4+4 DDR3
Bottleneck calculator tarzı siteler bana aşağıdaki işlemcilerin darboğaz yapmayacağını ekran kartımla uygun çalışacağını söylüyor görüşleriniz nedir?
Çok net darboğaz oluyor. Tamam normalde 4K'da FPS düşer fakat sizin gibi işlemcisi düşük kalan sistemlerde 1080 gibi ekran kartlarını yüksek çözünürlükte kullanmak daha mantıklıdır, daha yüksek FPS değerleri gördüyseniz şaşırmayın. Ayrıca 8 GB RAM de günümüzde oyununa göre yetersiz kalabilir. Anakart değiştirmek istemiyorsanız en iyi yapacağınız şey i7-3770K alıp overclock yapmak. Anakart ve RAM'leri değiştiririm derseniz seçenecek çoğalır.
CPU %100 GPU %49 daha nasıl darboğaz olmayacak? Tüm paranızı buna yatırarak hatayı yapmışsınız zaten. Tavsiyem elinizdeki bileşenleri satıp o bütçeye uygun 2. el parçalara yönelmeniz. CPU, anakart ve RAM, gerekiyorsa PSU.
Çok net darboğaz oluyor. Tamam normalde 4K'da FPS düşer fakat sizin gibi işlemcisi düşük kalan sistemlerde 1080 gibi ekran kartlarını yüksek çözünürlükte kullanmak daha mantıklıdır, daha yüksek FPS değerleri gördüyseniz şaşırmayın. Ayrıca 8 GB RAM de günümüzde oyununa göre yetersiz kalabilir. Anakart değiştirmek istemiyorsanız en iyi yapacağınız şey i7-3770K alıp overclock yapmak. Anakart ve RAM'leri değiştiririm derseniz seçenecek çoğalır.
3570K ile GTX 1080'in darboğaz yapması kadar normal bir şey yok. Ayrıca GTX 1080 1080p kartı değil. O çözünürlükte ve o işlemci ile düşük performans almanız normal.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim anakartı ilerde değiştirmeyi düşünüyorum Ryzen uyumlu uygun bir anakart önerinizide beklerim. O halde sonuç olarak şuan bu sokete alabileceğim en iyi işlemci i7 3770K mıdır?
Evet ama onla da darboğaz yaşarsınız. Ben i7 8700 ile 1080p'de kullanıyorum AC Odyssey gibi CPU Intensive oyunlarda sınırdan kurtarıyor.
Böyle yüksek seviye kartları düşük çözünürlükte kullanacaksanız tek çekirdek performansı ciddi anlamda yüksek bir işlemciye ihtiyacınız var. İkinci bir seçenek daha yüksek çözünürlükte oynamak.
Bu sokete de yatırım yapmanızı önermem, en kısa zamanda elinizde kalanları da elden çıkarıp güncel bir sokete ve daha güçlü bir işlemciye geçmenizi öneririm.
Monitörüm 72 herz, 72 fpsnin altına düşünce dalgalanma yaşıyorum oyun deneyimi mi baltalıyor en azından 72 fpsyi kurtaracaksa şimdilik İ7 3770K almam mantıklı sanırım ikinci el fiyatları 500 tl civarı. Daha sonra mecbur anakart ile beraber işlemci değişimine gideceğim o zaman anakart için size tekrar danışırım. Vakit ayırıp cevap veren herkese çok teşekkürler sağlıcakla kalın.