Çözüldü GTX 460 ekran kartı sürücüsü çöktü hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

uboden

Femtopat
Katılım
7 Mayıs 2021
Mesajlar
8
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle merhaba,

Problemim forumda da çok kez hakkında başlık açılmış bir durum. Çoğu başlığı inceledim fakat çözümümü bulamadım.

Konuya girmeden önce donanımımla alakalı bilgi vermek istiyorum:
  • Anakart: ASUS H61M-D
  • İşlemci: i5-3570K 3.40GHz
  • RAM: 8 GB (2x4GB)
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 460
  • VRAM: 1GB

Problemle ilk olarak oyunu oynarken bir anda bilgisayarın kitlenmesi ve sonrasında mavi ekran hatası vermesiyle karşılaştım. Hata kodunu şu an hatırlamıyorum. Sonrasında bilgisayarımı hiç açamadım. Bilgisayar çalışıyordu ama ekrana görüntü gelmiyor. 3-4 günlük uğraşlar sonrasında kurtarma moduyla bir şekilde Windows'u çalıştırıp bilgisayarı tekrar ayağa kaldırdım ve tüm güncellemeleri tekrar yaptım.

Güncel olarak yaşadıklarım ise:

Tüm oyunlarda geçerli olmakla birlikte bu zamana kadar 100 FPS'lerde oynadığım oyunlarda şu an oyunu çalıştırdığımda lobi ekranında oyunun donması sonrasında da başlıkta belirtmiş olduğum hatayı vermesi.
Çözüm olarak DDU ile eski driverı silip güncelini kurmayı denedim, BIOS güncellemesi yaptım fakat hiçbiri problemime çözüm olamadı. Donanımsal bir sorun yaşadığımı düşünüyorum ama hangi parçamda sorun yaşadığımı bilemiyorum. İlk başta RAM ile alakalı sorun yaşadığımı düşündüm ama bilgisayar halihazırda sorunsuz çalıştığı için sorunumun RAM olmadığını düşünüyorum. Şu an ekran kartı'mın bozulduğundan şüpheleniyorum ama bunu nasıl anlayacağımı bilemiyorum. Burada da beni tereddütte bırakan durum sistemin ekran kartımı tanıyor olması, yani güncellemeri yapınca aygıt yöneticisinde ekran kartımı görebiliyorum.

Yardımlarınızı bekliyorum, iyi forumlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bazen sorunlar çok saçma olabiliyor. Elimde HD 6570 vardı kartta sorun yok ama ekranda bozulmalar vardı direkt VRAM'de olduğunu düşünüp kartı attım çöpe. Sonra farklı kartla denedim sorun halen devam ediyor. Sonra RAM'lerden birini çıkarttım ve sorun düzeldi. RAM'deki sorun nasıl görüntüde bozulmalara yol açıyor bana çok saçma geldi. Dediğim o ki eğer onboardda sorun var ise RAM'lerde olabilir zaten başka pek olasılık da kalmıyor.

Bilgi paylaşımları için teşekkür ederim, kolay gelsin.
Ben sorunumu çözdüm, sorun yaşayan arkadaşlara yardımcı olmak adına tecrübelerimi paylaşayım:

Yaşadığım problemin ekran kartından kaynaklandığını tespit ettikten sonra önce ekran kartını kurtarmaya çalıştım, hiçbir şekilde tamir edemedim. Tam gözden çıkardım artık çöp oldu bu diye kenara ayırıp piyasada ekran kartı fiyatlarına bakarken bir arkadaşımın tavsiyesiyle ekran kartını fırınlama işlemini denedim. Bildğimiz fırına 200 derecede 5 dakika atıyoruz.
Linkini şöyle bırakayım:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu işlemi yaptıktan sonra ekran kartım çalışmaya başladı, yalnız bozulmadan önceki performansı yok. Önceden %100 çalışıyorsa şu an %80 belki daha da az kapasite ile çalışıyormuş gibi hissettiriyor. Ama çöp olduğunu düşündüğüm ekran kartımdan bu noktaya gelmek her türlü sevindirici :) Benim size tavsiyem çöp olduğunu göze aldığınız ekran kartınıza bu işlemi uygulamanız. Sanırım 2-3 ay daha çalışır sonrasında tamamen ömrünü tamamlarmış biraz da şans işi. Yani kalıcı bir çözüm değil bilginize. 2-3 aylık süreçte de yeni ekran kartı için gerekli altyapınızı oluşturursunuz.
Hocam sistemdeki Ram ve Ekran kartını söküp yuvalarını temizleyin. Ram slotlarının yerini değiştirin bir de böyle bakın. Eğer overclock yapabiliyorsanız bu konu hakkında bilginiz ve tecrübeniz varsa bir de overclock yapın.
 
Hocam sistemdeki Ram ve Ekran kartını söküp yuvalarını temizleyin. Ram slotlarının yerini değiştirin bir de böyle bakın. Eğer overclock yapabiliyorsanız bu konu hakkında bilginiz ve tecrübeniz varsa bir de overclock yapın.
OC hariç hepsini denedim,hiçbir sonuç alamadım. Sorunumun da OC ile çözülebileceğini düşünmüyorum ama son çare tabiki onu da denerim.
Marka/Model hatırlamıyorum 540Watt onu biliyorum sadece.
 
Afterburner'den Core clock düşürün kart beslemesinde veya PSU da sorun varsa düzeltir daha az güç çekeceğinden.
Programı kurdum,Core Clock'u nasıl düşüreceğim bilgi verir misin ya da bildiğin bir rehber varsa linkini de bırakabilirsin.
Fark ettim,gözümün önündeymiş pardon. Kaça kadar düşürmemi tavsiye edersiniz ?
 
Programı kurdum, Core Clock'u nasıl düşüreceğim bilgi verir misin ya da bildiğin bir rehber varsa linkini de bırakabilirsin.

After burnerde Core clock yazan bir slider var orası 700 ise 600 yapmalısın bu kartın TDP'sini düşürecektir ama performansıda düşürecektir eğer bu yolla kart sorunsuz çalışırsa sorun PSU'ya da ekran kartıdır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı