Güç kaynağında koruma sertifikaları ne işe yarar?

celilemrednsmnt

Hectopat
Katılım
6 Şubat 2020
Mesajlar
4.783
Makaleler
1
Çözümler
24
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600, XFX RX 5700 XT Double Dissipation, GoodRam 2x8 16 GB 3600 MHz, B450M Dragon, Kioxia Exceria G2 1 TB, Snowman T6, WD 1 TB HDD, Frisby 9320G Mesh.
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Sistem Destek Uzmanı
Yüksek güç (OPP), yüksek akım ( OCP), gerilim (OVP/UVP), yüksek sıcaklık (OTP), kısa devre (SCP). Güç kaynağım Cooler Master GX 750 80 Plus Bronze ve bu yazdığım koruma özelliklerine sahip. Bunlar ne işe yarar? Bilgisayar açıkken elektrikler kesildiğinde bu yazılan koruma özelliklerinden biri sisteme zarar gelmesini önler mi? Cevaplarınız için teşekkürler.
 
Bunlari standart gibi dusunebilirsin. Bir urun cikarttiklarinda bu standartlara basvururlar, eger urun testi gecer ise standarti urun uzerinde basmaya hak kazanir.
Mesela kısa devre (SCP) yazıyor. Biliyorsunuz Türkiye'de zırt pırt elektrikler gidiyor. Bugün 2 kere gitti, geldi. Bir problem olur mu ?
 
  • OVP (Over Voltage Protection): (Aşırı Voltaj Koruması): Voltaj önceden ayarlanmış bir seviyeyi aştığında üniteyi kapatan veya çıkışı askıya alan bir güç kaynağı özelliği. Genellikle voltaj çıkışı % 110 ila% 130'u aştığında etkinleştirilir.
  • OPP (Over Power Protection): (Aşırı Güç Koruması): Aşırı güç çıkışından kaynaklanan hasarı önler. Bu genellikle bağlı bileşenlere giden güç % 130 ila% 150'ye ulaştığında etkinleştirilir.
  • OCP (Over Current Protection): (Aşırı Akım Koruması): PSU'ya çok fazla akım göndermenin olası tehlikeli etkilerine karşı koruma sağlar. Bu, ünitenin aşırı yüklenmesine veya kısa devreye girmesine, potansiyel olarak hatalı bir akım oluşturmasına ve bir güç kaynağı ünitesine veya ana kart gibi bağlı bileşenlere zarar vermesine neden olabilir. Giren akım miktarı % 130 ila% 150'ye ulaştığında aktif hale gelecektir.
  • OTP (Over Temperature Protection): (Aşırı Sıcaklık Koruması): Dahili sıcaklık maksimum güvenli çalışma sıcaklığını aştığında güç kaynağını kapatır.
  • SCP (Short Circuit Protection): (Kısa Devre Koruması): Yüksek sıcaklık çıkışı nedeniyle anakartın yanmasını engeller.

  • Sormamışsınız ama son olarak BOP (Brown Out Protection) var.
    Tutarsız elektrik şebekelerinden gelen ani voltaj düşüşü nedeniyle bir güç kaynağı biriminin hasar görmesini önler.
 
Butun standartlarin bir limiti var. Bir yere kadar koruma saglar, belirtilen degerin ustunde bir sey olursa koruma saglamayabilir. O yuzden ben onemli (pahali) urunlerimi UPS ile koruma altina aliyorum. UPS de 100% koruma saglamaz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bunlar dengesiz elektrikten sisteminizi korumak için varlar.

Belli test firmalarına üreticiler ürünleri seri üretime koymadan önce veriyorlar. Test ediyorlar ona göre bu sertifikalar veriliyor.

Bunlar aynı zamanda failsafe mekanizması olarak adlandırılabilirler...
 
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar, oldukça yardımcı oldunuz. ☺
 
Butun standartlarin bir limiti var. Bir yere kadar koruma saglar, belirtilen degerin ustunde bir şey olursa koruma saglamayabilir. O yuzden ben onemli (pahali) urunlerimi UPS ile koruma altina aliyorum. UPS de 100% koruma saglamaz.

UPS %100 koruma sağlamaz mı? Hocam insanları yanlış bilgilendirmeyin. Koskaca şirket ve fabrikalarda kullanım amacına göre farklı boyutlarda UPS kullanıyorlar bilinçli insanlar. UPS'nin amacı voltaj farklılıklarında senin kullandığın elektronik aleti korumasıdır. Televizyona bilgisayara ya da herhangi bir elektronik alete ani voltaj gidip gelmesini engelleyeceğinden ötürü (normali 220 Volt = 220 watt'tır) senin kullandığın elektronik ürünü korur zaten. Siz hangi UPS kullananın makinesinin yandığını zarar gördüğünü gördünüz? Dünya tarihinde örneği bile yok. Bende 1 KW'lık on-line (900 watt çekim gücüne sahip) UPS var 220 Volt sabit elektrik veriyor. Elektrikler gitse bile o sabit akımı vermeye devam ediyor. Hal böyle olunca da PC'ye ya da kullandığınız alet neyse ona zarar gelmiyor zaten. EĞER UPSNİZ ON-LİNE DEĞİLSE DEDİĞİNİZDE HAKLI OLABİLİRSİNİZ. Ama sisteminizin güçlüyse on-line olan UPS'leri tercih etmeniz lazım. Çünkü sisteminizin gücünden düşük UPS tercih ettiğiniz zaman bu sefer de kullandığınız UPS sisteminizin gücünü karşılayamıyor çekemiyor. Haliyle UPS kullanmamış gibi bir şey oluyorsunuz aslında böyle olunca. Tabii On-Line UPS'lerin fiyatları da normal UPS'lere göre daha pahalı ama sisteminizi koruma olasılığıda normal UPS'lere göre çok daha yüksek. İnsanları ürkütmeyelim boş yere lütfen.
 
Son düzenleme:
Yazdigimi dikkatli oku, korumaz demiyorum, 100% koruyamaz diyorum. Ufak bir ihtimalde olsa eve direk yildirim duserse senin eve aldigin UPS hic bir ise yaramaz. Buda bahsettigim 100% oranini dusurur.
Sadece UPS (ev kullanicisi icin uretilen) ile bu is bitmez, topraklama falanda cok onemli.
Okursan benimde UPS kullandigimi anlarsin, korumayacagini dusunsem niye kullanayim. Riski azaltiyorum.
 

Geri
Yukarı