Gündüzleri uyuyup geceleri oturmak zararlı mı?

Yer
İstanbul
Kendimi bildim bileli (çocukluğumdan beri) hep geceleri oturur, gündüzleri uyurum ama uyku sürem öyle 3-5 saat gibi az değil, en az 9-10 saati buluyor. Yine de çevremdekiler sürekli "23.00-03.00 arasında büyüme hormonu salgılanır. Bu esnada uyumazsan sağlıklı gelişemezsin" diyorlar bana. Halbuki benim gelişimsel bir bozukluğum yok. Bu işin aslı nedir?

Galiba gece uykusunda RAM uykusu dedikleri uzun süreli uyku oluyor ve vücut da bu süreç içerisinde tam verimli şekilde kendisini yenileyebiliyor. Bu yüzden gece uykusunun yerini hiçbir şey tutmaz derler de yıllardır ben de az uyurum ve özellikle geceleri de ayaktayım. Henüz bir sıkıntısını görmedim.

Öğlen 2-3 gibi kalkıyorum sabah 5-6 gibi yatıyorum. Yorgunluk haricinde hiçbir problem yaşamadım.

Biyolojik olarak bilmiyorum ama psikolojik olarak zararlı olabilir. Eğer gece vakti evde tek uyanık sensen ve oyun falan oynamıyorsan o saatlerde derin düşüncelere dalman gündüze göre daha olası oluyor. Bu seni sorgulama ve kendinle hesaplaşma erdemi açısından yaşıtlarından öteye taşısa da gece vakti tek başına uyanık kalırken daldığın derin düşünceler seni derin bir karamsarlığa sürükleyebilir. Kendini toplumdan uzak görebilirsin, insanlara olan güven duygun azalabilir ve kimse beni anlamıyor diye bir fikre kapılabilirsin.

Bizler sosyal canlılar olduğumuz için ve sosyal davranışlarımızı da gündüz sergileyebildiğimiz için gündüz uyku, gece uyanıklık hâli senin sosyal davranışlar sergilemeni kısıtlar. Sosyal bir canlının sosyalleşememesi onu psikolojik olarak en azından bilinçaltında huzursuz eder.

Onun için önermiyorum. Ama sen bilirsin.

Saygılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…