Günlük ne kadar kalori alınması gerektiğini nasıl hesaplanır?

ronkanta

Hectopat
Katılım
12 Eylül 2020
Mesajlar
881
Makaleler
2
Ben 106 kiloyum, 186 boyum var. Sitelerden baktığımda günlük almam gereken 3000 veya 2500 arası değişiyor benim kilo verirken deri sarkmaması için ne yapmam lazım? Hızlı kilo vermek umurumda değil haftada 1.5 kilo versem yeterli.

Günde kaç kalori alırsam ayda ortalama 5,6 kilo arası veririm?

Bu arada haftada 4 veya 5 kez spor salonuna gidiyorum. Şu an sadece kardiyo yapıyorum, koşu bandı, bisiklet falan. Ağırlık kaldırmama şu an gerek var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aşağıdaki değerler ile 3500 kalori alman gerekiyor. 1500-1600 kalori alsan fişek gibi olursun. Ayrıca spor yaptığın için deri sarkması olmuyor diye biliyorum.
 

Dosya Ekleri

  • 1660345704330.png
    1660345704330.png
    87,8 KB · Görüntüleme: 91
Her bireyin bir bazal metabolizma hızı vardır. Kişiden kişiye bu hız değişir. Peki bazal metabolizma nedir?

Bazal metabolizma kişinin ekstra bir şey yapmadan gün boyu organ ve kas sisteminin harcadığı kaloridir. Yani kilolu bir insan kendi boyundaki hafif bir insana göre daha fazla kalori yakmak zorundadır. Eğer ki hormon anlamında bir sıkıntısı yoksa.

Bu noktadan sonra standart bir kalori hesaplayıcı siteye giderek vücut ölçülerinizi girerek çok büyük oranda doğru kalori ihtiyacınızı göreceksiniz. Kesin sonuç vermezler fakat %80 oranında doğrudur yazdıkları. Günlük almanız gereken kalori neyse %20-25 kadar kalori açığı oluşturursanız vücut istemeden kilo vermeye başlayacaktır. Bu noktada düz hesap 500 cal daha az alınması salık verilir fakat oransal olarak %25 daha iyi sonuç vermektedir yüksek kilolarda.

Ortalama bir kg yağ 7000 kaloriye karşılık gelmektedir. Yani 15 günde tam 1 kg yağ yakmak demektir. 1 kg yağ hiç azımsanmaması gereken bir ağırlıktır. Yağ yakmak zordur ve 1 kg yağ baya büyük bir alan kaplar. Belde incelme dahi gözlemleyebilirsiniz.

Bu noktadan sonra tavsiye niteliği dışında birkaç bireysel tecrübemden bahsedeceğim. Ben vücudumu çok iyi tanıyan bir bireyim. Daha nitelikli ölçümler neticesinde günlük yaklaşık 3800 kalori yaktığımı biliyorum. Vücudumun verebileceği tepkileri, hastalık geçmişimi, vücut ve kan değerlerimin farkındayım. Vücut saatimi tanıyorum. 192 cm boyundayım ve aktif olarak da spor yapıyorum. İş rutinimde de günlük 10k-15k arası adım atıyorum. Kilo vermek istediğim dönemlerde 2000 kalorinin altına düştüğüm çok fazla zaman oluyor. Dahası 1 günlük kalori almadığım gün de kendime yaratıyorum. Ben kendi vücudumu böyle tanıyorum. Düzenli beslenmeyle yavaş kilo vermek beni tatmin etmiyor ve yarı yolda bırakıyorum. Fakat şok etkisi yaratan beslenme şekillerinde hem vücudum alışılmışın dışına çıktığı için çok daha hızlı kilo veriyor hem de ben tatmin oluyorum devam edebiliyorum.

Yani bu sonuç bireysel düşünüldüğünde kişiden kişiye değişir. Yöntem ve biçim de yine aynı şekilde. Bir uzmanla devam etmek daha doğru sonuçlar verir. Fakat deneyimlerim neticesinde düşük kalori almanın kiloluyken vücuda yansıyan zarardan daha fazla kalıcı zararını gözlemlemedim. Tüm bunlar üstte belirttiğim verileri bilerek yapılması gerekir.

Sarkma konusu da tamamen sporla alakalı. Spor yapmadan verilen kilo neticesinde inanılmaz deri genişlemeleri yoksa da sarkma yaşanmaz pek. Çatlak görüntüsü her şekilde kalır, azaltmak için nemlendirmek iş görüyor bir noktaya kadar. Daha iyi sonuçlar için çatlak krem ve losyonları mevcut. Boy kilonu düşünürsek bel simidi ve kalçan hariç belki ek olarak triceps iç kısımların haricinde bir sarkma olmaz olan yerlerde de çok küçük seviyelerde olacaktır.

Ağırlık antremanı yap. Kardiyo tek başına anlamsızdır. Anlamlı diyenlere kulak asma. Kilo verme döneminde 2 adım fazla atman dahi anlamlı. Fakat altın kural nedir?

Kardiyo ağırlık antremanından sonra yapılır.

Ağırlık antremanını güçleninceye kadar istasyonlarda yap. İstasyonlar sen istemesen de hareketi sana doğru yaptırır. Kendini full sonuna kadar zorlama ama bir limiti de zorla. Bu noktada da sonuna kadar zorla derler fakat bu yeni başlayanlara ancak sakatlık getirir. Daha doğru kas grubunu çalıştıramadan, o kas grubunu güçlendirmeden yapacağın antremanlar tendonlarına aşırı yük bindirir. Günün sonunda sakatlık daha da kötüsü ameliyatlık dahi olursun.

Full body güzel bir antreman 300-400 kalori yakmanı sağlar. Kardiyo sayesinde de 300-400 kalori yaksan ortalama 700 kalori de antremanla yakarsın. 2000 kalori gibi bir kalori tüketsen reel karşılığı sana onun 1300 olur. Vücut erir gider. Disiplin çok önemli, bu disiplini sağlayıp verilemeyen kilo sağlık sorunları hariç olamaz.

Son olarak spordan minimum 1 saat önce kalori almış ol. Antremanda güçsüz kalırsın. Pilav özellikle basmati pilav sporcunun altın öğünüdür. 1,5 saat kadar önce yiyip spora gidersen güzel bir antreman yapmış olursun.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı