Örnek hiçbir anlam ifade etmedi bana. Yeni nesil neden reddediyor? Bundan önceki nesil niye reddetmedi? Ondan da önceki nesil niye reddetmedi? 1000 yıldır her nesilde sarkaç gibi bir sağa bir sola mı sekiyor insanlık?
Verdiğin örnek soruya cevap olmuyor, sorunun çapını genişletiyor. Başta "yeni nesil neden dinden uzaklaşıyor?" sorusunu soruyordum. Şimdi "yeni nesil neden dinden ve cinsellikten uzaklaşıyor" sorusunu, "yeni nesil neden önceki nesle zıt bir duruş sergiliyor" sorusunu soruyorum.
Kulağımı başımın üstünden dolaşarak tutuyorum şu anda.
Sebebi teknolojidir. Din her zaman insanlar üzerinde baskı kurdu, geçmişte daha bile çok. Günümüzde değişen şey artık bırak yan şehirdeki adamı, yan ülke hatta okyanusun diğer ucundaki ülkeden bile haberinin olması. Sana baskı kuran adamın ne yaptığından haberinin olması. Bu haberdarlık durumu işte sebep.
Sen konsere gidemezken yan ülkedeki adamın okul yurdunda partilediğini görüyorsun. Bundan çok değil 100 yıl önce padişah ne yapmış, ne yapıyor, nasıl yaşıyor; cumhurbaşkanı olmuş, nerede olmuş, nerede yaşar, ne yapar? Kimsenin hiçbir fikri yoktu. Şimdi var. Sana fakirlik öven imam-ı azamın S serisi Mercedes'e bindiğini görüyorsun. Özeniyorsun. Reddediyorsun.
Yoksa baskı arttı, ters tepti diye bir şey yok. 500 yıl önce kadınlar diri diri yakılırken, insanlar çarmıha gerilirken, hayatında duymadığın dinden ismini bilmediğin adamlara karşı çoluğun çocuğun savaşa yollanırken baskı yok muydu?