Güray Aydın Hypertrophy neden iyi değil?

Ben program için yalnızca eksikliklerin olduğuna değindim, zaten profesyonel bir hizmet aldığınızda her programın kişiye özel olduğunu göreceksiniz. Ahmet'in yapabildiği program Mehmet'in fıtığı olduğu için sakatlanmaya sebep olabilir. "Tamamen bambaşka diyarlardan gelen ve mucizeler yaratan yeni hareketler" gibi bir kastım yok, yalnızca zayıflığınız veya sakatlığınız olan bölgeleriniz için seçilmiş hareketler veya sürat/güç gereksinimi duyulan branşlarla uğraşanlar için maksimum bench ağırlığı yerine patlayıcı bazlı pliometrik egzersizler vs gibi.

Karın egzersizlerini size hangisi daha iyi hissettiriyorsa deneyip temel hareketlerden 1-2 hareket ekleyebilirsiniz, zayıf gördüğünüz bilek, boyun, kalf, iç bacak gibi üstüne çok düşülmeyen hareketleri uygun antrenman gününün programına ekleyebilirsiniz. Kişiselleştirilmiş program da özel yazılmış program anlamına geliyor. Tabii bunu sizin yazmanızla, uzun yıllar bu işi yapmış yaşça deneyimli bir profesyonelin yazdığı programın arasında elbette fark olacaktır. Bunu en basit olarak; dümenden lafıyla bilinen yıllardır sporla uğraştığını söyleyen Kadir hoca lakaplı kişinin size program yazması var bir de ona şuan profesyonel olarak el atmış Korhan Ballı'nın yazdığı bir program var gibi gibi
Evet dediğiniz doğru hocam, bu yüzden literatür bilgisi yüksek, daha profesyonel bir bakış açısına sahip tvgfbf federasyon sertifikalı fitness antrenörü olarak önceki mesajda belirttiğim şekilde bir program çıkarabilirseniz genele hitap edecek şekilde (hareketi isimleriyle vs) forumdaki arkadaşlar, programı olmayan arkadaşlar için Güray Aydın hypertrophyden daha sağlam, eksikleri kapatılmış programa geçebilirler. Hatta programı çıkarttıktan sonra ekstra konu açarsanız daha iyi olur neticede bilgili birinin yazdığı programla diğerleri bir değil.

Öncelikle program bu:Eki Görüntüle 2438363

Bu programı kullanan çok insan görüyorum ve çoğu Güray Aydın'ın adı var diye sorgulamadan etmeden bu 5 yıllık programı uyguluyor. Sosyal medyada yorumlarda bu programı ölümüne savunan insanlardan gına geldi o yüzden hepsine ayrı ayrı yazmak yerine buraya tam yazmak istedim.

Programdaki eksik yanlara bakalım.

1. Tam tükenişe gitmek gereksiz.

Cepte 1-2 tekrar bırakarak aynı kas gelişimini elde ederken tükeniş yaparak daha çok bitkinlik oluşturuyorsun. Similar muscle hypertrophy following eight weeks of resistance training to momentary muscular failure or with repetitions-in-reserve in resistance-trained individuals - PubMed

Özellikle biceps, triceps ve göğüs gibi en yavaş toparlanan kaslarda (https://www.patreon.com/posts/recovery-rates-62989969Eki Görüntüle 2438372) bu daha da çok bitkinlik yaratır. Üstelik her set tükenişe gittiğinizde sinir sistemi de daha çok yıpranır yani sonraki hareketler de kötü etkilenir.

Sonuç olarak "tükenişe gidilmesi gereken hareketler veya kaslar" diye bir şey yok. Hiçbir harekette tükenişe gitmeye gerek yok. Tık tık yapıp çıkılmalı demiyorum cepte 1-2 tekrar bırakmak her türlü daha iyi diyorum.

2. Yüksek hacim

Bir antrenmanda kas başına 5 çalışma setini geçmenin bir mantığı yok. 6 set üstü çok az ekstra uyarı sağlarken (sağlıyorsa tabii) oldukça fazla kas hasarı biriktirmeye başlar. 8 setten sonrası da zaten hipertrofiye daha da herhangi bir artı sağlamazken daha olumsuz bile etkileyebilir.
Eki Görüntüle 2438373
(https://www.patreon.com/posts/frequency-volume-82752712)

Ki zaten antrenmanda en çok uyarıyı sağlayan set ilk set. Buradan sonra uyarı iyice düşmeye başlayıp kas hasarı biriktirmeye başlar.
Öyle ki ilk setin verdiği uyarıyı 2 katına çıkarmak için 6, 2.23 katına çıkarmak için ise 9 set yapılması gerekiyor.
Eki Görüntüle 2438369
Ama burada da yüksek kas hasarı ve uzayan toparlanma işin içine giriyor.

3. Programdaki "redundant" hareketler

Redundant hareketler aynı işlevi gören iki farklı hareket demek. Programda hem barbell curl hem dumbell curl aynı günde. Ikisi de aynı şey. Üstelik 4'er set. Diğer günde de sadece dumbell curl var. Preacher curl gibi bicepsin direnç profiline en iyi uyan bir hareket de yok.

4. "Beyond failure"

Tükenişe tam gitmenin neden gereksiz olduğundan bahsetmiştim. arka omuz ve yan omuz hareketlerinde de 3-4 set üst üste beyond failure yazıyor. Yani zaten gereksiz olan tükenişin de ötesine geçip, gereksiz kasları aktif ederek, yarım tekrarlar yaparak bitirmek falan bunlar gereksiz şeyler.

Özet olarak programın genel sıkıntısı hem yüksek şiddet yani her set RIR 1, tükeniş gibi hem de yüksek hacim bir arada. Bunlar bir arada olmaması gereken şeyler. Bir antrenmanda kas başına ilerleyen setlerde verilen uyarı ciddi oranda düşüyor ve kas hasarı birikiyor. Hoşuna gidiyorsa, seviyorsan kullanabilirsin zorla yapma, daha iyi bir program yap diyen yok fakat eksilerini de bilmek lazım.

Güray Aydın'la hiçbir sıkıntım yok sadece bu program 5 yıl önceki bilgilerden kalma ve güncellenmesi gerekiyor.
Hocam Gurayın programı dışında bişey sormak istiyorum çift bölge çalışıyorum siz her şet tukenise gitme demişsiniz ben her şet ağır kilo ile her harekette tükenise giriyorum yanlis mi?

Hocam Gurayın programı dışında bişey sormak istiyorum çift bölge çalışıyorum siz her şet tukenise gitme demişsiniz ben her şet ağır kilo ile her harekette tükenise giriyorum yanlis mi?
Yanlıştan ziyade gereksiz. Cepte 1-2 tekrar bırakmak daha iyi.

Tek problem zaten insanların tükenişe gitmek nedir bilmemesi. Çoğu insanın tükendim dediği nokta aslında RPE 8 falan. Açıklama olarak da kendisi bu şekilde genel kitleye yazılmış bir program olduğu için bu şekilde oluşturduğunu söylemişti diye hatırlıyorum. Teorik olarak %100 doğru yazdıklarınız. Bir harekette gerçekten verimli 2 çalışma seti çıkarabilmek bile her spor yapan kişinin yapabileceği bir şey değil. Bu programı yazılan RIR'e ve set sayılarına göre yaptığımda vücudumda biriken cns yorgunluğunun haddi hesabı yok.

Gerçekten de doğru bir anlatım spor salonuna gelip bir kas başına 4-5 hareket 10-15 set yapanlar var şaka gibi zaten her şeyi geçtim kas başına en fazla 6-8 set yapacaksın bence bu aralığı geçmeye gerek yok mesela burada da güzel anlatılmış;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tükenişe gitmek gereksiz deniliyorda ben her bölgeyi haftada 2 kez +20 set çalıştım yine de 1 yılda büyüdüm anlamadım ağırlıklarda arttı yeri geldi üst üste drop set yaptım ya iyi beslendim ya da vücut alıştı. 1 yılda 73 kilo %12 yağdan %20 yağ 101 kilo oldum. Kardiyo yapsam daha az yağlanırdım sanırım şimdi definasyonla 90’a inip yine clean bulk yapacağım.
omuzum 116cm’den 130cm
kollarım 32’den 40.5cm oldu boyum 188

Dosya Ekleri

• IMG_5173.jpeg
    IMG_5173.jpeg
    666,4 KB · Görüntüleme: 118

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı