Gulo geni hakkında

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
47
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bugün size biraz Gulo geninden bahsetmek istiyorum.

Memelilerin çoğu C vitaminini kendi sentezleyebildiği halde insanın da dahil olduğu primatlar C vitamininin üretilmesini sağlayan Gulo genine sahip olmasına rağmen C vitamini üretemiyorlar.

C vitamini üretemiyorsak ihtiyacımız olan bu vitamini nasıl alıyoruz? Meyve ve sebzelerden bu ihtiyacımızı karşılıyoruz.

Bu durum nasıl oluyor biraz açıklayalım.

100 milyon yıl önce yaşamış memeli atalarımız C vitaminini kendi vücutlarında sentezleyebiliyordular, biz yapamıyoruz ama.

Neden yapamıyoruz? Bu durumu tespit etmek için Gulo geni işlevsel olan fare ile insan genlerini incelediğimizde görüyoruz ki bu gen dizisinde yer alan bir Sitozin nükleotidi (C) mutasyon nedeniyle silinmiş ve bu nedenle bu Gulo geni artık işlevini kaybetmiştir. Aynı durum diğer primat türlerinde de mevcut.

Primat atalarımız ağaçlarda yaşarken C vitaminini bolca aldıkları için kendi vücutlarında bunu üretememeleri herhangi bir soruna neden olmamıştır. Bugün biz ve diğer primat türlerinde Gulo genimiz DNA'mızın işlevsel olmayan %97'lik kısmında yer almaya devam ediyor.

Gulo geninin işlevsizliğine neden olan mutasyon İnsan ve tüm maymun türleri, Şempanze, Goril, Orangutan ve benzeri canlılarda ortaktır. Bu da C vitaminini üretilememesine neden olan Gulo geni mutasyonunun bu canlıların ortak atasında ortaya çıktığını gösteriyor.

Evrimsel sürecimizin izlerini vücudumuzun neredeyse her yerinde taşıyoruz, nereye bakarsanız bakın evrimin net kanıtlarını görmek mümkün.
20210109_211919.jpg
 
Son düzenleme:
Hangi etkenler insanların beyinlerinin gelişmesine yol açmıştır?
Bunun birçok sebebi var, değinelim biraz. Öncelikle beynin büyümesi buna etki eden en temel etkenlerin başında geliyor. Atalarımız ağaç tepelerinden indikten sonra savana da kendilerine avantaj sağlayabilmek için dik konuma geçmiş, bu dik konuma geçince eller serbest kalıyor haliyle. Zamanla boşta kalan elin işlemeye başlamasıyla alet geliştirmeye olanak sağladı. Ateşin bulunmasından sonra etler pişirilerek yenilmeye başlanıyor, bu durum protein tüketimini artırmış bu da beynin gelişmesine etki eden başka bir faktör. Derin ve rahat uyuyabilme de beyin gelişimine olumlu yansımış.


İnsanların beyni diğer canlılara göre neden daha fazla gelişmiştir?
Diğer canlılara göre ortama en hızlı ayak uydurabilen hayvan olduğu için. Diğer canlılara baktığımızda en büyük beyin insanda değil, ancak vücut yapısına oranla en büyük beyin bizde olduğu için diğer canlılardan daha zekiyiz. Her canlı yapısında bildiğin gibi beyin aynı boyutta değil. Beyni olan canlıların doğal olarak zekası da bulunuyor.

İnsan beyni de son 6 milyon yılda giderek hızlanan bir evrimsel değişime uğraşmıştır. Diğer primat türlerinden beyin olarak daha büyük bir beyne sebep olduğumuz için onlardan sıyrıldık. Bugün maymun türlerinden bazıların yaptıkları şeyleri biz hala yapamıyoruz.

Bizim diğer canlılardan zeki olmamız, bizim özel olarak yaratılmış bir varlık olduğumuz anlamına gelmiyor maalesef. İnsan beyni uzun çağlar boyunca gelişmiş mükemmeliğe ulaşmamış bir yapıdır.

Maalesef ki diğer canlılardan zeki olmamız bizi körleştiriyor. Kendimizi bu dünyanın sahibi, kainatin bizim için yaratıldığını, doğadaki her şeyin bizim için var olduğunu sanacak kadar kendini beğenmiş, egosu tavan yapmış bir canlıyız.

Kölelerimiz yaptığımız hayvanları, eşitlerimiz olarak görmekten hoşlanmıyoruz. Sorunumuz bundan kaynaklanıyor. Sapiens de diğer canlılar gibi sıradan bir hayvan türüdür.
 

Geri
Yukarı