H610M-K Goodram IRDM-X 3200MHz 16 GB ile XMP açılmalı mı?

inancfruxev

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar sorum başlıktaki gibi.
  • ASUS Prime H610M-K DDR4 anakart.
  • i5 12400F.
  • 16 GB Goodram IRDM-X 3200MHz DDR4 RAM (8x2)
XMP kapalıyken RAM'lerim 2666MHz'de çalışıyor açmamın bir zararı olur mu veya destekliyor mu?

Evet destekliyor.

1745000290790.png

Açabilirsiniz, daha performanslı çalışır. Zararı olmaz.

Zaman zaman XMP/EXPO gibi bellek profilleri, her RAM-anakart-işlemci üçlüsüyle uyumlu çalışmayabiliyor. Yani siyah ekran olasılığı var. En kötü ihtimalle BIOS'u sıfırlarsınız, ayarlar eskisine döner ve ekran gelir. Ama yüksek ihtimalle sıkıntı olmadan açarsınız.

Açman lazım tabii, boşuna mı aldın?
Evet destekliyor.

Eki Görüntüle 2472750

Açabilirsiniz, daha performanslı çalışır. Zararı olmaz.

Zaman zaman XMP/EXPO gibi bellek profilleri, her RAM-anakart-işlemci üçlüsüyle uyumlu çalışmayabiliyor. Yani siyah ekran olasılığı var. En kötü ihtimalle BIOS'u sıfırlarsınız, ayarlar eskisine döner ve ekran gelir. Ama yüksek ihtimalle sıkıntı olmadan açarsınız.
Bazıları siyah ekran vs. hatalar almış bazı anakartlarda ve ramlerde ondan ikilemde kaldım açmasam mı diye.

Bazıları siyah ekran vs. hatalar almış bazı anakartlarda ve RAM'lerde ondan ikilemde kaldım açmasam mı diye.
Evet bundan dolayı uyarmak istedim. Ama ciddi bir problem değil. Böyle bir durum olduğunda BIOS'u sıfırlamanız yeterli.

BIOS'u sıfırlamak basit: Anakarttaki CMOS pinlerini birbirine bir tornavida yardımıyla 5 sn. kadar değdirerek veya BIOS pilini çıkartıp bir süre bekleyip tekrar takarak sıfırlayabilirsiniz.

Böylelikle BIOS ayarları sıfırlanacak. Yaptığınız XMP işlemi geri alınacak ve ekran gelecek.

Sadece ayarları yeniden yapmanız gerekecek, o kadar. Mesela fan hız ayarı vb. gibi. O yüzden BIOS'ta önemli ayarlarınız varsa o ayarları fotoğraf çekin, sıkıntı olursa tekrar aynı ayarları yaparsınız. Mesela BIOS güncellemesi yaparken de aynı olay var, ayarlar sıfırlanıyor. Önceki ayarları unutmamak adına bir yere kaydedebilir veya fotoğraf çekebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı