Haberlerde paylaşılan içerikler ve güvenliğimiz

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.853
Makaleler
44
Çözümler
9
Merhabalar,

Veri güvenliği hakkında bir şeyler araştırırken; "yok Apple hacklendi, yok Google'dan veri sızdırıldı." haberleri çıkıyor. Araştırdım ancak gözle görülür bir şey yok. Bu haberlerin asılsız olduğunu düşünüyorum. Tabii ki doğru da olabilir, fakat dediğim gibi asılsız geliyor.

Windows'a güvenmeyenler var. Arkadaş, güvenmiyorsan kullanma. Bu kadar basit. Herhangi bir teknoloji devi şirket Apple, Microsoft, Facebook, Alphabet çöktüğü anda hayat duruyor gibi oluyor. Gibi değil, ciddi ciddi.

Asıl merak ettiğim bizim verilerimiz. Şunu merak ediyorum: Ülkedeki internetler hızlı olsa bulut depolamayı mı yoksa fiziki depolamayı mı seçersiniz?

Bizim veriler işleniyor ve satılıyor diye biliyorum. Başka ne yapacaklar acaba?🧐

Bu bilgi sızdırma olayları falan gerçek mi? Ayrıca neden devlet büyükleri falan sosyal medya kullanıyor. Bu kişiler neden kullanıyor? Instagram'da falan ünlü kişilere mavi tik veriyorlar. Sizin fikriniz nedir? Aydınlatırsanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
devlet büyükleri
Tam burada patladım işte. Fikir vermemize gerek yok hocam, bu büyük diye hitap ettiğiniz şahısların kaçı büyük zaten? Ayrıyeten siz düşünüyor musunuz C.B. Erdoğan'ın eline telefon alıp twitterda gezdiğini felan? Eğer öyle olsa zaten bu denli umursamaz olmaz diye düşünüyordum. Hepsinin sosyal medya yöneticileri bir ton adamı var.
 
Neye güvensek 2 gün sonra patlıyor, adımız yalancıya çıkıyor. Dediğiniz doğru aslında güvenmiyorsan Windows kullanma ama Linux'a destek az olduğu için bu işletim sistemini kullanmak zorunda kalıyoruz. Yoksa eminim Linux'un kullanıcısı baya artar. Linux'a destek artmaya başladı, bundan birkaç yıl sonra belki de rahatlıkla kullanılabilir hale gelir diye düşünüyorum.
 
Veri satılması ve sızdırılması medyadan duyduğunuz, orada burada anlatıldığı gibi bir olay değil.

Öncelikle şunun anlaşılması gerekiyor: "Veri" dediğimiz şey marketteki çikolatalar gibi bir şey değil. Toplanılan verilenin çoğunluğu anonimdir ve "büyük veri" dediğimiz olguyu oluşturmak amacıyla toplanan basit(her ne kadar birleştirildiğinde basitlikten çıksa da) detaylardır. Microsoft, Google ve Apple gibi büyük ve önde gelen şirketler başta olmak üzere her firma bu tarz verileri toplar. Toplama amaçlarının baş nedeni verileri işleyip kendi hizmetlerinde geliştirme yapma ve size sunulan hizmetleri kişiselleştirme vesairedir.

"Verilerin satılması" olayı ise burada yanlış anlaşılıyor, satım işlemi direkt olarak verilerin satılması değil. Olay, zaten çoğunluğu anonim olan verilerin işlenerek daha genel ve daha anonim bir hale sokulmasının ardından şirketin bu verileri kendisi için kullanırken bir de diğer şirketlerin (mesela reklamverenlerin) bu işlenmiş verilerin bir kısmına para karşılığında erişmelerini sağlamaları. Yani ortada Facebook'un yaptığı gibi ham veri satışı veya veri aktarımı söz konusu değil ki onların davalık olmasının sebebi de buydu. Facebook, diğer devler gibi farklı gelir kaynakları olmadığı için elinde olan tek şeyi, verileri, pazarlamaya çalıştı ve ham veri satışı (anonim olan ve olmayan, işlenmemiş tüm veriyi devretme, sahipliğini bırakma olayı) olduğu için kullanıcılar açısından büyük sıkıntı çıkardı.

Üstüne üstlük bu pazarlama stratejisi bu şirketler için ön planda bile değil; çünkü halihazırda donanımlar, lisanslar, hizmetler gibi daha büyük gelir kaynakları mevcut. Ayrıca ham veri satışıyla başlarını yakma riski bir yana, bu veriler öncelikle sundukları hizmetler ve sattıkları donanımlar için kendilerine lazım. Verileri satarlarsa adamlar neyi işleyecek? O kadar veriyi baştan toplamak hiç kolay olmaz, aldığın riske de değmez.

Sızdırılma konusuna gelecek olursak, genellikle bunlar yukarıda bahsettiğim, reklamverenlerin eriştiği verilerin sızdırılması oluyor ve hackerlar tarafından farklı reklamverenlere satılıyor. Ya da eski/güvenlik önlemi alınmamış postaların bilgilerine vs. erişiyorlar. O yüzden genelde dikkate alınmıyor ama medyayı biliyorsunuz.

Depolama konusunda da, sunucuların sahipleri de dahil olmak üzere, hiçkimse buluttaki verilerinizi açıp okuyamaz, değiştiremez. Ancak hesabınıza erişim sağlanması gerekiyor ki bu verilere erişim sağlanabilsin, çünkü dosyalar kriptolu olarak tutuluyor.
Fakat yine de, şahsi fikrim, özel dosyalarımı hiçbir şekilde internete yüklemeyen biriyim. Sakın yüklemeyin demiyorum, ancak ben gerek duymuyorum. Fotoğraflarım, videolarım kendi harici diskimde yedekte olunca içim daha çok rahat ediyor. Çünkü bir gün olur da erişim kaybedersem bana zarar. Bilgisayarımda gereksiz yer kaplamasını istemediğim verileri de bulutta saklıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı