Half-Life 1 İncelemesi

shocktroop

Hectopat
Makaleler
26
Yer
Trabzon
Evet linç yiyeceğim biliyorum. Öncelikle ön söz tadında şunu söyleyeceğim ki R yaptığımı düşünmeyin (HL2 incelmemi gördüyseniz.) Neden önce HL2'yi eleştirdin diye soranlar için siz önce ilk tatlıyı yiyip sonra mı acı yersiniz yoksatan tersi mi? Neyse başlayalım.

Hikaye

Spoiler vermeden anlatılmaz ama yılına göre kurgulanmış en iyi kurgu. HL2'de bence hikaye sonradan (bence) bozsa da ilk oyunun hikayesi (yine bana göre) efsane.
Tamam burası hiç yakından alakası olmayan birisi için spoiler olabilir

Cidden bakın genelde kıyamet oyunlarında ya Fallout serisindeki gibi atom bombası atılır ya zombiler insanları yer falan basit işlerdir ama Valve bunun üstüne gitmiş ve efsanevi bir şekilde portallar ile uzaylı işgali diye bir senaryo uydurmuş ki çok da güzel.

Oynanış

Yeterince akıcı size sürekli o aksiyonu veriyor. Kendinizi durdurak bitmeyen sürekli bir aksiyonun içinde buluyorsunuz ki benim bir oyunda aradığım budur çok fazla stres yaratmadan hafif veya orta derecede güzel aksiyon sahneleri. Gerek vortigauntların önünüze şak diye ışınlanması falan güzel yani. Küçük veya orta çatışma sahneleri. Bu arada şunu katmam lazım ki ne olur biri şu oyuna alt yazı eklesin.

Grafikler

İnternete "1998 Games" diye aratıp baktığınızda öyle cidden Half-Life gibi grafiklere sahip bir oyun yok 98 yılına göre çok iyi. Grafik konusu hakkında çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim.

Müzik ve Sesler

Beni özellikle etkileyen o HEV suit sesleri. Müziklerde sizi o atmosferde hissettiriyor grafikleri kötü olabilir ama sesleri ve müzikleri çok güzel. Silah sesleri de öyle çok leş gibi değil.

Yapay zeka

1998 yılındaki bir oyundan öyle efsane bir şey beklenmez ama ne kötü ne efsane. Normal.

Karakter dizaynları falan

Bunu sesler kısmına değil buraya yazmak istiyorum ama bilim adamlarının sesi nedense çok garip değil mi? Yani ince ses ama garip geliyor gerçi modellemelerine göre sesler yerli yerinde olmuş. Bazı oyunlarda şunu diyorum "ya bu karaktere de böyle ses eklemezsin." ama bu oyunda gerek güvenliklerin gerek bilim adamlarının sesi gayet yerinde gibi.

Sonuç

Evet yine kısa bir şey oldu... Ama genel olarak ben bir HL1 ve HL Opposing Force hayranıyım belki bir sonraki incelememde Opposing Force hakkında konuşurum. Neyse HL 1'e genel puanım 9/10.

Umarım linç yemem. İyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani Half-Life 2 de benim en sevdiğim oyunlardan birisi ve Half-Life 2 hakkında söylediklerine katılmıyorum ama Half-Life 1'i oynaması Half-Life 2'den daha keyifli geliyor bana. Tabi 1998 yılında Quake motorunun farklı bir versiyonu (Gold Source) ile yapıldığı için mekanik anlamında eski olduğunu hissettiriyor yine ama oyun çok hızlı bir oynanışa ve mükemmel bir hareket şemasına sahip olduğu için bu açığını kapatıyor. Ayrıca Half-Life 1 açıp da müziklerini dinlediğim nadir oyunlardandır.
Half-Life 1'de en sevmediğim şey attığımız bombaların gitmemesi.

Bu arada Half-Life 1'i sevip de Half-Life 2'yi sevmeyen tek kişi olabilirsin. Bence de Half-Life 1'in oynanışı daha keyifli ama genel kalite ve senaryo açısından Half-Life 2 daha iyi bence.

Değil, HL1'in HL2'den daha iyi olduğunu düşünenler var. Örnek: Half-Life 2 is Bad Sequel videosu.
Dediğim gibi Half-Life 2 benim en sevdiğim oyunlar arasındadır ama ben de genel itibari ile Half-Life 1'in Half-Life 2'den daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ben birinci oyunu sevip de ikinci oyunu hiç sevmeyen birisini ilk defa görüyorum da o yüzden yazdım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…