İnceleme Half-Life 1

Half-Life ne olursa olsun FPS tarihinin en önemli oyunlarından birisidir. Wolf3D, DOOM, Quake gibi serilerin ardından FPS dünyasında dördüncü kilometre taşı olarak kabul ediliyor. DOOM ile beraber gerçek 3D render işleme olayı başladı. Binary Space Partitioning teknolojisi ortaya çıktı. Quake ile beraber polygon teknolojisi FPS dünyasına giriş yaptı ve OpenGL API sayesinde 3D hızlandırıcı (GPU) desteği eklendi.

Half-Life ise tüm bu gelişmelerin üstüne kendi ekledikleri sayesinde FPS türüne büyük katkıları oldu. Bu sayede FPS oyunu tanımını günümüzde ki şekline kavuşturdu. Valve halihazırda dönemin en güçlü oyun motoru Quake Engine'ı %70 oranında ağır bir şekilde modifiye edip Goldsrc motorunu ortaya çıkarttı. Bu motorun FPS dünyasına getirdiği yenilikleri tek tek sayamayız ama başlıca iskelet animasyonu, Direct3D, gelişmiş ışıklandırma sistemi gibi büyük yenilikler barındırıyordu.

Half-Life teknik anlamda günümüzde bile oynadığınız Half-Life Alyx olsun, CS:GO olsun ve hatta CS:GO için çıkacak Source 2 güncellemesi dahil hepsinin atası ve halen bu oyunların içinde kodları bulunuyor. Half-Life, Quake ve DOOM gibi yapımlar olmasa FPS türü labirentten öteye gidemezdi. Half-Life sayesinde FPS türünde sinematik bir anlatım gördük. O döneme kadar oynadığınız neredeyse tüm FPS oyunları direkt başlar başlamaz silahı alıp milleti vurmanızı istiyordu. Half-Life ise size o bilim kurgu filmleri atmosferini daha en başından bilmediğiniz bir tesisin içinde tren yolculuğu ile dibine kadar yaşatıyordu.

Half-Life bugün bile bu özellikleri sayesinde oynanabilirliğini konuyor. Grafikleri 1998 yılında çıktığı için çok iyi değil belki ama halen eğlenceli bir oyun. MMod kurarsanız daha bir eğlenceli oluyor. İlk oyunun hikayesi aslında pek yok. En azından karakterler açısından. İlk oyunda ki hikaye Half-Life 2 ile bir anlam kazanıyor misal. Bugün bildiğimiz Half-Life hikayesi ikinci oyundan öğrendiklerimiz sayesinde var. Onun dışında eğer Half-Life'ın grafiklerinden hoşnut değilseniz Black Mesa gibi güzide bir remake var. Oynayın oynatın derim ne olursa olsun.

Katılmıyorum hocam. Half-Life oyununda da basit walktrough videoları sayesinde geçmeniz gereken bölümü sadece 2-3 dakika gecikmeyle geçebiliyorsunuz. Sadece bazı bulmacaların olması, işte bazı konumlara geri dönüp aynı şeyleri tekrar yapmak zorunda olmamız biraz can sıkıcı.

Dün aldım iade ettim balon oyun.
renkler ve zevkler kesinlikle tartışılamaz ama size hitap etmeyen bir oyuna balon yeah diyemezsiniz. GTA V mesela bana hitap etmiyor nedeni ise görevler tekrarlı hep. Soygun yapılacak araba bul, silah bul onu bul bunu bul git arabayı sakla vs tüm görevler neredeyse kopya fakat bu oyuna balon deme hakkımı vermiyor. RDR 2 mesela gizemi fazla olabilir ayrıntı çok olabilir 2 saat oynamışlığım var yeni kampa geçip bar kavgasına girdim ama sarmadı fakat bana balon deme yetkisi vermiyor. Kaldıki 90lı yıllarda çıkmış hala gizemini koruyan ve 3D ilk FPS oyunu olan hl için balon demek aşırı saçma.Öyleki düşünün hl evreninde geçen yan oyunlar bile marka oldu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…