Halihazırda var olan "b" sınıfı ehliyet nasıl yenilenir?

Yer
Kocaeli/Gebze
2012 yılında sağlıklı iken b sınıfı ehliyeti aldım. 2013'e doğru böbrek nakli oldum ve %70 engelli raporu aldım, sonrasında 2018 yılında böbrek red olduğu için 2018 yılından beri ev diyalizi yapmaktayım. Geçen diyaliz merkezine kan örneği götürürken çevirmede ehliyetime el konuldu. Sebebi ise aracımın engelli aracı olup ehliyetimin eski olması. Sonrasında devlet hastanesine gidip direk 2. grup sürücü olur belgesi aldım ve nüfus müdürlüğüne gittim yenilemek için, ama eski engelli raporum (%70) sistemde göründüğü için seni komisyona sevk etmeleri gerekiyor oradan gelecek belge ile bu eski engelli raporunu kaldırıp yeni olan engelli raporunu (%90) sisteme ekleyeceğim öyle ehliyeti yenileyeceğiz dediler, bu arada fiziki hiçbir engelim yok. Sonrasında bugün komisyona girdim. Direk 2.grup sürücü olur dediler. Yani bildiğiniz gibi yine b sınıfı ehliyet alacağım ama kafama takılan bir soru var.

Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerindeÜcret (TL)
“Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına2,00 TL
“Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına13,00 TL

İlk Defa Sürücü Belgesi Alımı veya Sınıf Ekleme İşlemleri İçinÜcret (TL)
“Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına65,00 TL
“Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına280,00 TL
“A, A1, A2, F” sınıfları için (Engelli "A" Sertifikaları da Dahil) Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına370,40 TL
“B” sınıfı için (Engelli "B" Sertifikaları da Dahil) Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına1.116,90 TL

Ben şimdi sırf ehliyet yeniliyorum diye bu göstergede görülen 1.116 TL saçmalığını ödeyecek miyim? Zaten ehliyetim b idi. Yine b alıyorum herhangi bir kod da eklenmemiş komisyonda. Sinirlerim bozuldu, bu konuda net bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim.

Geçmiş olsun. Sınıf eklerme işlemleri için demiş yani örneğin eğer A ehliyetindeyken B ehliyetine geçmek isterseniz 1.116 TL ödemeniz gerekiyor. Yani yenilemek için sadece 15 TL falan alacaklar sizden. Ama el konulduğu için yeni ehliyet çıkartın derlerse kurslara tekrar kayıt olup sınava girmeniz lazım. Kurs ne kadar fiyat biçer bilemiyorum.

Geçmiş olsun. Sınıf eklerme işlemleri için demiş yani örneğin eğer A ehliyetindeyken B ehliyetine geçmek isterseniz 1.116 TL ödemeniz gerekiyor. Yani yenilemek için sadece 15 TL falan alacaklar sizden. Ama el konulduğu için yeni ehliyet çıkartın derlerse kurslara tekrar kayıt olup sınava girmeniz lazım. Kurs ne kadar fiyat biçer bilemiyorum.
Bana polis memurları öyle bir şey demedi, sadece hastaneden yazıyla yenileyeceksin dediler. Bankaya da 15 TL ödedim ama kafama göre ödedim. Polis memurları ceza bile yazmadı. Israrla sordum ceza yok dediler. Benim zaten B idi yine B alacağım. Sınıf değiştirmiyorum

Technopat Haberler

Geri
Yukarı