Hangi aşıyı vurunacaksınız?

Açıklananlar yalandan ibaret. Ölüm sayıları da yalandan ibaret. 300 yazıyor ama biz o gün anneannemin cenazesini almak için beklerken 5-6 tane daha cenaze geldi 1.5 saat içinde. Düşün ki günde kaç yere böyle geliyor. Üstüne 81 il ile hesaplarsan ölüm sayısı günlük 1.5-2 bin kişi yapar.
Öncelikle başınız sağ olsun, Allah rahmet eğlesin. Bu oranları sadece Türkiye açıklamıyor. Brezilya %60'a yakın bir değer açıklamıştı. Birçok ülke aldığı aşının koruyuculuğunu ölçüp bu bilgileri yayınlıyor.
 
Bu pandemi başladığında bir aşının çıkması 10 yılı buluyor demişlerdi. 1 yılda çıkmış hiçbir aşıya güvenmek maalesef içimden gelmiyor.
Ben de böyle düşünüyorum. Ama çoğu ekşici ve polyannacı bizim gibilere "aşı karşıtı cahiller" vs vs diyor. Böyle bir pandemi görülmedi dünyada, tamam önceden geleceği belliymiş fakat çoğu doktor bu virüsün pandemiye kadar gideceğini düşünmedi. E nerden çıktı bir anda bu virüs? 1 yıldan kısa sürede aşıların sonuna gelindi vs. Yahu avrupada aşı için açıklama yapacak kadın sahnede bayılıyor, aşı vurduran insanlar ölüyor. Ben şimdi cahil oluyorum ne idüğü nerden geldiği belirsiz bir virüsün "aşısını" vurdurmadığım için, öyle mi? Türkiye bir üçüncü dünya ülkesi şu an arkadaşlar bunu kafanıza sokun, aşı üretemeyen adama aşının neresini verirler kim bilir. Kendin üretecek harcın olacak, başka ülkelere bakmayacaksın.
 
Hocam öncelikle başınız sağ olsun, geçmiş olsun. Ancak neden etkilerin ilaçtan ve aşıdan kaynakladığını veya kaynaklandıysa Biontech'in daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz?
Üreten ülkeye bakarak söylüyorum. Mesala İsrail'in vurduğu aşı yanlış bilmiyorsam Biontech. Ülkenin hepsini vurdular ve maske takmıyorlar hayata döndüler. Sinovac Çin aşısı ve hiç güven vermiyor. Tabii bu benim kendi fikrim doktor değilim ama fikir söylüyorum.
 
Sinovac eski tip bir aşı olduğu için yan etkiler konusunda daha öngörülebilir ama virüsten tamamen koruma oranı yarı yarıya, en azından aşılandıktan sonra virüsün ölümcül semptomlarını ortadan kaldırıyor.

BioNTech ilk defa bu kadar geniş ölçekli kullanılan yeni teknoloji aşılardan biri. Bu yüzden yakın/orta vadede biraz daha öngörülemez durumda yan etkiler bakımından ama koruma özelliği daha yüksek.

Kararsız kaldım, aşı olsun da AstraZeneca gibi aşırıya kaçan yan etki göstermediği sürece olurum. Aşı bulduk da seçmesi kaldı...

Bir de rica edeceğim kaynak araştırmadığınız konularda kulaktan dolma şeylerle konuşmayın. Corona çok uzun süredir bilinen, hayvanlarda görülen ve buna karşı aşıları olan bir virüs. Tek farkı artık insanların protein yapısına da tutunabilecek bir türevinin ortaya çıkmış olması, aşılar da önceki Corona aşılarının modifiye edilmesi sayesinde kısa sürede işe yarayacak sonuçlar verebilecek şekilde çıkarıldı. Yalnız grip gibi sürekli türev değiştirebilen bir virüste şimdiki aşıların etkinliğinin ne kadar süre devam edebileceği muamma. En kötü ihtimalle grip aşısı gibi isteyenlerin düzenli olarak yaptırması gereken bir aşı olarak devam edilebilir.
 
Şu an aşı yok bu arada, size basında söylenenler vs palavra haberiniz olsun eğer hala inanıyorsanız. Yok işte şu kadar aşı gelmiş de şu kadarı vurulacakmış da... Gerçeği söyleyeyim size, arkadaşımın annesine sıra gelmişti ve hani kafasına göre de olmak istemedi, bayağı sırası geldi ve randevu aldı gitti hastaneye. Yok deyip geri göndermişler. Çoğunuzun yaşının genç olduğunu tahmin ediyorum, o yüzden o sıra size zor gelir benden söylemesi. Siz kendinizi kollamaya bakın, aşı dışında ne tür kendi çapınızda önlem alabiliyorsanız alın.
 
Üreten ülkeye bakarak söylüyorum. Mesala İsrail'in vurduğu aşı yanlış bilmiyorsam Biontech. Ülkenin hepsini vurdular ve maske takmıyorlar hayata döndüler. Sinovac Çin aşısı ve hiç güven vermiyor. Tabii bu benim kendi fikrim doktor değilim ama fikir söylüyorum.
Hocam tüm nüfus aşılandığı taktirde herkes virüse bağışıklık kazanmış olacağı için maskenin zorunluluğu kalkabilir elbette.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı