quickLAT
Picopat
Daha fazla
Lactantius'un çok güzel bir sözü vardırhepsine cevap verir diye düşünerek paylaşıyorum izninizle;
“Tanrı, ya kötülükleri ortadan kaldırmak ister de kaldıramaz; veya kaldırabilir, ama kaldırmak istemez; ya da ne kaldırmak ister, ne de kaldırabilir; yahut da hem kaldırmayı ister hem de kaldırabilir. Eğer ortadan kaldırmak istiyor da kaldıramıyorsa, O her şeye kadir değildir; ki bu durum Tanrı’nın karakteriyle uyuşmaz; eğer ortadan kaldırabiliyor, fakat kaldırmak istemiyorsa, O kötü niyetlidir; ki bu da aynı şekilde Tanrı ile uyuşmaz; eğer O ne ortadan kaldırmayı istiyor, ne de kaldırabiliyorsa, hem kötü niyetlidir hem de her şeye kadir değildir; bu durumda da Tanrı değildir; eğer hem ortadan kaldırmayı istiyor, hem de kaldırabiliyorsa – ki yalnızca bu Tanrı’ya uygundur–, o zaman kötülüklerin kaynağı nedir? Ya da o kötülükleri niçin ortadan kaldırmamaktadır?”
Yaradılış hikayesi de başlı başına çelişkilidir. Hepimiz bilgisayarla ilgilendiğimiz için buradayız ve bir makine kodladığımızı düşünün;
Bu makine 60 metre ilerledikten sonra sağ dönmeye kodlanmış ve eorodinamiği buna göre ayarlanmış. Ses algılama sensörü de var. Siz makineyi çalıştırdıktan sonra düz gitmesini söylüyorsunuz ama aerodinamiği de kodlaması da 60m sonra sağ dönmesine uygun ve sağ döndüğü için makineye kızıp onu ateşe atmakla tehdit ediyorsunuzbu adam psikolojik sorunlu diye kapatılmalı derdiniz. Semavi tanrıları bukadar mantıklıdır benim gözümde. İnsanları yaratıyorsun ki bilgi ağacından meyve yemek isteyecek ya da kafası karışmaya müsait şekilde ve onlara bilgi ağacını yasaklayıp şeytanı salıyorsun. Şeytan kandırınca da cennetten kovuluyor. Neden böyle yarattın ozaman. Ya dalga geçiyorsun ya da herşeye kudretin yok. Herşeyi biliyorsun ama yine de sınıyorsun ozaman herşeyi bilmiyor musun? derler. Namaza, tapınmaya, adına kurban edilmesine ihtiyacın varsa sonsuz kudret sahibi değilsin bişeylere ihtiyacın var demektir. Ne için suçsuz çocuklara tecavüz edilip öldürülmesine izin veriyorsun? görüp ibret alalım diye mi? Ozaman sonsuz merhamet sahibi değilsin. Ayrıca; Kötülük neye göre kime göre?! Her bir birey, nekadar kötü olacağı yaşadığı travmalarla, psikolojik veya fiziksel şiddetle orantılı. Beni kötü yaptılarsa ben neden suçluyum neden beni sakınmadı?! Bazı psikolojik ya da nörolojik sorunları olanlar kötülük yaptığının farkında bile değil, kötülük de göreceli oluyor işte.
Termodinamik, kuantum, fizik, matematik gibi şeylerin olduğu, 10 üzeri 24 üzeri 24 gezegen olduğu varsayılan bir evreni yaratan tanrının evlatlığımla ilişkiye girip giremeyeceğimi dert edeceğini zannetmiyorum.
Hocam bu biraz dar bir bakış açısı değil mi? Tanrı belki de kötüdür veya kötü şeylerde yapıyordur ve bunların sonucu iyi çıkıyordur veya çıkmıyordur veya başka bir şekildir veya bu olan şeyleri bilip olmasına izin vermiştir veya yazdıklarınız gibidir veya dediğiniz gibidir, o kadar galaksi içinde sizi görmemesi için bir neden görmüyorum, aynı şekilde görmeyedebilir tabii ki, her şey olamaz mı? Herhangi bir din hakkında konuşmadım, sadece tanrının varlığı ile ilgili, ve tanrının var olduğunu kanıtlamaya çalışmıyorum ki sanırım bu kanıtlanamaz bir şey şu an bildiğim bilgiler içinde bana gelen şey bu gibi.