Hangi dine inanıyorsunuz?

Siz hangi dine veya ideolojiye inanıyorsunuz?

• Müslüman

Oy: 82 64,6%
  • Ateist

Oy: 18 14,2%
  • Agnostik

Oy: 11 8,7%
  • Hristiyan

Oy: 0 0,0%
  • Deist

Oy: 4 3,1%
  • Yahudi

Oy: 0 0,0%
  • Diger

Oy: 12 9,4%

• Oy verenlerin toplamı
    127
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Lactantius'un çok güzel bir sözü vardır :) hepsine cevap verir diye düşünerek paylaşıyorum izninizle;
“Tanrı, ya kötülükleri ortadan kaldırmak ister de kaldıramaz; veya kaldırabilir, ama kaldırmak istemez; ya da ne kaldırmak ister, ne de kaldırabilir; yahut da hem kaldırmayı ister hem de kaldırabilir. Eğer ortadan kaldırmak istiyor da kaldıramıyorsa, O her şeye kadir değildir; ki bu durum Tanrı’nın karakteriyle uyuşmaz; eğer ortadan kaldırabiliyor, fakat kaldırmak istemiyorsa, O kötü niyetlidir; ki bu da aynı şekilde Tanrı ile uyuşmaz; eğer O ne ortadan kaldırmayı istiyor, ne de kaldırabiliyorsa, hem kötü niyetlidir hem de her şeye kadir değildir; bu durumda da Tanrı değildir; eğer hem ortadan kaldırmayı istiyor, hem de kaldırabiliyorsa – ki yalnızca bu Tanrı’ya uygundur–, o zaman kötülüklerin kaynağı nedir? Ya da o kötülükleri niçin ortadan kaldırmamaktadır?”
Yaradılış hikayesi de başlı başına çelişkilidir. Hepimiz bilgisayarla ilgilendiğimiz için buradayız ve bir makine kodladığımızı düşünün;
Bu makine 60 metre ilerledikten sonra sağ dönmeye kodlanmış ve eorodinamiği buna göre ayarlanmış. Ses algılama sensörü de var. Siz makineyi çalıştırdıktan sonra düz gitmesini söylüyorsunuz ama aerodinamiği de kodlaması da 60m sonra sağ dönmesine uygun ve sağ döndüğü için makineye kızıp onu ateşe atmakla tehdit ediyorsunuz :) bu adam psikolojik sorunlu diye kapatılmalı derdiniz. Semavi tanrıları bukadar mantıklıdır benim gözümde. İnsanları yaratıyorsun ki bilgi ağacından meyve yemek isteyecek ya da kafası karışmaya müsait şekilde ve onlara bilgi ağacını yasaklayıp şeytanı salıyorsun. Şeytan kandırınca da cennetten kovuluyor. Neden böyle yarattın ozaman. Ya dalga geçiyorsun ya da herşeye kudretin yok. Herşeyi biliyorsun ama yine de sınıyorsun ozaman herşeyi bilmiyor musun? derler. Namaza, tapınmaya, adına kurban edilmesine ihtiyacın varsa sonsuz kudret sahibi değilsin bişeylere ihtiyacın var demektir. Ne için suçsuz çocuklara tecavüz edilip öldürülmesine izin veriyorsun? görüp ibret alalım diye mi? Ozaman sonsuz merhamet sahibi değilsin. Ayrıca; Kötülük neye göre kime göre?! Her bir birey, nekadar kötü olacağı yaşadığı travmalarla, psikolojik veya fiziksel şiddetle orantılı. Beni kötü yaptılarsa ben neden suçluyum neden beni sakınmadı?! Bazı psikolojik ya da nörolojik sorunları olanlar kötülük yaptığının farkında bile değil, kötülük de göreceli oluyor işte.
Termodinamik, kuantum, fizik, matematik gibi şeylerin olduğu, 10 üzeri 24 üzeri 24 gezegen olduğu varsayılan bir evreni yaratan tanrının evlatlığımla ilişkiye girip giremeyeceğimi dert edeceğini zannetmiyorum.

Hocam bu biraz dar bir bakış açısı değil mi? Tanrı belki de kötüdür veya kötü şeylerde yapıyordur ve bunların sonucu iyi çıkıyordur veya çıkmıyordur veya başka bir şekildir veya bu olan şeyleri bilip olmasına izin vermiştir veya yazdıklarınız gibidir veya dediğiniz gibidir, o kadar galaksi içinde sizi görmemesi için bir neden görmüyorum, aynı şekilde görmeyedebilir tabii ki, her şey olamaz mı? Herhangi bir din hakkında konuşmadım, sadece tanrının varlığı ile ilgili, ve tanrının var olduğunu kanıtlamaya çalışmıyorum ki sanırım bu kanıtlanamaz bir şey şu an bildiğim bilgiler içinde bana gelen şey bu gibi.

Bir Müslüman olarak, 4 mezhepten birine aitseniz ve hadisleri kabul ediyorsanız soru sorabilirim.
O zaman sen Sunnilik dinindensin. Bir müslüman değil de, bir sunni olarak demen gerekir. Biz müslümanların dinlerini paramparça edenlerle işi olmaz. :)

Kur’an’a inanan birisi mezhep sahibi olamaz.

Hocam bu biraz dar bir bakış açısı değil mi? Tanrı belki de kötüdür veya kötü şeylerde yapıyordur ve bunların sonucu iyi çıkıyordur veya çıkmıyor veya başka bir şekildir veya bu olan şeyleri bilip olmasına izin vermiştir veya yazdıklarınız gibidir veya dediğiniz gibidir, o kadar galaksi içinde sizi görmemesi için bir neden görmüyorum, aynı şekilde görmeyedebilir tabii ki, her şey olamaz mı? Herhangi bir din hakkında konuşmadım, sadece tanrının varlığı ile ilgili, ve tanrının var olduğunu kanıtlamaya çalışmıyorum ki sanırım bu kanıtlanamaz bir şey şu an bildiğim bilgiler içinde bana gelen şey bu gibi.
Ben aksine; bakış açımın daha geniş olduğunu düşündüm ama dışarıdan o şekilde göründüyse bilmiyorum. Herşey olabilir zaten. Ben tanrı varsa bu dinlerdeki gibi antropomorfik, belirtli kalıplara koyulmuş bir tanrı olduğunu düşünmüyorum. Çokkk basit; Tanrı varsa ve bizle kontak kurmak istiyorsa, ona inanmamızı istiyorsa bunu milyonlarca başka yolla yapabilir ama sonuncu mantıklı yol bu semavi dinlerdeki olurdu. Neden müslüman benim annem babam mesela? Sadece müslüman bir ailede doğmuşlar. İtalya'da doğmuş olsalardı ya da İsrail'de falan onlar da müslümanlara bakıp cehenneme gidiyor diye üzüleceklerdi. 'Platon'un mağara alegorisi'ndeki zincirlenmiş insanlardır teistler. Tarafsız, mantıklı bakan kimse bir dine inanmaz bence. Benim anlattığım konu bu.

“Zorluk-ve-zorluğa tepki bireysel ya da toplumsal hayatta yeni kopmaları zorlayan güçlerin serbest hareketini anlatan bir formüldür. Etkili bir zorluk (challenge), insanları yaratıcı eyleme teşvik eder. Ama önceden var olan uyumu da ister istemez bozar ve dolayısıyla da ilk başta kötülük gibi görünebilir. Kolay ortamlar insanı zorlamaz; yaratıcı eyleme iten, çorak ülkedir. -

“Zorluk ne kadar büyük olursa, teşvik edici etki de o kadar fazla olur.”

“Önemli bir güçlük çok zaman yüksek düzeyde yaratıcı bir tepkiye yol açar, ama bazen de güçlüğün şiddeti teşvik edici olmaktan çıkıp karşı konulmaz bir hâle gelir.”

Belki Toynbee dediklerime tercüme olabilir ve beni daha iyi anlatabilir diye buraya bazı sözlerini koydum.
Onlara bir musibet isabet ettiğinde, derler ki: “Biz Allah’a ait (kullar)ız ve şüphesiz O’na dönücüleriz(2:156)
Örnek vermek gerekirse; Devlet düşünün, bu devlet bir Trafik polisi var cezaları yazması için emir verilmiş. Peki Trafik cezası kötü müdür, sonuçta gelecek para can acıtır. Kanunlarda öyledir, kötü müdür?
Bu örneklerin hepsinin amacı iyiliktir. Tanrıda evrene musibetler yerleştirmiştir ki insan kendini geliştirsin, öğrensin ve tamamlasın diye.

Ayrıca cevabını siz sormadan söylediğim şeye tekrar sormuşsunuz

İmkanı olanlar, imkanları nisbetinde harcama yapsın; maddi imkanı dar olanlar da Allah’ın kendisine verdiği kadar harcama yapsın: Allah hiç kimseye verdiği imkandan fazlasını yüklemez; Allah, bir zorluktan sonra bir kolaylık ihsan edecektir.(65:7)

Görüldüğü üzere Allah senden, benden istiyor. Allah emirlerini vermiş "bencillik yapma, yardım et, kötülük yapma" ancak insan fıtratında ki nefis yüzünden yapıyor bunları Allah imtihan dünyasında sana bunları yapmamanı ve engellemeni emretmiştir.

Nasıl meyve yemek istiyorsan, meyve ağacı dikip ona bakacaksan. Huzur ve güvenlik istiyorsan onun içinde çalışacaksın. Bu şu yola çıkar, sen bahçeni her gün suluyorsun ediyorsun bakıyorsun ve bir anda suyu kesiyorsun ve bahçen soluyor. Burada suç Allah'ın mı senin mi, arkada Allah biyolojik bir denge yaratmış o şekilde oluşuyorken sen bu dengenin önünü kapatıyorsun. Nefsin mi suçlu, Allah mı?

Yalnızca aranızdaki haksızlık edenlerin başlarına gelmekle sınırlı kalmayacak fitneye karşı takva sahibi olun. Unutmayın ki Allah'ın azabı çok çetindir.(8:25)

Ayrıca koskoca evren, küçük karınca gibi tanımlar bizim gibi insanlar için geçerlidir. Sonsuz kudreti olan bir Tanrı için büyük,küçük tanımı yoktur. Onun her şeyi yaratmaya gücü yetecektir.

Ayrıca konu ahlak ve kötülüğe geldiyse. Ahlak size göre nedir, dinsiz iseniz ahlakınızı neye göre belirliyorsunuz?

@Hosehoz

Ben aksine; bakış açımın daha geniş olduğunu düşündüm ama dışarıdan o şekilde göründüyse bilmiyorum. Herşey olabilir zaten. Ben tanrı varsa bu dinlerdeki gibi antropomorfik, belirtli kalıplara koyulmuş bir tanrı olduğunu düşünmüyorum. Çokkk basit; Tanrı varsa ve bizle kontak kurmak istiyorsa, ona inanmamızı istiyorsa bunu milyonlarca başka yolla yapabilir ama sonuncu mantıklı yol bu semavi dinlerdeki olurdu. Neden müslüman benim annem babam mesela? Sadece müslüman bir ailede doğmuşlar. İtalya'da doğmuş olsalardı ya da İsrail'de falan onlar da müslümanlara bakıp cehenneme gidiyor diye üzüleceklerdi. 'Platon'un mağara alegorisi'ndeki zincirlenmiş insanlardır teistler. Tarafsız, mantıklı bakan kimse bir dine inanmaz bence. Benim anlattığım konu bu.

Yanlış bir bakış açısı, İslam dinine göre o kişiye din yanlış anlatıldıysa ve İslamdan haberi yoksa iyilik ve kötülüklerinden sınanır. Ancak size İslam'ı araştırıp Müslüman olan tonlarca insan sunulabilir, aynı şekilde karşıt bir reddiye bu durumda bu argüman geçersiz olmaz mı?

Ayrıca Müslüman ve mümin kavramı arasında ki farkı iyi bilmek lazım;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Cemre gayet iyi anlatmış, izlemenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Belki Toynbee dediklerime tercüme olabilir ve beni daha iyi anlatabilir diye buraya bazı sözlerini koydum.
Onlara bir musibet isabet ettiğinde, derler ki: “Biz Allah’a ait (kullar)ız ve şüphesiz O’na dönücüleriz(2:156)
Örnek vermek gerekirse; Devlet düşünün, bu devlet bir Trafik polisi var cezaları yazması için emir verilmiş. Peki Trafik cezası kötü müdür, sonuçta gelecek para can acıtır. Kanunlarda öyledir, kötü müdür?
Bu örneklerin hepsinin amacı iyiliktir. Tanrıda evrene musibetler yerleştirmiştir ki insan kendini geliştirsin, öğrensin ve tamamlasın diye.

Ayrıca cevabını siz sormadan söylediğim şeye tekrar sormuşsunuz

İmkanı olanlar, imkanları nisbetinde harcama yapsın; maddi imkanı dar olanlar da Allah’ın kendisine verdiği kadar harcama yapsın: Allah hiç kimseye verdiği imkandan fazlasını yüklemez; Allah, bir zorluktan sonra bir kolaylık ihsan edecektir.(65:7)

Görüldüğü üzere Allah senden, benden istiyor. Allah emirlerini vermiş "bencillik yapma, yardım et, kötülük yapma" ancak insan fıtratında ki nefis yüzünden yapıyor bunları Allah imtihan dünyasında sana bunları yapmamanı ve engellemeni emretmiştir.

Nasıl meyve yemek istiyorsan, meyve ağacı dikip ona bakacaksan. Huzur ve güvenlik istiyorsan onun içinde çalışacaksın. Bu şu yola çıkar, sen bahçeni her gün suluyorsun ediyorsun bakıyorsun ve bir anda suyu kesiyorsun ve bahçen soluyor. Burada suç Allah'ın mı senin mi, arkada Allah biyolojik bir denge yaratmış o şekilde oluşuyorken sen bu dengenin önünü kapatıyorsun. Nefsin mi suçlu, Allah mı?

Yalnızca aranızdaki haksızlık edenlerin başlarına gelmekle sınırlı kalmayacak fitneye karşı takva sahibi olun. Unutmayın ki Allah'ın azabı çok çetindir.(8:25)

Ayrıca koskoca evren, küçük karınca gibi tanımlar bizim gibi insanlar için geçerlidir. Sonsuz kudreti olan bir Tanrı için büyük,küçük tanımı yoktur. Onun her şeyi yaratmaya gücü yetecektir.

Ayrıca konu ahlak ve kötülüğe geldiyse. Ahlak size göre nedir, dinsiz iseniz ahlakınızı neye göre belirliyorsunuz?

@Hosehoz
Dar bir perspektifte örnek güzel gözükebilir ama Trafiğin amacı nedir? Daha hızlı ulaşmak ve zamandan tasarruf etmek için icat ettiğimiz araçları kendimiz koyduğumuz kurallar ile daha kullanışlı hale getirmek diyelim. ama bunun tanrının yaratması ya da buna ihtiyacı olmasıyla alakası yok. Bişeylere ihtiyacı olan örneği verip ihtiyacı olmayana atıfta bulunmuşsunuz. Tanrının böyle birşeye neden ihtiyacı var diye sordum ben. Konuyu çok alakasız biyere götürdünüz :)
Tanrı neden tehdit eder diye sordum ''Azabı çetin'' diyorsunuz. Neden çetin işte beni kötülüğe meyilli yaratmış ozaman sorun onun diyorum. Ben neden cezalıyım?! Ozaman ben de bir örnek vereyim; bir fabrikada makinenin kalıbı düzgün takmadığınız için malzemeler yanlış çıktığında patronunuz size ne istediğiniz değil neden kalıbı düzgün takmadığınızı soracak. Kendi bulsaydı mı diyeceksiniz? Sizin mantığınızla böyle oluyor. Tanrı nasıl yaratmışsa ve herşeyi önceden biliyorsa bütün sorumluluk onundur.
Ahlak ve etik dediğiniz şey; deneme-yanılma yöntemiyle nihayete etmiş, primatların anlaşma metnidir ve bunları hormonlarla perçinlemiştir. Az önce de dediğim gibi; insanın karakteri DNA, psikoljik-fiziksel travmalarla oluşur ve bu insanın elinde değildir. Biz insanlara kötü diye kızmıyoruz, bizim güvenliğimizi tehdit ediyor diye kızıyoruz. Kötülük sadece buna verdiğimiz romantik bir isim. Sizin bile iyi olmak için motivasyonunuz var. Sonunda cennete gideceksiniz :) Ozaman ben size son olarak şunu soruyorum; Sizin dininize göre ben mürtedim ve katlim vacip. Bu etik mi? Burda işte görecelilik giriyor :)

Ağa normal de kesin diye bir şey yoktur ama bir yaratıcı olma ihtimli çok çok ama yüksek neden dersen big bang patlamasını tetikliyen bir güç olmalı diyorum o da beni yaratıcıya götürüyor aslında sonra diğer kutsal kitapları okuyunca da İslam en mantıklısı geliyor bana kısaca böyle.
E dostum sen şimdi bu patlamayı tetikleyen bir güç olmalı diyorsun ama bunun açıklamasını Büyük Patlama'dan sonsuz kat büyük güce sahip bir varlığın kendi kendine oluşmuş olmasıyla açıklıyorsun. Sence bu mantıklı mı?

Sadece Kuran-ı kerimi esas alan bir Müslümanım.

Bilimsel ve Matematiksel mucizeler, inşallah şimdi kuranda grammer hatası var diyen ateist kardeşlerimiz gelmez.
Ne gibi matematiksel ve bilimsel mucizeler mesela, bir iki örnek verme şansınız var mı?

Dar bir perspektifte örnek güzel gözükebilir ama Trafiğin amacı nedir? Daha hızlı ulaşmak ve zamandan tasarruf etmek için icat ettiğimiz araçları kendimiz koyduğumuz kurallar ile daha kullanışlı hale getirmek diyelim. ama bunun tanrının yaratması ya da buna ihtiyacı olmasıyla alakası yok. Bişeylere ihtiyacı olan örneği verip ihtiyacı olmayana atıfta bulunmuşsunuz. Tanrının böyle birşeye neden ihtiyacı var diye sordum ben. Konuyu çok alakasız biyere götürdünüz :)

Bu konuya katılıyorum, anlatmak istediğimi tamamen anlatamadım düzenleyip tekrar cevap vereceğim az öncede düzenlemek ile uğraşıyordum teşekkür ederim.
Tanrı neden tehdit eder diye sordum ''Azabı çetin'' diyorsunuz. Neden çetin işte beni kötülüğe meyilli yaratmış ozaman sorun onun diyorum. Ben neden cezalıyım?! Ozaman ben de bir örnek vereyim; bir fabrikada makinenin kalıbı düzgün takmadığınız için malzemeler yanlış çıktığında patronunuz size ne istediğiniz değil neden kalıbı düzgün takmadığınızı soracak. Kendi bulsaydı mı diyeceksiniz? Sizin mantığınızla böyle oluyor. Tanrı nasıl yaratmışsa ve herşeyi önceden biliyorsa bütün sorumluluk onundur.

Şimdi, ben bu konuyu şöyle düşünüyorum. Allah şimdi cennet ve cehennemi yarattı;

1- Allah cennet/cehennemi vaat etmese bile inanacak insanlar var,
2- Allah cenneti vaat ettiği için inanacak insanlar var, ancak cehennem olmadığı ve cenneti takmayacak insanlarda var bunun için, 3. madde ekleniyor Allah cehennem ile tehdit ediyor kulun iyiliği içindir.

Tanrı zamandan ve mekandan münezzehtir neden tüm sorumluluk onun olsun?
Ahlak ve etik dediğiniz şey; deneme-yanılma yöntemiyle nihayete etmiş, primatların anlaşma metnidir ve bunları hormonlarla perçinlemiştir. Az önce de dediğim gibi; insanın karakteri DNA, psikoljik-fiziksel travmalarla oluşur ve bu insanın elinde değildir. Biz insanlara kötü diye kızmıyoruz, bizim güvenliğimizi tehdit ediyor diye kızıyoruz. Kötülük sadece buna verdiğimiz romantik bir isim. Sizin bile iyi olmak için motivasyonunuz var. Sonunda cennete gideceksiniz

Tanrı yoksa her şey anlamsız değil midir, her şey anlamsız ise iyilik ve kötülük olabilir mi? veya Etik ahlak olabilir mi?

Sizin dininize göre ben mürtedim ve katlim vacip. Bu etik mi? Burda işte görecelilik giriyor

Kuranda mürtedin katli hakkında 1 tane bile ayet yoktur, bu hadislerde geçer. Yukarda belirttiğim gibi ben Kurancı Müslümanım, bunu Mezheplere inanan bir müslümana sormanız gerekir ancak ben bu soruya cevap vereyim;

Mürted dinden çıktığı için öldürülmez, mürted dine karşıt kitaplar yayınlayabilir, eleştirebilir ve konuşabilir ancak dine düşmanlık edemez. En azından böyle geçer. Bunu Sünni bir müslümana sorun kuranda böyle bir ayet yoktur.

Saygılı bir şekilde tartıştığımız için teşekkür ederim, iyi günler ben çıkıyorum.

E dostum sen şimdi bu patlamayı tetikleyen bir güç olmalı diyorsun ama bunun açıklamasını Büyük Patlama'dan sonsuz kat büyük güce sahip bir varlığın kendi kendine oluşmuş olmasıyla açıklıyorsun. Sence bu mantıklı mı?

Ne gibi matematiksel ve bilimsel mucizeler mesela, bir iki örnek verme şansınız var mı?

1- Evrenin genişleme mucizesi ( Bkz :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
)

2- Rum suresi mucizesi ( Bkz:
)

Daha fazlası için : http://www.quranmiracles.com/wp-content/uploads/2013/12/KuranHicTukenmeyenMucize.pdf

Elhamdülillah Müslüman'ım, ve bana İslam'ın mantıklı gelmesinin sebebini şöyle açıklayayım:
En basitinden mesela bir adam düşünün ya ateist olacak ya Müslüman.

Ateist olursa: Namaz kılmak vb. derdi olmaz ölünce de eğer cennet, cehennem yoksa ateist olduğuna sevinir ama eğer cehennem varsa...
Müslüman olursa:

Günlük 24 saatinin 1 saatini islama ayırır. Ölünce de eğer cennet cehennem yoksa kârda da olmaz zararda çünkü atıyorum namaz kılacak abdest alır vücudü temizlenmiş olur bu kötü bir şey değil, sonra namaz kılar en kötü spor yapmış olur ayrıca namazdaki hareketler sağlık açısından bayağı faydalı. Eğer cennet cehennem varsa zaten ondan mutlusu olmaz.
Ek olarak herkese Kur'an-ı Kerim'i Türkçe meal ve güvenilir bir tefsiri ile okumasını tavsiye ederim.

Allah doğurmamıştır, doğmamıştır. Onun başlangıcı ve sonu yoktur. Düşünsene insan kafayı yer. Allah nasıl kendiliğinden var oldu ? Kim tarafından seçildi (saçma gelebilir)? Yani tüm bu evren yaşam uzay, kainat akla gelebilecek ne varsa nasıl kendiliğinden oluştu yada neden var ? Yada oluşmadı da hep var mıydı ? Allah yaratılmadıysa ve bir yaratıcısı yoksa kendiliğinden var olduysa (Allah'ın olmadıgını düşünürsek) o zaman bu patlama da kendi kendine neden var olmasın ? Ve bir şey sorucam. Allah ol dediği anda herşey oluyorsa neden bu patlamaya ihtiyaç duydu ki ? Ve Nuhun gemisi olayında Allah tüm yaşamı neden suyla bitirme gereği duydu ? Direkt insanların canını alabilirdi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı