Belki Toynbee dediklerime tercüme olabilir ve beni daha iyi anlatabilir diye buraya bazı sözlerini koydum.
Onlara bir musibet isabet ettiğinde, derler ki: “Biz Allah’a ait (kullar)ız ve şüphesiz O’na dönücüleriz(2:156)
Örnek vermek gerekirse; Devlet düşünün, bu devlet bir Trafik polisi var cezaları yazması için emir verilmiş. Peki Trafik cezası kötü müdür, sonuçta gelecek para can acıtır. Kanunlarda öyledir, kötü müdür?
Bu örneklerin hepsinin amacı iyiliktir. Tanrıda evrene musibetler yerleştirmiştir ki insan kendini geliştirsin, öğrensin ve tamamlasın diye.
Ayrıca cevabını siz sormadan söylediğim şeye tekrar sormuşsunuz
İmkanı olanlar, imkanları nisbetinde harcama yapsın; maddi imkanı dar olanlar da Allah’ın kendisine verdiği kadar harcama yapsın: Allah hiç kimseye verdiği imkandan fazlasını yüklemez; Allah, bir zorluktan sonra bir kolaylık ihsan edecektir.(65:7)
Görüldüğü üzere Allah senden, benden istiyor. Allah emirlerini vermiş "bencillik yapma, yardım et, kötülük yapma" ancak insan fıtratında ki nefis yüzünden yapıyor bunları Allah imtihan dünyasında sana bunları yapmamanı ve engellemeni emretmiştir.
Nasıl meyve yemek istiyorsan, meyve ağacı dikip ona bakacaksan. Huzur ve güvenlik istiyorsan onun içinde çalışacaksın. Bu şu yola çıkar, sen bahçeni her gün suluyorsun ediyorsun bakıyorsun ve bir anda suyu kesiyorsun ve bahçen soluyor. Burada suç Allah'ın mı senin mi, arkada Allah biyolojik bir denge yaratmış o şekilde oluşuyorken sen bu dengenin önünü kapatıyorsun. Nefsin mi suçlu, Allah mı?
Yalnızca aranızdaki haksızlık edenlerin başlarına gelmekle sınırlı kalmayacak fitneye karşı takva sahibi olun. Unutmayın ki Allah'ın azabı çok çetindir.(8:25)
Ayrıca koskoca evren, küçük karınca gibi tanımlar bizim gibi insanlar için geçerlidir. Sonsuz kudreti olan bir Tanrı için büyük,küçük tanımı yoktur. Onun her şeyi yaratmaya gücü yetecektir.
Ayrıca konu ahlak ve kötülüğe geldiyse. Ahlak size göre nedir, dinsiz iseniz ahlakınızı neye göre belirliyorsunuz?
@Hosehoz