Hangi dövüş sporuna başlanmalı?

Arthurmmorgan

Hectopat
Soruda da anladığınız gibi dövüş sporuna baslamak istiyorum, boks gibi vurdulu kırdılı bir şey olsun istemiyorum fakat sokakta da işe yarayacak bir şey olmalı, yaşım 15; boyum 1.80, kilom 65, kollarım ve bacaklarım uzun, bu kriterlere göre bir şeyler önerirseniz sevinirim.

Uzak mesafede kendini savunmak için tekme ile karete falan, orta mesafede boks ve yakın mesafede güreş. Bu üçlüyü öğrenirsen MMA gibi bir şey oluyorsun bu sporları öğrenirsen kendini her türlü savunursun. Benim tavsiyem bu yönde.

Senden iyi bir dövüşçü olmaz, öncelikle şunu söylemek istiyorum.: Vurdulu kırdılı bir şey istemiyorum demek nedir dostum ? başka biri bana bunu dese, ona direkt prenses derim, gel barbie oynayalım derim, sana demiyorum.
Sağlık ve zevk için yapacaksan sorun yok saygı duyarım doğru da bulurum ama ağzın yüzün dağılmazsa dövüşün ne önemi var ?
Ağzını yüzünü dağıtmadan, dayak yemeden kimseye ne sokakta ne de ring de üstünlük kuramazsın.
Güreş + Tekvando öğren ilerde muay thai eklersen daha iyi olur ama vurdulu şeyler sevmiyorsun şuan :/ Ayrıca gaza gelme, sokakta seni dövüş sporları kurtarmaz çok mu güçlüsün ? Geçtiğimiz günlerde daha polisimizi şehit ettiler. Herkesin elinde bir çakı vardır, bu işlerinde sonu yoktur bu yüzden bunu spor olarak yapmak istiyorsan yap, o zaman vurdu kırdı olayına saygı duyarım sonuçta zevk ve sağlık. Vücut geliştirme sana bence daha uygun gibi ama sen bilirsin.

( Boks başlıca derin bir daldır mma ile direkt kombine edemezsiniz, Kick boks ve Muay thai daha avantajlıdır mma de bunun en temel sebebi bir boksör olarak bacaklardan çok fazla güç aldığımızdan iyi bir boksör bacaklarını sürekle alışkanlık gereği sallar ve iyi güreşi olan biri rahatlıkla içeriye alır bu yüzden boks fazla önermiyorum sadece bokstan ilerlemeyecekseniz. Muay Thai favorim şahsen, güreş, sambo, Juijutsu güzeldir bunlara bir bakın)

Son düzenleme:

En iyisi Desert Eagle almaktır. Bu konuda oldukça haklısın.

Karate veya Taekwondo yapabilirsiniz ama sabır gerektirir.
Mesela sallıyorum boksta 6 ayda geldiğiniz yere karatede 1 yılda geleceksiniz.
Bunlar ne yawğh çocuk sporu hıhı diyenleri de takma, 6-12 aylık bir eğitim alarak sokakta hiç dövüş bilmeyen herhangi birine karşı zorluk çekmeden dövüşebilirsiniz herhangi bir dövüş sporu ile.

Sokakta en işe yarayan şey bana göre bokstur, çünkü tekme atmak demek dengenin bozulması demek. Şu devirde teke tek hiç olmuyor zaten bilirsiniz, birini tekmeyle nakavt edersiniz, diğeri gelir sizi o sırada ittirir yere devrilir dayak yersiniz yine.

Zaten tekme atmak için esnek bir giyeceğinizin olması da gerekli, sokakta pantolon giyeceğiniz zaman da olacak, her zaman ısınmış bir vaziyette olmayacak ve o tekmeleri rahat rahat atamayacaksınız.
Ama karate hem yumruk hem tekmeyi öğretir, o konuda sıkıntı yok.

Öte yandan, bıçak, muşta gibi bir şey taşıyan varsa tekmeler uzaktan iyi iş görür. Yumruklarla rakibin yakınına girmeniz gerekli çünkü. Tabii ki de KESINLIKLE önerim, kaçabiliyorsanız kaçmanızdır.

Yani kısaca, size en yakın gelen sporu yapın. Tekme mi istiyorsunuz? Taekwondo yapın. Hem tekme hem yumruk mu? Kickboks gibi gibi. Tüm sporların kendine has özellikleri vardır,
mesela Muay Thai'de diz, dirsek clinch vardır kickboksta bunlar yoktur.
Muay Thai'nin aksine Kickboksta koordinasyon daha ön plandadır, kafa hareketleri, ayak hareketleri daha ön plandadır. Dirsek, clinch gibi şeylerin yerine bunlara ağırlık verirsiniz. Adı üstünde, boksun tekme eklenmiş hâlidir.

Sokak için istiyorsanız, tek yapmayın diyebileceğim şey güreş/BJJ'dir. Doğal olarak rakibinizi yere almak isteyeceksiniz, ama yerdeyken de 2-3 kişiye karşı savunmasızsınız. Tek başına yapılacak sporlar değil bunlar.

Dövüşçü olacağım, Sekizgen'e çıkacağım gibi şeyler söylememiş ki zaten? Tek amacı sokakta kendisini savunmak ve çok şiddetli şeyler istemiyor. Bu durumda uzak doğu sporları ona uyar, çünkü onların bir felsefesi var ve dolayısıyla tek vücudunu değil ruhunu da eğitiyorsun, bu dediklerim tabii ki onun felsefesini cidden kavrayıp hayatında kullanırsan geçerli.
Vücut geliştirme, sokakta hiç bir işine yaramaz. Karşısına 60 kilogram bir boksör çıkar paket edip yollar bunu. Yada boksör olmasın, 2 kişi geldikten sonra zaten bunlara yumruk savururken nefes nefese kalacak, onlar hiç bir şey yapmasa zaten kendiliğinden bayılacak.

Yok yok, en iyisi cebinde bir tane keleş taşısın, garanti olsun. Bu ne kadar saçma bir düşünce tarzı? Bu dövüş sporları zaten olası bir durumda sana ilk önce karşındakini sakinleştirmeyi, olmuyorsa kaçmayı, o da olmuyorsa dövüşmeyi öğretir. Yumurta bir yere dayandı, ne yapacaksın? Hiç olmazsa boks öğren, çoluğun çocuğun varken, kaçamayacakken bir aparkat at ki yaşama ihtimalin olsun değil mi?

Ayrıca arkadaş belli ki dövüş sporu değil, bir savunma sanatı istiyor.
Aşağılayıcı tutumunu bir kenara bırak lütfen.

Dostum
1: Vücut geliştirmeyi dövüş odaklı önermedim, sen yanlış anlamışsın veya ben yanlış anlatmışım, vücut geliştirme yapıp kimseyi paket edebileceğinden yorum yapmadım sen neye dayanarak bu yorumu bana yaptın ? Vücut geliştirme kendini daha iyi hissedip gereksiz tavırlar almaması için önerdim.
Ayrıca önce vücut geliştirme yapıp sonra dövüş sporlarına geçerse yaşı daha genç arkadaşın çok daha verimli olacaktır. Burada vücut geliştirmeyi hangi tarzda yapacağı önem arz eder iki üç yumruk atıp yorulmaz bunun için çok ciddi bir kas kütlesine sahip olması gerekmektedir, öyle bir kütleye sahipse doğal bir şekilde direkt yarışmaya katılsın.
Bunu da demin ki gibi yanlış yorumlamanız veya yanlış anlamanız için söylüyorum doğal vücut geliştirmeden bahsediyorum.

2: Dostum anladığım kadarıyla hiç sokakta ciddi bir kavgaya karışmamışsın. Dostum istediğin kadar kendini savunabilecek gücün olsun. Sokakta bir işe yaramaz, sokaklarda çok ciddi bir güvenlik sorunu var, ellinde bıçak olan birine karşı kazanma şansın çok düşük. Öyle aparkat atarım falan diyerek hayal kuramazsın, senin söylediklerin çok çocukça.
Şuana kadar 3 kez bana bıçak çekildi, 2 sinde karşı tarafın elini iki elimle yakalayıp bir şekilde halettim, yaşca da benden büyük insanlardı. 3. Seferinde Suriyeli bir velet tarafından daha 10 yaşında bile değildir, beni bacağımdan bıçaklayıp kaçmıştı. Ne olduğunu bile anlamamıştım, para istemişti ben dilenci sanmıştım işin komik yani polis önümdeydi, cidden önümdeydi. Bir şey olmadı da kız arkadaşım falanda yanımdaydı şuan gülerek yazıyorum fakat şuan da düşündüğümde bu tarz olaylarda kesinlikle geri çekilmek hiç karışmamak en doğrusu.
Gurur yapmayın aileniz var, kaçanın anası ağlamaz derler.

3: Dostum bu dövüşün ana kuralıdır dayak yemeden dayak atamazsın. Arkadaş kaşı yarılacağı, bunu kırılacağı bir kavgadan uzak durursa sokakta bana göre bir işine yaramaz, hiç yarıyanı ne ringde, ne sekizgende ne de sokakta gördüm. Siz beni bu konuda anlamışsınız dövüş psikolojik baskının olduğu bir yerdir, güçlü olanlar kazanır. Çocuğa baskı uygulama gibi yorumlarınız benim tarzıma uygun değil.

4:Karate veya Taekwondo Hakkında söylediklerine katılmıyorum, dövüşü spor olarak severim, bir çok dövüş sanatçısında kendini geliştirmiş insanlarda vs attım. Hiç iyi bir karateci ile karşılaşmadım ama bunu konu dışı.
Taekwondo eski bir öğretmemim çok iyi bir Taekwondo Ustasıydı genel çalışma tarzı ayaklarını kanatana, parçalayana kadar çelik cubuklara vurarak o seviyeye geldi özelikle şimdi ki Taekwondo yapan arkdaşları eleştiriyordu. giydikleri korumalar v.s Bunu anlatmamın sebebi özünde yine vurdu kırdının fazla olduğu bir spor ve şuan ki halini pek işlevli bulmuyorum. Hiç unutmuyorum bir yarışmada 3 olmuş bir arkadaşla vs atmıştık çocuk direkt benden tek yemişti. (Yarışmaya 3 veya 4 kişi katılmıştı)
Taekwondo'nun sokakta pek işe yarabileceğini düşünmüyorum. Taekwondo'nun daha özünde ki gibi sert yapıldığında kesinlikle yararlı olabilir; ama bunu tekrardan söylüyorum: İstediğiniz kadar sıkışın, gurunuz yerlerde olsun sonra halledersiniz, hiç bu tarz şeylere gerek yok.

5. Dostum 3-4 kişiye karşı etkili bir dövüş sporu yok, boks yaparım alırım falan diye bir dünya yok. Buradan bile ne kadar tecrübesiz olduğun ortada. 3'ü direkt üzerine atlar, görüyorum bunu anlatan insanlar var, ciddi ciddi çocuklara işte boks temiz spor 3,4 kişi takır takır indirim tarzında anlatan insanlar var. Sokakta kimse teker gelmiyor, biri yanından, biri arkadan direkt sopayı geçirebiliyor, Güreş tam aksine daha etkili olabilir, hatta diğer dövüş sporlarından çok daha tehlikeli. Toprak neyse de sokakta betonda yapılan güreşin ölüme kadar yolu var, iyi bir güreşçi 3,4 kişiye bile dayanabilir yerde. Ben bu görüşe kesinlikle katılmıyorum hatta çok fazla örneği mevcut, iyi bir güreşçi normal bir insanı betonda direkt hayatına son verebilir. Hatta internette bir sürü video var, git bir bak. Yine önermiyorum.

Tüm dövüş sporlarının felsefesi vardır, bu doğuya özel değildir.
Ayrıca doğunun felsefesi sekizgende batılara karşı pek bir işe yaramıyor gibi

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle beni biraz yanlış anladın galiba vurdulu kırdılı derken boks kadar ofansif olmayan onun yerine daha çok defansif olan bir sporu kastetmiştim

Sanırım bu işlerde biraz tecrüben var judoyu önerir misin?

Son düzenleme:
kankam bok agresif değildir, herkesin bir tarzı vardır boksta boksa agresif dersek Floyd'a boksör demeyiz ki adam en iyilerden biri. Bu benim şahsi tavrım seninle bir ilgisi yok alındıysam özür dilerim. Sana tavsiyem Kick boks öğren, bir yandan da Juijutsu öğrenebilirsin ilerde v.s Vücut geliştirme de yap bir tık, her spordan biraz biraz al. Vücut geliştirme demin arkadaşın bahsetiği gibi 2,3 yumruk atıp yorulacağın bir seviyeye getirmez seni, iste bile o seviyeye çoğu insan gelemez. Benim sana tavsiyem bence fazla kendini dövüş sporlarına verme daha çok vücüt geliştirip estetik bir görüntü yakalamandır, bu sadece öylesine bir tavsiye.

Sokakta bir işine yaramaz, ama güzel bir spordur, zaten tavsiyelerimi sana söyledim. Ortalama 8 yıldır dövüş sporları ile uğraşıyorum, pek iyi bir çevrem olmadığından ne kadar sabırlı bir insan olsam da çok fazla kavgaya karıştım benim kendi şahsi görüşüm kavgadan uzak durmaktır bazı insanlar güzel bir dayağı hakkediyor ama kendini korumak için olanından bile hiç hayır görmedim. Şuan bana birisi vursa mahkemede süründürmeyi, çok yüklü bir avukat ücreti ve tazminat davasıyla bırakmayı tercih ederim.

Son düzenleme:

Birkaç sporu aynı anda yapamam judoyu önerir misin?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…