Hangi tepkime sonucu helyum oluşur?

Hidrojen ve hidrojen yıldız çekirdeğinde birleşir ve helyum olur. O da Carbon o da oksijen o da kükürt o da silisyuma iner oda kroma dönüşür ve oda en son demire ve bu elementler üretilir. Demir fazla olunca yıldız patlar ve süpernova olur.
 
Büyük patlama sırasında sadece en hafif ilk 5 element üretildi: hidrojen, helyum, lityum, berilyum ve bor. Altın ve uranyum gibi daha ağır olan diğer elementleri ise patlayan yıldızlar, nötron yıldızları, kara deliklere borçluyuz.

Astrofizikçiler helyumdan ağır olan bütün atomları metalik element olarak adlandırıyorlar. Bebek evren yüzde 75 oranında hidrojen, yüzde 25 oranında helyum ve sadece yüzde 0,0000001 oranında lityum içeriyordu.

Evrenin en bol üçüncü elementi son 13 milyar yılda defalarca değişti. Tıpkı olimpiyatlarda her yıl farklı bir sporcunun bronz madalya alması gibi. Örneğin, Güneş’ten 8 kat kütleli olan yıldızlar günümüzde büyük miktarda ağır element içeriyor. Bu yüzden ilk dev yıldızlardan çok daha kısa ömürlü oluyor.

Bunlar ömrünü birkaç milyon yılda tamamlıyor; çünkü çekirdeğinde nükleer füzyon yakıtı olarak kullandığı hidrojenin tamamını birkaç milyon yılda tümüyle helyuma dönüştürüyor. Ardından yıldız bir süre de helyum yakarak bunları karbona dönüştürüyor.

Helyum çekirdeğin alt katmanlarında karbon sentezleniyor. Tabii karbon daha ağır olduğu için çekirdeğe iyice batarak basıncı ve sıcaklığı artıyor. Böylece çekirdeğin en iç kesimlerinde karbon atomları birleşerek oksijeni ve oksijen de kaynaşarak silikon ile sülfürü oluşturuyor. Silikon atomları birleştiğinde ise nihayet demiri oluşturuyor.

Her durumda yıldız patlayınca dış katmanlarını uzaya saçıyor ve içinde normalde erişemeyeceğimiz derinliklerde bulunan hidrojen, helyum, karbon, oksijen, silikon ve demir gibi ağır elementleri uzaya saçıyor.
 

Geri
Yukarı