Harici GPU kullanmak VRAM hatasını düzeltir mi?

Coomp

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Aus ROG Strix G513IH
AMD Ryzen 7 4800h, Nvidia GeForce GTX 1650, 32 GB Ram, 512 GB M2 SSD
Meslek
Öğrenci
PC'de VRAM sorunu var, ekranda kare bozulmalar oluyor (bazen normal kullanabiliyorum bazen de bu sorun oluyor). Onboard GPU'yu devre dışı bırakıp hariciyle devam etsem sorunum çözülür mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet. Ama harici GPU takmak biraz pahali gibi sanki? Yeni bir kasa sistem dizmeyi de dusunebilirsiniz. Ama yine de harici GPU'ya bagli kalmak istiyorsaniz, hatirladigim kadariyla @Astiva 'nin bu konu hakkinda yazdigi bir rehber vardi. Onu okumanizi oneririm.

Harici GPU'nun VRAM'lerinde sorun yoksa düzelir ancak bu sorun oldukça ciddi bir sorun ve düzeltilmesi gereken bir şey. Eğer onboard modda VRAM hatası veriyorsa sistem VRAM olarak RAM kullanır ve RAM'de arızaya işaret eder bu ya da siz onboard kaldıramayacağı bir şey yaptırmışsınızdır ondan bu hale gelmiştir. Fakat normalde masaüstünde vs. böyle durumlarda sorun çıkıyor ise RAM'i Memtest 86 ile test etmekte fayda var. Harici GPU ya geçerek sorun çözülür ancak sistem RAM hatası verir ise ya reset atar ya da mavi ekran ile reset atar. Eğer ram sorunlu ise.

Evet. Ama harici GPU takmak biraz pahali gibi sanki? Yeni bir kasa sistem dizmeyi de dusunebilirsiniz. Ama yine de harici GPU'ya bagli kalmak istiyorsaniz, hatirladigim kadariyla @Astiva'nin bu konu hakkinda yazdigi bir rehber vardi. Onu okumanizi oneririm.

Benim cihazım laptop ASUS ROG G513IH NVIDIA GTX 1650 takılı zaten halihazırda. Rehbere bakacağım şimdi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim cihazım laptop ASUS ROG G513IH NVIDIA GTX 1650 takılı zaten halihazırda. Rehbere bakacağım şimdi.
Evet gordum. Hazir sistem alarak ortalama asagi yukari 30k butceye falan RX 7600'lu guzel bir sistem duzebiliyorsunuz, ustelik buna monitor ve diger klavye fare gibi ekipmanlar da dahil. Ama tabii bu sizin tercihiniz, istediginiz gibi yapin.

Harici GPU'nun VRAM'lerinde sorun yoksa düzelir ancak bu sorun oldukça ciddi bir sorun ve düzeltilmesi gereken bir şey. Eğer onboard modda VRAM hatası veriyorsa sistem VRAM olarak RAM kullanır ve RAM'de arızaya işaret eder bu ya da siz onboard kaldıramayacağı bir şey yaptırmışsınızdır ondan bu hale gelmiştir. Fakat normalde masaüstünde vs. böyle durumlarda sorun çıkıyor ise RAM'i Memtest 86 ile test etmekte fayda var. Harici GPU ya geçerek sorun çözülür ancak sistem RAM hatası verir ise ya reset atar ya da mavi ekran ile reset atar. Eğer ram sorunlu ise.
Aslında ramlere ve ekran kartına testler yaptım (furmark ve occt) ancak temiz çıkıyor hep. Ama ekranda karelenme sorunu mevcut ve pc açılırken oluyor direkt yani yüke girmesine de gerek yok. Açılış logosu gelirken bile olabiliyor. Acaba güçle alakalı bir problem olabilir mi? Undervolt yapsam düzelir mi?

Evet gordum. Hazir sistem alarak ortalama asagi yukari 30k butceye falan RX 7600'lu guzel bir sistem duzebiliyorsunuz, ustelik buna monitor ve diger klavye fare gibi ekipmanlar da dahil. Ama tabii bu sizin tercihiniz, istediginiz gibi yapin.

Teşekkür ederim önerileriniz için, şu an üniversite okuduğundan taşınabilir bir sistem olması daha avantajlı ve yenileyebilecek bütçe yok ne yazık ki.

Aslında ramlere ve ekran kartına testler yaptım (furmark ve occt) ancak temiz çıkıyor hep. Ama ekranda karelenme sorunu mevcut ve pc açılırken oluyor direkt yani yüke girmesine de gerek yok. Açılış logosu gelirken bile olabiliyor. Acaba güçle alakalı bir problem olabilir mi? Undervolt yapsam düzelir mi?
Allah Allah, ilginc. Zira benim bildigim kadariyla oyun oynamadiginiz surece falan, mesela acilis ekraninda vesayre harici GPU degil islemcinin dahili GPU'su kullaniliyor.

Ekran kartinizin suruculerini falan guncellediniz mi bu arada?

Allah Allah, ilginc. Zira benim bildigim kadariyla oyun oynamadiginiz surece falan, mesela acilis ekraninda vesayre harici GPU degil islemcinin dahili GPU'su kullaniliyor.

Ekran kartinizin suruculerini falan guncellediniz mi bu arada?
Daha bugün temiz kurulum format attım ve sürücüleri güncelledim ancak sorun hâla devam ediyor. Bu sıralar açılırken siyah ekranda kalma sorunu da yaşanıyor onun için format atmıştım ama onu sorun da çözülmedi. Güç kaynağıyla alakalı bir sorun olabileceğini de düşünüyorum aslında, onu yazılımsal olarak test edebilir miyim ki?

Cihaz MUX yok. IGPU'yu laptop paneli ile kapatamazsınız. Harici monitör şart. Yani yapmaya çalıştığınız şey çözüm değil çünkü panele harici GPU görüntü vermeyecek MUX olmadığı için. Ayrıca VRAM sorunu deyip iGPU kapatayım demişsiniz, IGPU'nun VRAM'i RAM oluyor, eğer VRAM sorununuz varsa harici GPU'dur o veya başka bir şey. Sorunu net teyit edin çünkü şu an sorunu ya yanlış yazdınız ya da yanlış biliyorsunuz.

Güç kaynağıyla alakalı bir sorun olabileceğini de düşünüyorum aslında, onu yazılımsal olarak test edebilir miyim ki?
Guc kaynagi ile alakali derken? Dediginizi tam anlayamadim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı