Hayat sınırlı ise neden zamanımızı iyiye harcamalıyız?

Genelde ben günde 13 saat bilgisayar gibi şeyler ile uğraşıyorum

Bunu yaparak cennete gidebileceğinizi düşünüyorsanız ya da meseleyi cennet ve cehenneme indirgeyip de kararı bu çerçevede vermeye yatkınsanız, önünüzde daha çok uzun bir yol var.

Anlamdan uzak, anlamadan yaşanmış bir hayatın değeri yoktur. Iyi kötü, doğru yanlış bilinmeden de eylemlerin etkisi hakkında karar verilemez. İşin özünde insan, üzerinde yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı veya uğraşmadığı bir konuda karara yeltenmemelidir.

Hayat; hem bir okul, hem de bir sınavdır. Yaşarsın, kararlar alırsın, o kararlarla sonuçlar şekillenir, sonuçlardan ders çıkarır ve sonraki kararlarını inşa edersin ki bu; kendi başına bile, gayet zevkli bir devinimdir. Sürekli bir öğrenme hâli gerektirir.

İlk mesajınızdaki cümle kurma şekliniz bile çok şey anlatıyor ama insanın kendi kapasitesinin farkında olması gerekir. Benim ifadem, size ağır gelebilir.
 
Son düzenleme:
Genelde ben günde 13 saat bilgisayar gibi şeyler ile uğraşıyorum genelde insanlar bana "git hayatını yaşa, kör olacaksın" gibi şeyler söylüyor eğer ölene kadar bilgisayarla 13 saat vakit geçirirsem büyük ihtimal kör olurum ama cennette her şey çok güzel ve istediğimiz gibi olacaksa neden burada iyi zaman geçirelim? Ders çalışmak okula gitmek gibi benim canımı sıkan şeyleri neden yapayım? Zamanı oyun oynayarak zamanı umursamayıp kendimizi kaptırırsak çabuk ölürüz. Zaten cennette her şey çok daha iyi değil mi? Orada gözlerim düzelir ve bilgisayar ile vakit geçirmek haram değil. Neden zamanımı ders çalışmak gibi benim için sıkıcı olan şeyler için harcayım? Sonuçta zaman sınırlı değil mi neden ders çalışmak gibi veya farklı benim için gerekli düşünülen şeyleri yapayımki cennete gidince zaten yaptığım her şey boşa gitmeyecek mi? Hayatımı çok zeki yaşasam ne değişir?

Not: Bu bir tavsiye değildir
Bahsettiğin şekilde dini bir açıklama istersen: İslam'da vaktini boşa ayırmaman, kendin için iyilik yapman istenir. Bunu sorgulamak, "Allah bizi nasıl istediyse öyle yarattığına göre cennet/cehennem niye var" sorusundan pek farklı değil. Varacağın sonuç hep "Allah öyle istemiş" olacaktır.

Benim fikrimi sorarsan: Dünya çok basit. Güzel bir hayat yaşamak istiyorsan çalışman gerekir. Günümüzde para sayesinde çok daha basitleşti bu iş. Güç, lüks, zevk mi istiyorsun? Çalış ve istediğini al, bu kadar. Burada bir anlam aramaya gerek yok keza bu hayat sahip olduğumuz yegane şey ve sonu olması onu daha da mantıklı yapar.
 
sonu olması onu daha da mantıklı yapar.

Yapmaz. Kendi mantığı içinde pek çok olgunun görmezden gelinmesine vesile olur.

Çalış ve istediğini al, bu kadar.

Her çalısan için istediğini almanın mümkün olmaması sebebiyle bu da anlamsızdır. Doğru inşası; "istediğini almak için, ona göre çalış" olmalıdır ki bu da anlama bir şey katmaz.
 
Her insanın inanışı farklı bu yüzden açıklamamı dini değerlerden bağımsız olarak yapacağım.

Bana göre insanın ne kadar zeki, kariyerli, zengin olduğu değil öldükten sonra insanın nasıl hatırlandığı önemli. Yani öldükten sonra ardında iyi hatıralar bırakmış, insanlar tarafından iyi biri olarak hatırlanmış bir şekilde ölmek asıl önemli olan.

Çok zeki bir insan olabilirsin, çok zengin ve kariyerli bir insan olabilirsin, büyük ideallere sahip bir insan da olabilirsin. Tüm bunlara sahip olup da ardında hiç iyi hatıralar bırakmayan, kimse tarafından sevilmeyen bir insan olarak öldükten sonra bunların hiçbir anlamı yok bana göre.

Bazı insanlar da hayatını büyük kitlelere etki edecek bir ideal uğruna adar, büyük kitlelere etki edip ölmüş olsa bile hayatta bir iz bırakacağını düşünür fakat dikkat et belki senin büyük kitlelere etki edecek olan o idealin belki de herkese zarar verecek, bir çok kişi tarafından nefret edilmene neden olacak, öldükten sonra herkes seni nefretle anacak. Bu tarz büyük ideal peşinde koşan insanların genelde en büyük zaafı egodur. Kendileri gibi olmayan insanları da vizyonsuz olarak görürler, egolarından dolayı. Bu büyük ideal olayı çok hassastır, seni yükselte de bilir yerin bin kat dibine de gömebilir. Bu riski alıp almamak sana bağlı.

Günümüzde bir çok insan hayatını tamamen kariyer, zenginlik ve gösteriş uğruna adamış durumda. Bu üç şey günümüzde bir çok insanın zaafı haline gelmiş durumda ne yazık ki. Bunlar önemsiz şeyler demiyorum tabi ki bunlarda önemli şeyler fakat insanın hayat düsturu bunlar olmamalı.

Her insanın büyük idealleri olmak zorunda değil. Bazı insanlar sakin, huzurlu ve mütevazı bir hayat yaşamayı ister. İşte o mütevazı hayatta olabildiğince iyi hatıralar biriktirip temiz, dürüst ve iyi bir insan olarak hatırlanmaktır asıl önemli olan. Hayat sınırlı diye hoyratça, umursamazca yaşayıp da berbat bir insan olarak hatırlanmayı istemem ben şahsen. İnsanı hayata bağlayan şey bu olursa huzurlu olur diye düşünüyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı