Hayatın anlamı sizce nedir?

Hayatın spesifik bir anlamı bence yok. Çoğu kişi yaratılmış anlamlara sarar ve onları kucaklar. Onlar için anlam odur. Tabii genele hitap eden anlamlar da vardır. Buna dinleri örnek verebiliriz. Ha bana kalırsa hayatın anlamı nedir? Şudur;
-Bize öğretilen ve dikte edilen her şeyi yıkıp, kendi düşünce sistemimizi oluşturup ve olayları bu bağlamda yorumlamak. İlk adım olarak bunu yaptıktan sonra ki bu adımın en büyük önemi, insana farkında olmadan dikte edilen iyi veya kötü anlamların oluşturduğu esirliği reddetmek. Buradan sonrası artık zihin dünyanıza kalmış. Sevgi, vefa gibi hoş gelen kavramlarda anlam bulabiliriz.
 
Lisede masa başında sürekli olarak ders çalıştığımı, üniversite hazırlık, lise derslerine çok yoğun şekilde hazırlandığımı gören dedem (büyükbabam) bana şöyle demişti; oğlum bu kadar derslere düşkün olma, "ye, iç gez, gül, oyna!" Onun dediği gibi yapsaydım okuyup tahsilli bir insan olamazdım belki, ancak anı da yaşamak ve hayatı sadece bu şekilde 16-17'li yaşlarda ders çalışarak iyi bir gelecek için idame ettirme konusunda dışa ve içe kapanma (salt ders çalışma gibi) açısından çok hassas bir dengeden de bahsetmiş olabilir.

Kendi felsefeme göre; anı olabildiğince dış hayattan soyutlamadan iyi yaşamak (çünkü o anlar geçip bir daha o anlara geri dönüş kesin olarak yapılamıyor) ve geleceğe iyi bir mirası da ayrıca bırakmaktır, örneğin Thomas Edison, Nikola tesla, Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, vb.

Yani insanın sadece kendisi için yaşanılan salt bir yaşam şekli şeklinde değil, başkaları, gelecek için de çalışıp çok önemli kazanımları geleceğe miras olarak bırakıp unutulmamaktır. Kolay gelsin.
 
1-Güvenilmez para borsalarındaki (Thodex gibi) kripto paralara büyük yatırımlar yapmayıp sonrasında "iyi ki hayattaki tüm yatırımım TL' mış" diyerek çok derin bir nefes alıp sevinebilmek, mutlu olabilmek, bu uğurda şimdilik (bu konunun çözülüp çözülemeyeceği büyük bir bilmecedir, şu anda) mağdur olanlardan büyük bir ders veya derin bir anlam çıkarabilmektir.
2- Matrix filmleri serisini iyice özümseyerek seyrettikten sonra, gerçek hayatta "Matrix" deki gibi bilim-kurgu bile olsa aşırı acılara (Matrix'e geçebilmek için) katlanmadan normal dünyada daha kolay yaşamaya devam edebildiğimize çok sevinebilmek.
3- Her zaman normal nefes alarak kolayca yaşayabildiğimizi düşünüp, entübe olmuş, covid-19'un çok ilerlemiş vakalarında olanların nefes almasının bile büyük zorluk olduğunu hatırlayarak covid'e yakalanarak çok ağırlaşmamış olabilmekten mutlu olmak, bundan büyük bir anlam çıkarabilmektir. (Maske-mesafe- el hijyeni-kalabalıktan mümkünse her zaman çok uzak durmak, AVM'lere nokta atışı yapacak şekliyle tüm alışverişleri hedeflemek halen en geçerli korunma şeklidir, aşı da bir yere kadar koruyor)
4- Araçların motor sesini duymayı çok seviyor ve bundan hiç vazgeçemiyorsak, pahalı elektrikli araçlara (EV) maddiyatımız yüzünden sahip olamadığımızda, bu yönden olan harika teselliyle kendimizi avutup mutlu olabilmektir. (Sıfır emisyon avantajı, dünyayı kirletmemek olan 1. ve asıl amaç tam olarak ihmal edilmiş olduğunda)

Kalabalıktan her zaman uzak kalabilecek olanlar: Uzaktan eğitim alan üniversite öğrencileri, emekliler, evden, çok uzaktan iş yapanlar, toplu taşımayı düzenli ve hergün kullanmak zorunda kalmayanlar, fabrikalarda düzenli ve kalabalık olan gruplarla çalışmak zorunda kalmayanlar, çok sosyal meslekleri icra etmek zorunda kalmayanlar, kalabalıklardan her zaman nefret edip yalnız kalmayı daha çok yeğleyen, içine kapanık ev hanımları, vb.) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı