Hayatında hiç ders çalışmamış biri nasıl ders çalışır?

WASARD

Decapat
Gençler, ben 6. ve 7. sınıfa tam olarak gittim fakat 8. sınıfa zorbalıklar yüzünden doğru düzgün gidemedim. 4. sınıftan beri ders çalışmıyorum. Şu an benim ders çalışmam gerekiyor. Ders çalışmaya nereden başlamam gerektiğini bile bilmiyorum, kendimi cahil gibi hissediyorum.

Nereden başladığının bir önemi yok direkt düz mantık sevdiğin ders neyse ondan başla.

Seni zorbalayanı sende zorbala düşük yönlerine saldır edebilirsen rezil et ağlatabilirsen ağlat, yapmak zor değil.

Şuan kaçıncı sınıfsın?

Öncelikle kafanda ders çalışmak zor veya ben yapamam edemem gibi düşünceleri çıkar. Gerekli zamanı ve disiplini verirsen halledebilirsin.

Çalışmak istediğin sınavı ve o sınav için ne durumda olduğunu gör. Çalışman gereken derslerden önce nasıl çalışman gerektiği hakkında bilgi vereyim;
- Düzenli olman gerek, 5 dakikada bir eline telefon alarak veya sürekli molalar vererek değil, kendini odaklaman lazım. Masana oturup önüne kitabını açıp başka hiçbir şeyle uğraşmayarak sadece kitabına odaklanacaksın. Kendini verip okuduğunu anlamaya, kitabın sana ne söylediğini anlaman gerek. Aynı şekilde bir konu anlatım videosu da izliyorsan bu geçerli.

- İkinci yapman gereken şey düzenli, temiz not tutmak. Çalıştığın her ders için ayrı ayrı defterlerin olacak, üstünde dersin ismi olacak. Deftere not tutarken en az 3 farklı kalem kullanmanı öneririm. Başlık için ayrı, alt başlıklar için ayrı ve yazı için ayrı kalem. İstersen ekstra olarak önemli yerler için fosforlu kalem kullanabilirsin. Bu renkler hem sayfayı düzenleyecek, aradığın şeyi rahat bulmana yarayacak hem de sayfa düzenli olduğundan sıkılmadan okuyabileceksin. Not tutman gereken şeyler ise özellikle ezber gerektiren, bilgi içeren derslerde hoca sana ders anlatırken, kitapta konu anlatımını okurken kısa ve düzenli şeyler.

- Düzenli soru çözmen gerekli. Çalışacağın dersin konu anlatımını bitirdin diyelim, eline kolay bir kaynak al veya hocanın sana ödev verdiği kaynağı al soru çözmeye başla. Bu soru çözme zamanı konu anlatımından sonra olmasını öneririm, bilgiler aklında geçici hafızadayken sen hemen soru çözüp pekiştirerek kalıcı hafızaya alacaksın. Korkma, elbette başta soruyu çözemeyeceksin, hatırlamayacaksın, ne yapacağını bilemeyeceksin. Ama bir süre sonra alışacaksın. Bu noktada yapman gereken tekrar tekrar soruyla ilgili yerleri dinlemek, aldığın notları tekrar okumak, ilgili soruyla ilgili sorum çözüm videoları izlemek. Çözümünü izlediğin soruyu ise tekrar çözmek. Bir süre sonra çözebildiğini fark edeceksin. Bunu fark ettikten sonra o kitabı bitirene kadar aynı sistemde devam et. Çalıştığın derse göre ister bir orta zorlukta bir kaynağa geç, istersen deneme çöz.

-Deneme çözmeyi ihmal etme. Ders çalışmaya başladıktan belirli bir süre sonra (örnek olarak konuların %20-30 civarını bitirdikten sonra) denemelere başla. Başlangıç için haftada 1 deneme bile yeterli. Fen ve sosyalde branş denemesi çözmeye önem göster.

Çoğu sınavda olduğu üzere öncelikle bitirmen gerek 2 ders var, Türkçe ve matematik.

Eğer çalıştığın sınavı söylersen daha çok yardımcı olabilirim.
Yazdıklarım tamamen benim düşüncelerimdir, en uygun sistemi çalışmaya başladıktan sonra sen öğreneceksin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…