Hayattaki ilk ilişkide (korunmasız) hastalık kapılır mı?

aristo yan çar

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. İki tarafında hayatındaki ilk ilişkide (korunmasız) hastalık kapma riski var mıdır? Varsa neler ve tahmini kapma ihtimali nedir?

Korona diğer adıyla COVID salgını çok farklı bir kategori.
Burada cinsel sağlıktan bahsediyoruz.
Çok da farklı kategori değil aslında. İkisi de virüs biri hava yoluya diğeri salgılar veya deri teması yoluyla bulaşıyor.
Hocam şunu anlayamadım hala, iki tarafta net daha önce yapmadı birisiyle ve ilk kez yapıyolar. Hastalık geçme durumu var mı yok mu ve ihtimali nedir?
Bir kişi hastaysa diğerine geçirebilir bu kadar basit.
Detaylı bilgi için Google adı verilen arama motorunu kullanabilirsiniz.

HPV bir cinsel hastalık olarak kabul görür. Ama kan yoluyla bile bulaşır. Siz hastalık derken konuyu detaylandırmanız lazım.
Hileli cevap verir gibi net açıklayamamışsınız bir türlü anlamadım bende merak ettim. İki tane bakir insan birisi kız birisi erkek olacak şekilde ilişkiye girerlerse hastalık bulaşır mı?

Aileden gelen bir hastalık karşıdakine geçebiliyor ise kişi kendisinde hiç yan etki görmüyor mu?
Bakireliğin bakirliğin olayla alakası yok. Cinsel hastalıkların aktarımı için cinsel ilişkiye gerek yok. Bazen doğuştan gelebiliyor bazen kan yoluyla veya tükürük yoluyla aktarılıyor. Bel soğukluğu denen hastalığı örnek vermek gerekirse hastalığa neden olanlar bakteriler dolayısıyla bu bakterilerin taşınımıyla diğer kişi hasta olabilir. Nasıl taşındığının önemi yok. Cinsel ilişki bu taşınma yöntemlerinden sadece birisi. Mesela birisi cinsel organını kaşır sen onunla tokalaşırsın - çok düşük ihtimal olsa da- sana bulaşabilir.

Anladığım tek başına bakirelik yani genitalden genitale delici (penetrative) bir ilişki yaşamamış olmak tek başına güvende olduğunuzu göstermiyor.

Çünkü bir partner herhangi bir şekilde mesela oral, genitale başkasının veya eşyanın teması (fingering), başkasının kanına temas (iğne, berberdeki ekipmanlardan, veya mesela el ve yüz havlularında veya çok düşük ihtimal [ağızda açık yara varsa] aynı tabaktan yemek gibi yöntemlerle bazı hastalıklar (mesela hepatit b) ev halkından bile birbirine geçebiliyor) gibi herhangi bir yöntemle bir hastalığa sahipse korunmasız birliktelikte diğer partnere bulaştırabiliyormuş.

Ancak eğer her iki partnerde bakirelik değil bundan öte herhangi bir cinsel ilişki yaşamamışsa veya kan ya da başka yolla başkasından bir hastalık almamışsa, yani temizse, paylaşacağım yazının söylediğine göre " A couple can’t create an STD from nothing — they have to get spread from one person to another." yoktan hastalığı var edemezlermiş, genel anlamda birisinden bir şekilde almış olması bekleniyormuş. (O zaman ilk insan nasıl hasta oldu diye düşünebilirsiniz o da başka bir videonun konusu 😉)

Herhangi bir cinsel hastalık var mı anlamanın en iyi yöntemi kan tahliliymiş ancak bunu dışında genital bölgede dökülme, kaşıntı, siğil, kızarıklık, büyüme, akıntı, ağızda siğil, ağrılı idrar gibi gibi belirtiler bir hastalık olduğuna işaret olabilirmiş ancak bu belirtiler başkaca sebep veya hastalıklardan da oluyor olabilirmiş. Ayrıca bu belirtilerin olmaması da tek başına hastalığa sahip olmadığınız anlamına gelmiyormuş.

Daha ayrıntılı okumak isterseniz;

Prezervatif kullanımı hastalık bulaşmasını büyük oranda azaltabiliyormuş ancak en doğrusu bir şüphe varsa kan tahlili ile tespit edip tedavi olmak. Herhangi bir şüpheniz varsa kan testi olamanızı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Merhaba. İki tarafında hayatındaki ilk ilişkide (korunmasız) hastalık kapma riski var mıdır? Varsa neler ve tahmini kapma ihtimali nedir?
İkinizin de ilk ilişkisiyse ve virüsü taşımıyorsanız cinsel ilişki sonucu virüsün oluşması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak devamlı bir ilişkiniz varsa ilişkiden 1 ay sonra sağlık ocağında test yaptırmanızda fayda var. Eğer birden çok kişiyle aktif bir cinsel hayatınız varsa sürekli test yaptırmakta fayda var çünkü çok sinsi bir virüs. Bazen vücutta bulunsa bile anlaşılamayabiliyor. Yapılan testlerde de hiv sayısı bakılmaz anti-hiv sayısına bakılır yani bağışıklık sisteminizin anormal derecede reaksiyon geliştirir hastalığın son aşamalarında bağışıklığın çökmesiyle AIDS'e dönüşür. Ve çoğunlukla bu başka hastalıklara açık hale gelmenize neden olur .

Son düzenleme:
Hileli cevap verir gibi net açıklayamamışsınız bir türlü anlamadım bende merak ettim. İki tane bakir insan birisi kız birisi erkek olacak şekilde ilişkiye girerlerse hastalık bulaşır mı?

Aileden gelen bir hastalık karşıdakine geçebiliyor ise kişi kendisinde hiç yan etki görmüyor mu?

Hastalıktan kasıt cinsel yolla bulaşan hastalıklar ise çok düşük ama sıfır değil.

Doğumda anneden geçebilecek temas yolu ile geçebilen, genetik ile aktarılabilen hastalıklar evet geçebilir. Ancak bu kadar takıntılı olmayı doğru bulmuyorum, ihtimaller çok düşük gözüküyor.

Bazı hastalıklar taşıdığınızda sizde bir problem yaratmayabilir burada bahsettiğimiz zührevi hastalıklar 3-4 tane çeşidi olan bir hastalık kategorisi değil. Misal HPV günümüzde en yaygın hastalık ve bildiğim kadarıyla sadece kendi içinde 120 küsür çeşidi var. Bunlardan sadece 3 tanesi kansere sebebiyet verebilen ve semptom gösteren çeşidi, bünyesi güçlü insanlarda ise semptom göstermeme sadece taşıyıcılık yapma ihtimalleri var diye biliyorum. Bu konuda %99 eminim ancak yine de yanılıyor olabilirim bir hpv araştırması yapabilirsiniz.

Tekrar söylüyorum, zührevi hastalıklar sadece cinsel yolla bulaşmazken, aileden aktarılan kalıtsal, genetik hastalıklar vs. siz bakir olsanız bile bedeninizde olabiliyor. Bence bu kadar büyütülecek de bir konu yok. Kimisinin doğuştan annesinden geçen hpv si oluyor ki zührevi de olmayabilir kalıtsal geçen birçok hastalık var misal benim doğuştan sedef hastalığım var stresli olduğum dönemlerde eklemlerimde çıkar gider mesela, eğer bunlara bu kadar takılacak olursak ne toplu taşıma kullanabiliriz ne de biriyle öpüşebiliriz.

O zaman ilk insan nasıl hasta oldu diye düşünebilirsiniz o da başka bir videonun konusu 😉
Bu sırada, maymunla çiftleşen yerliler..

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı