Hazır sistemlerdeki opsiyonların para tuzağı olması

Makaleler
13
Daha fazla  
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Öncelikle sistem güzeldir değildir bu konuya girmeyeceğim. Ancak parça yükseltme seçeneği sunuluyor ve şöyle bir yazı oluyor;

"Aşağıda sunmuş olduğumuz yükseltme seçenekleri, indirimi kaybetmeden parçalarda yükseltme yapmak için opsiyonel olarak sunulmuştur. "

Örneğin ben anakartı ASRock B450 PRO4 ile değiştirmek istiyorum direkt kendi sitesinden fiyatları alalım;

Asrock B450M-HDV R4.0 Socket AM4, DDR4 3200MHz+ (OC), Ultra M.2, USB 3.1 Gen1, HDMI, DVI, VGA mATX Anakart (ASRB450M-HDVR4) 416 lira.

Asrock B450 Pro4 Socket AM4, DDR4 3200MHz+ (OC), Quad CrossFireX, Ultra M.2, USB 3.1 Gen1, HDMI, DP, VGA ATX Anakart - ASRB450-PRO4 600 lira.

Aradaki fiyat farkını düz hesap 200 lira diyelim.

Tekli satışta bile 200 lira fark olan bir anakart nasıl oluyor da indirimli toptan satışta 300 lira fiyat farkı oluyor? Normalde indirim kaybetmezsiniz dendiğinde bu 200 lira farktan indirim oranı kadar (takribi %30) düşmesi de gerekir. Yani 200 lira yerine 140 lira fiyat farkı ödemem lazım. Bu fiyat artarken böyle, daha ucuz bileşen alınca da bahsettiğim farktan %30 düşme olayının fazlasını yapıyorlar. Tekli satışta 100 lira daha ucuz parçayla değiştirdiğinizde 30 lira düşürüyor yani daha "dandik" parçayı hemen hemen aynı fiyata alıyorsunuz. Ya o opsiyonları tamamen kaldıracaklar ya da indirim kaybetmezsiniz yazısı yerine indirim kaybedersiniz uyarısı olacak.

Ayrıca aradaki fiyat farkını nasıl hesaplıyorlar onu da belirteyim. 400 liralık anakart var ya şimdi onu oradan indirimli vaziyetten düşüyorlar yani 280 lira civarı bir fiyat düşüyor 3000 liralık sistemden. Yani anakartın değeri tam düşmüyor ondan sonra da 600 liralık anakartın 600 lirasını şak diye ekliyorlar üstüne. Kısaca sen değiştirdiğin ve almamış olduğun o anakartın %30 kadarını ödemiş oluyorsun bir nevi. O yüzden ASRock B450 PRO4 600 lira değil de 700 lira gibi geliyor size. O iki anakart arasında hayatta 300 lira gibi bir fark olamaz başka türlü. Bu sistemi alsanız sonra anakartı iade etseniz sonra tekli satıştan almak istediğiniz o anakartı alsanız yine aynı parayı ödemiş oluyorsunuz. O zaman bu opsiyonları koymanın ne mantığı var? Hadi koydunuz niye indirim kaybetmezsiniz yazısını koyup insanları kandırıyorsunuz?

Bu durumu siz de biliyorsunuzdur ve göz ardı ediyorsunuzdur ben de göz ardı ediyordum fakat benim canımı sıkan indirim kaybetmezsiniz güvencesi verip indirimi normalden daha fazla kaybetmemiz. Bu konuda şeffaf olmamaları üzücü. Tamam indirimde de insanları zorlamak istemiyorum zaten Teknobiyotik sistemi bu vaziyette satsın parça değişikliği seçeneği sunmasın benim için bir sıkıntı yok. Zaten o seçeneklerdeki parçaları indirim oranı kaybetmeden değiştirsek Ryzen 3600 1400 liradan 1000 lira oluyor. Fakat şu anda onların lehine çalıştığı için hazır sistemde siz bu işlemciye 1580 lira para saymış oluyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Zaten stok eritmek için yapılıyor dertleri o bunun da farkındayız önemli olan o değil. Ama sanki öyle değilmiş gibi lanse ediliyor asıl sorun bu. B450'den bir üst seviye B450'ye geçince (bir de Asrock markada) 300 lira ödemezsin insan afallıyor. 2600'den 2600X'e geçince 390 lira ödemezsin. Doğru seçim olarak 3600'lü sistem kurmak istiyorsun 600 lira ödemezsin. Hani sistemin düşük fiyat avantajı gidiyor. Sadece şeyden gitmiyor aradaki farkı %30 düşürmüyorlar demiyorum. Aradaki net fiyatın üstünde oluyor. Şeffaf değiller. Zaten çoğu sistemlerinde 8 GB ram kullanıyorlar bunda da gördüğünüz gibi. Videoyun bu konuda eleştiri yapmıştı yayınlarında. Bazı yayıncıların isimlerini kullanarak sistem kuruyorlar. Niye 16 GB değil diyor ama opsiyon var diyenlere de sistemin zaten öyle olması gerekiyor diyor yani herkes neyin ne olduğunun farkında. Amaç stok eritmekse koy 2x8 yine indirimli olsun bu bahsettiğim gereksiz "faiz" kokan saçmalıkları yaşamayalım. Ama öyle değil işte adamlar sistem kuruyor GTX 1060 var o var bu var bir bakıyorsun 8 GB. Çok şükür Ram değişmiyor da yanına bir modül daha ekliyorsun Ram fiyatı 299 liraysa 299 lira ödüyorsun. :D Ama işte %30 indirimi almıyorsun orada. Yani 210 lira fiyat farkı olacakken Ram'in fiyatı neyse onu ödüyorsun. Buradaki derdim sadece Teknobiyotik değil böyle hazır sistem yapıp bu tuzağı yapan tüm firmalarla. Bir şeyi yapacaksan tam yap. Stok eritmek için yap ama dengeli sistem yap. 16 GB ram olsun. Şu sistem 3200 lira olsun ama 16 GB Ram görelim ya da Kasa ve güç kaynağını daha alt seviyelerden koy yine 3000 lira seviyesinde tut.

Zaten stok eritmek için yapılıyor dertleri o bunun da farkındayız önemli olan o değil. Ama sanki öyle değilmiş gibi lanse ediliyor asıl sorun bu. B450'den bir üst seviye B450'ye geçince (bir de Asrock markada) 300 lira ödemezsin insan afallıyor. 2600'den 2600X'e geçince 390 lira ödemezsin. Doğru seçim olarak 3600'lü sistem kurmak istiyorsun 600 lira ödemezsin. Hani sistemin düşük fiyat avantajı gidiyor. Sadece şeyden gitmiyor aradaki farkı %30 düşürmüyorlar demiyorum. Aradaki net fiyatın üstünde oluyor. Şeffaf değiller. Zaten çoğu sistemlerinde 8 GB ram kullanıyorlar bunda da gördüğünüz gibi. Videoyun bu konuda eleştiri yapmıştı yayınlarında. Bazı yayıncıların isimlerini kullanarak sistem kuruyorlar. Niye 16 GB değil diyor ama opsiyon var diyenlere de sistemin zaten öyle olması gerekiyor diyor yani herkes neyin ne olduğunun farkında. Amaç stok eritmekse koy 2x8 yine indirimli olsun bu bahsettiğim gereksiz "faiz" kokan saçmalıkları yaşamayalım. Ama öyle değil işte adamlar sistem kuruyor GTX 1060 var o var bu var bir bakıyorsun 8 GB. Çok şükür Ram değişmiyor da yanına bir modül daha ekliyorsun Ram fiyatı 299 liraysa 299 lira ödüyorsun. :D Ama işte %30 indirimi almıyorsun orada. Yani 210 lira fiyat farkı olacakken Ram'in fiyatı neyse onu ödüyorsun. Buradaki derdim sadece Teknobiyotik değil böyle hazır sistem yapıp bu tuzağı yapan tüm firmalarla. Bir şeyi yapacaksan tam yap. Stok eritmek için yap ama dengeli sistem yap. 16 GB ram olsun. Şu sistem 3200 lira olsun ama 16 GB Ram görelim ya da Kasa ve güç kaynağını daha alt seviyelerden koy yine 3000 lira seviyesinde tut.
Zaten sistem gayet ucuz. Geçen sene 8 GB RAM'lar 500 lira civarındaydı, bilirsin. O zaman 8 GB koyuyorlardı pahalı diye. O zamandan kalma bir alışkanlık sayılabilir.
Alacaksan bir 8 daha al, tak. Bulabildiğin en ucuz yerden.

Zaten sistem gayet ucuz. Geçen sene 8 GB RAM'lar 500 lira civarındaydı, bilirsin. O zaman 8 GB koyuyorlardı pahalı diye. O zamandan kalma bir alışkanlık sayılabilir.
Alacaksan bir 8 daha al, tak. Bulabildiğin en ucuz yerden.
Sistem toplamak öyle üstün körü yapılıp da alışkanlığı kalan deformasyona uğrayan bir şeyden etkilenen bir olay değildir. 16 gb lazımsa koyacaksın. Sadece rust açıkken kullandığı ram 7.7 gb falan. Ve bu bilgisayarda daha neler oynanacak. Sistem zaten ucuz ama yaptıkları olay amatörce geliyor. Aynı ram yahu birisi indirimden etkilenirken diğeri etkilenmiyor. Böyle bir saçmalık olamaz yani. O seçenekler tamamen para tuzağı. Zaten parça değişikliği yapmak tam bir fiyasko. Her şeyi değiştirince neredeyse indirim kalmıyor. Bunun uyarısı yapılması gerek kandıran bir yazı olmamalı.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı