HC-SR04 ultrasonik sensörler birbirlerini etkiliyor

The User 0

Hectopat
Katılım
14 Eylül 2020
Mesajlar
2.117
Çözümler
42
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Laptop 15-da1083nt
Intel Core i5-8265U @ 1.60GHz
Intel UHD Graphics 620
NVidia GeForce MX130
WD NVMe 480GB
A-Data 8GB CL17 2400MHz
HP 22es 1080p 60Hz
HyperX PulseFire Raid
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
İki farklı Arduino devresi var ve aynı ortamda yan yana duruyorlar. İkisinde de HC-SR04 var. İki devre de çalışırken sensörler sapıtıyor ve birbirlerini tetikliyorlar. İkisinden birini kapatınca diğeri gayet normal çalışıyor. Bunu nasıl çözebilirim?
 
Merhaba. Hocam, her ikisini ayni (ortak) hedefe yönlendirirken, birinin HC-SR04'le yaydığı ve hedeften yansıyıp geri gelen ultrasonik ses sinyali eğer diğerinin kapsama alanına birlikte çalıştıkları anlarda giriyorlarsa (karışıyorsa) bu yolla istenmeyen bir etkileşimleri olmuş olabilir. Diğer yandan elektronik devrelerin (arduino'ların) yan yana durabilmesi ile kendi yaydıkları EMI'lerle istenmeyen EMI etkileşimleri oluyorsa bu yolla da olumsuz yoldan birbirlerini etkilemiş olabilirler. Bu iki açıdan olumlu iyileştirmeleri yapabilirseniz belki bu etkileşimler de olamayacaktır şeklinde düşünüyorum. Bu deneme-yanılmaları yaparak alınacak sonucu görebilmeniz gerekiyor. Kolay gelsin.
 
Merhaba. Hocam, her ikisini ayni (ortak) hedefe yönlendirirken, birinin HC-SR04'le yaydığı ve hedeften yansıyıp geri gelen ultrasonik ses sinyali eğer diğerinin kapsama alanına birlikte çalıştıkları anlarda giriyorlarsa (karışıyorsa) bu yolla istenmeyen etkileşimleri olmuş olabilir. Elektronik devrelerin (arduino'ların) yan yana durabilmesi ile kendi yaydıkları EMI'lerle istenmeyen EMI etkileşimleri oluyorsa bu yolla da olumsuz yoldan birbirlerini etkilemiş olabilirler. Bu iki açıdan olumlu iyileştirmeleri yapabilirseniz belki bu etkileşimler de olamayacaktır şeklinde düşünüyorum. Bu deneme-yanılmaları yaparak alınacak sonucu görebilmeniz gerekiyor. Kolay gelsin.
Zaten bulundukları odadan dolayı birbirlerinin yankılarını almış olma ihtimalleri çok yüksek. Henüz bunu engelleme yöntemi bulamadım maalesef.
 
Bir de EMI blokesinde şebekeden, 5 volt DC hattından önce genellikle 100n kutupsuz kondansatörler kullanılması çok iyi olur. Yani her 2 arduino'yu beslemeden hemen önce 5 volt DC besleme hattı (USB) çıkışına birer tane 100n (104) kutupsuz polyester, mercimek kondansatör lehimlerseniz eğer EMI'yle şebekeden sızan elektronik parazitlere karşı iyi bir blokeyi elde etmiş olursunuz. Bunu da denemenizi tavsiye ediyorum hocam. Arduino'ların kendisiyle değil de sadece şebekeyle bu olumsuzluk oluyorsa bu çözüm mutlaka işe yarayacaktır. Kolay gelsin.
 

Geri
Yukarı