HD 5670 frekansı kendiliğinden artıyor

arda05topal

Femtopat
Katılım
26 Şubat 2021
Mesajlar
21
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Daha önce açtığım konuyla alakası yok, hala o konuya bir çözüm veya yöntem bulamadım.

Ekran kartımım MSI Afterburner üzerinden resmi hız aşırtma limitleri kapalıyken GPU maksimum 900, bellek de maksimum 800*2 MHz oluyordu. Bu ayarlarda kullandığımda hiç sıkıntı çıkarmıyordu, tabii artık pek ihtiyacım kalmadı diyerek kartımın limitlerini görmek amaçlı resmi hız aşırtma limitlerini genişlettim. Artık GPU frekansını maksimum 1010, bellek frekansını maksimum 870*2 yapabiliyordum. Bellek frekansına dokunamadım, 1 MHz artırsam bile Windows çöküyordu çünkü.

Ondan sonra benim ekran kartımda 6 pin bir güç girişi var, bu eski Power Supply'lar için iki adet farklı tipte bir girişe çevrilmiş. Normalde hep tek girişte kullanırdım ama resmi hız aşırtma limitlerini genişlettikten sonra güç tüketiminin düşük olabileceğinden sıkıntı çıkarmasını istemeyerek ikisini de taktım. Her neyse. GPU'nun limitlerini denemeye çalıştım; ilk birkaç gün 920 MHz gibi çalıştırdım, 920 MHz'de çalışırken oyuna girdiğimde "görüntü sürücüsü yanıt vermeyi kesti" diyordu. Ardından powerplay desteğinin ne olduğunu araştırdım ve öğrendim, AMD kartlarda güç tüketimini en aza indirmeyi amaçlayan bir olguymuş ve overclock yapacağım için bu özelliği devre dışı bıraktım. İşe de yaradı, artık Windows açıkken 970 MHz'e bile getirebiliyordum GPU frekansını. Oyundayken de 940 MHz'de rahat rahat oynayabiliyordum.

Her neyse. Birkaç gün böyle kullandım, bazen mavi ekran verene kadar overclock yaptım. Yaklaşık iki gün sonra tekrar MSI Afterburner'i açtım veee sürpriz, kartın base clock'u artmış! İnanılmaz bir olay, kart overclock yapmadan GPU 775, bellek 667*2 MHz değerlerinde çalışıyor. Artık GPU 780, bellek 670*2 MHz olarak çalışıyordu. Sonra yanlış hatırlıyorum galiba değerleri değiştirmiştim falan dedim ve o şekilde bıraktım, akşam overclock yapacaktım yine mavi ekran verene kadar ve o sırada fark ettim ki sadece saat hızı değil limitler de değişmiş. Limitler de beşer MHz artmış, GPU 1015, bellek 875*2 MHz'e kadar çıkabiliyordu.

Biraz şaşırdım ve arkadaşlarıma da sordum, çoğu yere sordum neden böyle olmuş olabilir diye. Her neyse şaşırtıcı olan artık daha fazla overclock yapabiliyordum, daha önce 970 MHz'de mavi ekran vermişti bu sefer 986 MHz'de mavi ekran verdi. Bu sabah tekrar açtım ve bir sürpriz daha! Artık kartın base clock'u overclock yaptığım düzeye gelmiş! GPU artık 900, bellek 800*2 MHz de çalışıyordu! İnanılmaz bir olay, yine aynı şekilde limitler de genişlemişti, artık GPU'yu 1170, belleği 1040*2 MHz yapabiliyordum! Yine büyük düzeyde şaşırdım ve bu aklımı kurcalamaya başladı. Bugün overclock yapmayı denemedim, bu hızda sabit kullandım ama deneyeceğim tekrar.

Kartın frekansı neden taksit taksit artıyor? :D
Yazılımsal bir değişiklik, MSI Afterburner sürümünde bir değişiklik, veya driver güncellemesi yapmadım. Sadece biraz oyun oynadım.

Ekran Alıntısı.PNG
 
Bellek frekansı iki katına çıkarılmadan veriliyor GPU-Z ve MSI Afterburner'da ama bir sorun olacağını zannetmiyorum
Aradığım cevap şu arkadaşlar, kart daha yüksek frekanslarda çalışır mı biraz daha ileride. Çünkü eğer çalışırsa çok sıkıntı olabilir bu benim için, hatta bellek frekansı biraz daha artarsa bilgisayar açılmayacak. Bunun sebebi nedir?
Arkadaşlar GPU frekansı yine artmış şu an 1265 olmuş :D
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    41,3 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleme:

Geri
Yukarı