HDD Caddy'deki Hard Disk kapanırken ses çıkarıyor

semihunaldi92

Hectopat
Katılım
20 Mart 2014
Mesajlar
39
Yer
Bahçelievler
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar,

Geçtiğimiz ay bir Asus N56VZ Laptop'um için bir HDD Caddy almıştım.
(resimde görebilirsiniz)
Gz9TeaE.jpg


Optik sürücüyü çıkardıktan ve harici hard diskimin kutusunu da çıkarıp içindeki HDD'yi HDD Caddy'e taktıktan sonra bilgisayarıma yerleştirdim.

Her şey güzel çalışıyor fakat iki tane problemim var.

Bilgisayarın kendi üzerinde gelen HDD'de Windows 7 kurulu.
HDD Caddy'e taktığım HDD'ye ise Windows 8.1 ve Linux Ubuntu 12.04 kurdum ve dual boot yapıyorum.

Birinci ve önemli olmayan problemim ise, bilgisayarı başlattığımda varsayılan olarak eski HDD'den Boot etmeye çalıştığında PC boot etmiyor ve Windows 7 Recovery'e geçiyor.

Bu problemi şu şekilde aştım. BIOS'tan HDD Caddy'nin bulunduğu SATA kontrolcüsünü kitliyorum ve bu şekilde Windows 7 problemsiz olarak boot ediyor.

Windows 8.1 veya Ubuntu geçmek istediğim zaman ise bu kilidi yine BIOS'tan kaldırıyorum. Windows 8.1 de Ubuntu'da problemsiz bir şekilde boot ediyor.

Dediğim gibi arka yol bulduğum çok önemli olmayan bir problem bu..

Asıl önemli olan ise,
Örneğin Windows 7 kullanırken bilgisayarı kapat dediğimde, Bilgisayar tam gücünü keserken Optik sürücü yerine taktığım HDD'den ince bir ses geliyor. Benim tahminimce HDD park işlemini gerçekleştiremiyor ve okuyucu kafa disklerin üzerinde kalıyor. Aklıma gelen ve buna sebep olabilecek tek şey HDD dönüş hızını azaltmıyor ve park prosedürüne geçemiyor.
Aynı bir harici HDD'yi güvenli kaldır demeden çıkardığınızda gelen ses gibi.

Diğer bir örnek ise,
PC'yi Optik sürücüdeki HDD'den yani Windows 8.1 ve Ubuntu'dan boot ettiğimde ise bilgisayarı kapat dediğimde normal bir şekilde kapanıyor. Fakat Bilgisayarı yeniden başlatırsam, PC'nin tam gücünü kestiği sırada yine aynı ses geliyor.

Yaklaşık 1 aydır buna çözüm arıyorum fakat bulamadım. 1 aydır bu şekilde kullanıyorum ve bunun HDD'ye zararlı olduğunu düşünüyorum.

Sizce ne gibi bir çözüm bulunabilir. Böyle bir durumla daha önce karşılaştınız mı ve ne gibi bir çözüm buldunuz.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.


Neden 3 işletim sistemi kullanıyorsun teke düşsene diye soruyorsanız ise cevabım şu şekilde;
PC windows 7 ile gelmişti ve o dönem geliştirdiğim bir gömülü sistemler projesinde kullandığım bir programlayıcının ve benzerlerinin yaklaşık 7-8 adet driver'ını kurdum. Hala zaman zaman ihtiyacım oluyor ve bu driverların setup dosyalarını kaybettim, bulamıyorum. Zaten kurma işlemleri çok karışık ve uzun sürmüştü. Windows 7'yi kullanma sebebim bu.

İkinci HDD'ye Ubuntu ve Windows 8.1 kurma sebebim ise,
Ubuntu'yu yazılım geliştirme ve programlama ortamının daha rahat olması sebebiyle kullanıyorum.
Windows 8.1'i ise sadece denemek için kurmuştum ve çok beğendim. Normal işlerle uğraşacağım zaman ise Windows 8.1'i kullanıyorum.

@Recep Baltaş bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı sorun bende var. Ssd eklemesi yaptım bilgisayarıma ve hdd cd sürücüsüne takmıştım. Bende de böyle bir sorun olduğundan dolayı bende ssd ile yer değiştirdim. Yani hdd eski yerine taktım ve ssd cd sürücüsüne böyle sorunu çözdüm fakat şöyle bir sorum var. Bu seferde ssd aniden kapanıyor doğal olarak ve bunun ssd ye bir zararı olur mu olursa ne gibi. Ayrıca nasıl bir yöntem izlemem lazım. Şimdiden teşekkürler. @Recep Baltaş
 
Ben de hala çözemedim sorunu. Recep Baltaş'ın tavsiye ettiği programı kullanıyorum şimdilik fakat o da tam bir çözüm olmadı. Onu genelde fişe takılı değil iken diğer harddiskin daha az enerji harcamasını sağladığını düşündüğüm için o zamanlar kullanıyorum.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı