HDD-SSD ve mekanik parça olayı

Mekanik parça, kafadır. Bir iğne ve onun ucundaki kızılötesi ışın aracı vasıtasıyla dönen diskin (bildiğiniz CD'nin kalın hali, sorunuzdan içini görmediğinizi varsayıyorum) üzerine veri yazar ve okur bu kafa. Diski dönderen ve disk üzerinde gezen bu kafayı oluşturan parçalar hareketlidir, yani mekaniktir. SSD ise tamamen elektriksel bir sistemdir. Fark budur.

Bu attığım HDD'in içerisinde gördüğünüz gibi mekanik bir parça var, SSD'de böyle bir durum söz konusu değil.

1617736722659.png

Mekanik parça, kafadır. Bir iğne ve onun ucundaki kızılötesi ışın aracı vasıtasıyla dönen diskin (bildiğiniz CD'nin kalın hali, sorunuzdan içini görmediğinizi varsayıyorum) üzerine veri yazar ve okur bu kafa. Diski dönderen ve disk üzerinde gezen bu kafayı oluşturan parçalar hareketlidir, yani mekaniktir. SSD ise tamamen elektriksel bir sistemdir. Fark budur.
Size ek olarak, hareketli kısmın daha kolay anlaşılması adına şu görsel faydalı olabilir:

hdd structure.gif

Sanırım koyduğunuz GIF'te oradaki parça döndükçe çiziliyor ve eskiyor çıkarımı yaptım. Bu doğru mu?
Hayır. Kafa, diske değmez. Bunun için darbe gerekir. HDD üzerinde çok fazla yük birikmesinden dolayı yavaşlar HDD'ler. Benzer durum SSD için de geçerlidir, ömürleri var elbet bu aletlerin. Lakin SSD'deki ilk hızlar HDD'den çok daha üstün olduğu için ileriki yavaşlamayı HDD'ye kıyasla göz ardı edebiliriz. Disk, kafa çizdiği için zarar görmez yani. Daha doğrusu diski normal kullanımda kafa çizmez. Manyetik bir bağ vardır aralarında, fiziksel bir temas 5400, 7200 RPM gibi bir hızda diskin kalıcı hasar almasına sebebiyet verir zaten.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı