Rehber HDR açınca görüntü kötüleşiyor (gerçek gamma 2.2'yi nasıl kullanırsınız?)

bluerr

Hectopat
Makaleler
9
Daha fazla  
HDR açınca oyunların kötü gözüktüğünü görmüşsünüzdür. Bunun sebeplerinden birisi de Windows HDR'ın SRGB piece-wise (parçalı srgb) ton eğrisini kullanmasıdır. Bu da oyundaki siyahların parlak ve görüntünün daha az kontrastlı gözükmesine sebep olur.

Mesela Diablo IV de HDR kapalı iken gerçek gama 2.2 eğrisini kullandığı için daha iyi gözüküyor. HDR açınca SRGB ton eğrisini kullandığı için kötü gözükmesine sebep oluyor. İşte paylaşacağım bu yöntem HDR da ikinci resimdeki gamma 2.2 ton eğrisini kullanmanızı sağlayacak.

Desktop Screenshot 2025.09.04 - 13.10.04.54.png

1. yöntem

Verdiğim link'ten İCC profili seçip indirmek.

Sistem>Ekran kısmından indirdiğiniz renk profilini HDR profili olarak eklemek.
Desktop Screenshot 2025.09.04 - 13.12.12.92.png

Renk yönetimi kısmından da yapabilirsiniz. Sol altta ekle seçeneğinden indirdiğiniz profili ekleyebilirsiniz. Varsayılan olarak ayarla derseniz olarak o profili kullanır.

Desktop Screenshot 2025.09.04 - 13.13.45.78.png

2.yöntem

Bu linkten paylaştığım zip dosyasını indirip bir yere çıkartın.

Sizi böyle bir uygulama karşılayacak. En alttaki srgb-to-gamma.bat uzantısına basarsanız gama eğrisini 2.2 ile değiştirir. HDR kapalı iken fazla karanlık bir görüntüyle karşılaşırsınız. Bunu HDR da kullanmanız gerek. Revert.bat ise yaptığınız işlemi geri almanızı sağlıyor. Auto-start.bat ise her seferinde tekrarlamamak için otomatik uygulanmasını sağlıyor. Dispwin.exe gri tonlarını falan gösteriyor, renkleri test edebilmeniz için diyebiliriz.
Desktop Screenshot 2025.09.04 - 13.15.59.45.png

Kendimiz lut profili nasıl ayarlayacağız?

Uygulamanın içinde Lut.cal dosyası da var, sizde not defteri olarak gelmeyebilir onu not defteri olarak açmanız gerek.

Sonra paylaştığım siteye girerek parlaklık, gamma vs değiştirip kendinize özel bir ayar yapabilirsiniz. Ekran kartınız hangi marka ise onu seçin. Mesela ben 480nit parlaklık, 2.2 Gamma ve Nvidia kart kullandığım Nvidia olanı seçtim. Generate dedikten sonra size bir lut profili paylaşıyor.

Desktop Screenshot 2025.09.04 - 13.22.38.02.png

Code yazan kısmı (beyaz yazılar) hepsini kopyalayıp indirdiğimiz uygulamanın içindeki lut.cal dosyasını da not defteri olarak açtıktan sonra içine yapıştırıp kaydediyorsunuz. Deneme yanılma yoluyla en beğendiğinizi uygulayabilirsiniz. SRGB-gama.bat dosyası artık sizin lut profilinizi uygulayacak. HDR kapalı iken kullanmayın çünkü dediğim gibi görüntü karanlık gözükecektir. HDR için bu rehber.

SDR için de profiller var Github linkinde isteyen deneyebilir. Şahsen G65B'de kontrast iyileştirme açmadan HDR performansını kötü buluyorum kontrast iyileştirme de yapaylık veriyor çok fazla.

SDR için de profiller var Github linkinde isteyen deneyebilir. Şahsen G65B'de kontrast iyileştirme açmadan HDR performansını kötü buluyorum kontrast iyileştirme de yapaylık veriyor çok fazla.
RenoDX deneyin, HDR'dan daha iyi.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

RenoDX deneyin, HDR'dan daha iyi.

RanoDX denemedim ancak buradaki profil ve HDR açınca YouTube videolarındaki renklerdeki pikselleşme tamamen çözüldü onu fark ettim. Yalnız parlaklık çok azdı Oyun HDR aktif ettim. Renklerdeki pikselleşmeyi çözdüğü için SDR yerine böyle kullanacağım.

SDR (Github SDR profili ile)

1757293181921.jpeg

HDR (Github'daki HDR profili ile)
1757293195958.jpeg

Dosya Ekleri

• 1757293124953.jpeg
    1757293124953.jpeg
    94 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleme:
RanoDX denemedim ancak buradaki profil ve HDR açınca YouTube videolarındaki renklerdeki pikselleşme tamamen çözüldü onu fark ettim. Yalnız parlaklık çok azdı Oyun HDR aktif ettim. Renklerdeki pikselleşmeyi çözdüğü için SDR yerine böyle kullanacağım.

SDR (Github SDR profili ile)

Eki Görüntüle 2570952

HDR (Github'daki HDR profili ile)
Eki Görüntüle 2570953
Buradan siyah seviyesini kontrol edebilirsin.

Akşam vakti baktığında eğer kareler gözükmüyorsa koyu griler siyah olmuş demektir. Yani detayları göremezsin. Koyu ama görebileceğin şekilde olmalı. Fazla açık gri olursa da kontrast düşer. İps panel gibi olur.

Buradan siyah seviyesini kontrol edebilirsin.

Akşam vakti baktığında eğer kareler gözükmüyorsa koyu griler siyah olmuş demektir. Yani detayları göremezsin. Koyu ama görebileceğin şekilde olmalı. Fazla açık gri olursa da kontrast düşer. İps panel gibi olur.
Ben bunu kullanıyordum:

Referance Black'den sonraki bütün koyu grileri görebiliyorum. SDR açınca 3-4 koyu gri atlıyor.

Ben bunu kullanıyordum:

Referance Black'den sonraki bütün koyu grileri görebiliyorum. SDR açınca 3-4 koyu gri atlıyor.

Farketmez. Ben pc monitors info'nun lagom testini kullandığını gördüğümden bende onu tercih ettim. O arkadaşın bilgisi üst seviye.

@bluerr

Hazırladığın rehber için bir detayı fark ettim.

SKU ürün kodu farklı iki varyant var, konuya ekle istersen.

Bizde satışta olanı 2024 diğeri gelmedi.

2025 P27QDA-RGP

2024 P27QBA-RGP

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı