Her sistem ölümü tadacaktır: Sistem katili DirectX 12

er36po

Kilopat
Katılım
11 Kasım 2013
Mesajlar
4.781
Makaleler
9
Çözümler
4
Yer
Kars/ Ordu
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
İnşaat
Buna, benimkinin de dahil olabileceğini hiç düşünmemiştim 😔
Şu lanet olası DirectX 12 olmasaydı sistemin (GPU'ların) daha gideri vardı halbuki.

Far Cry'e olan hayranlığımı eski dostlar Sosyal'de aktiflerse bilir, seviyorum bu kerata seriyi. Bu yüzden de diğer serilerde de olduğu gibi, yaklaşık 7-8 ay önce hiç düşünmeden ön siparişle Far Cry 3-4-Primal ve 5 serisinin, daha çok harita bazında kopyası olan Far Cry 6'yı da almıştım. (Bu arada, hayranıyız dedik ya, diğer serilerin kopyası olabileceğini bile bile yine de almıştım. Cep düşkünü Ubisoft yok mu... Cevat Yerli/ Crytek'e kurban ol emi dümbelek)

Neyse efendim, o gün (7 Ekim 2021) geldi çattı ve uyuz Far Cry 6'm da çıktı. Başladım indirmeye... Sanki Far Cry 1'in devamıymış gibi, bir de heyecanlıyım sormayın. Neyse oyun indi, kurulum tamamlandı; vira bismillah deyip açtım fakat o da ne, oyunu açmamla çökmesi bir oluyor, yani hiç açılmıyor. Bende de Win 10'un kopyası olan Wim 11 kurulu. Dedim galiba Win 11'den dolayı...

Hemen Win 10'u temiz kurulumla geri dönüş yaptım ve daha önce özenmediğim kadar, sürücüleri özenle ve olabilecek en güncellerini bulup çoğunlukla manuel kurdum ve aynı şekilde Far Cry 6'yı da tekrar sil baştan indirip kurdum, yine açılmadan çöktü. Hemen Ubisoft forum sitesine girdim. Bir de baktım ki benim gibi, çökme sorunu yaşayan ve UBİ'den yardım isteyen sayısı 10'ları geçiyor. İyi bari dedim, hiç olmazsa yalnız değilim, besbelli bulacaklar bir çözüm. Foruma aynı sorunda müzdarip olduğumu belirttim. Ubisoft moderatörleri benimle iletişime geçip benden dxdiag ve sistem dosyasını istediler, hemen yolladım. Bana forumda anlatılan çözüm yollarını deneyip denemediğimi sordular, onlara evet, birden fazla kere denedim, sistemi ve forumda belirtilen çözüm yollarını Google'dan ve sizin forum sitenizdeki çözümlere bakmadan önce birden fazla kere denedim zaten, onlar çözüm olmuyor, olmayacak da dedim ve onlara bana hikaye anlatmayın, bu işlerde amatör değilim, bu anlattığınız basit çözümlerle giderilebilecek bir sorun değil bu diye belittim vs. vs...

Ubisoft modları beni tam 45 gün oyaladıktan sonra, tabii bu süreçte oyuna yanılmıyorsam 3 defa da güncelleme geldi, yine çözüm olmayınca bana en son ''sizin GPU'ların DirectX 12 desteği olmadığı için oyun daha başlamadan çökme sorunu yaşıyorsunuz'' dediler. Onlara ''Allah evlerinize ateşler salsın, birliklerinizi bozsun...'' diyemedim belki ama, siz bunu yeni mi söylüyorsunuz, tam 45 günümü çaldınız, size zaten sistem bilgilerini içeren tüm dosyaları atmıştım. Siz sistem bilgilerini, sürücülerin bilgilerini öğrenmek için istemediniz mi onları? ''Sizin Allah belanızı versin'' bile diyemeden ya la? Neyse ki adamların duayla bedduayla işleri yürütmediklerini bildiğimden, yazışmaları ücret iadesiyle sonlandırdım.

Neyse, zaten sistem yeterince dayandı, onca zaman hizmet etti, artık emekliye ayırmak gerek deyip kendimi motive etmeye çalışıp yeni güçlü ekran kartlarına bakmaya karar verdim.
Bakmaz olaydım, RTX Titanlar 40-50 bin TL. Güncel kartların orta yolluları bile 15 bin. ''Ne oluyoruz ULAANNN'' diye bağırası geliyor insanın.
Netice itibariyle; ya ben uyumuştum ya da değim yerindeyse ''TL'miz çöp- değersiz'' olmuştu.
Benim birkaç yıl önce kurduğum mevcut sistemi bugün kursam en az bi' 200-300 bin TL tutar herhalde. (Sadece GPU'lar 100 bin tutuyor) Ayrıca, sistemin soğutması sistemden daha pahalı ve o gün tepe sistemlerden birini toplamıştım) Ve bugünün şartlarıyla toplanabilecek bir meblağ da ödememiştim. Çünkü yaptığım iş, kazandığım meblağ belli: Hep aynı, değişen bir şey yok.

Neyse, baktım kartlar çok pahalı, bütçeyi çok zorluyor. Dedim az biraz daha zaman geçsin.
Sonra, geçenlerde Battlefield 2042 çıkmıştı, (minimum sistem gereksinimi belirtilmiş olmasına rağmen 😁) belki bir mucezi olur da bunu oynarım düşüncesiyle oyunu aldım ve kurdum. Hemen açtım, açıldı açılmasına da, tam böyle servere bağlanacak fakat o da ne; yine DirectX 12 belası:

BF 2042.jpg


Ve artık anladım ki kartlarım ölüm vermanı kapitalistlerce verilmiş.
O değil de Titancıklar Cyberpunk 2077 gibi zengin içerikli bir oyuna bile gıg demediler. Kıçı kırık Far Cry 6 ve BF 2042'ye yenik düştüler 😔
Neyse, sağlık olsun. Duaya, bedduaya değil ama mucizelere inanırım; umarım ''bir gece- gün ansızın'' güzel, umutlu bir günle yüzleşiriz. Sağlıcakla ve umut kalın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@er36po O sistemle oyunları oynayamamak bayağı sinir bozucu olsa gerek.
Evet, çok sinir bozucu ve tam bir hayal kırıklığı. Yok yani, yeni ve çok daha gelişmiş bir oyun- uygulama yapmış olsalar ve haliyle sisteminizin bu uygulamalar karşısında yetersiz kaldığını bilseniz ne ala.
Örneğin Microsoft'un Win 11'de geliştirdiği ne var da ''sisteminiz minimum sistem gereksinimini karşılamıyor'' palavrası sıkıyor?
Ve Far Cry 6'ın Far Cry 5'ten grafik veya içerik olarak farkı ne?
Aynı şey BF 2042 için de geçerli.
İşte buna kapitalist sömürü denir. Varsın sisteminiz güçlü olsun, onlar bir yolunu bulup sizi yenisini almaya mecbur bırakıyorlar.
 
@SIRINDOSCARF benim sistemimde de DirectX 12 kurulu ve aktif ama kurulu olması kartınızın da desteklediği anlamına gelmiyor.
Kartınızın hangi DirextX sürümünü desteklediğini öğrenmek için sürücü ''Denetim Masası''dan bakın.
Dxdiag'dan bakıldığında DirectX 12 kurulu ancak Nvidia Denetim Masasında/ Sistem Bilgileri'nden kartın 11'i desteklediğini görebilirsiniz
Ekran görüntüsü 2021-11-25 171750.jpg
.
Ekran görüntüsü 2021-11-25 171631.jpg

@SIRINDOSCARF o dönem 4930K efsaneydi, ki halen de benim için öyle. Tekrar bakın geçmişine.
 
@SIRINDOSCARF benim sistemimde de DirectX 12 kurulu ve aktif ama kurulu olması kartınızın da desteklediği anlamına gelmiyor.
Kartınızın hangi dirextx sürümünü desteklediğini öğrenmek için sürücü "Denetim Masası"dan bakın.
DxDiag'dan bakıldığında DirectX 12 kurulu ancak NVIDIA denetim masasında/ sistem Bilgileri'nden kartın 11'i desteklediğini görebilirsinizEki Görüntüle 1225350.Eki Görüntüle 1225354

Güncelleme yapılırsa düzelme şansı olabilir mi?
1637850449684.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı