Her sistemin açığı var mıdır?

The Tribal Chief

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
6.810
Makaleler
44
Çözümler
9
Her sistemin açığı var mıdır? Apple, Microsoft, Alphabet, Meta gibi teknoloji devlerinin herhangi bir açığı var mıdır? Veya fiziki depolama...

Her şey hacklenebilir mi? Örnek olarak; USB belleğe BitLocker kursak mesela bu da kırabilir mi? Alternatif olarak .RAR uzantılı arşivlerde dahil mi? Bir de bilgisayar korsanları kendi adını belirtmiyor mu?
 
Her sistemin açığı var mıdır? Apple, Microsoft, Alphabet, Meta gibi teknoloji devlerinin herhangi bir açığı var mıdır? Veya fiziki depolama...
Vardır, her sistem kendi içinde açıklar bulundurur.
Bir de bilgisayar korsanları kendi adını belirtmiyor mu?
Siber suçların cezası Türkiye'de 2 yıl hapisten başlıyor (diğer ülkelerde siber suçların çok daha ağır cezaları olabiliyor), o yüzden kimse kendi adı ile iş yapamaz.
 
Her sistem kırılır. Açığı olmasa dahi (ki olmayan görüp, duymadım) açığı yaratılır yine kırılır. Burada yapılabilecek en iyi şey kırma süresini uzatmaktır ki bu da şifrelemeyi daha kompleks veya şifreyi uzun hale getirmekle genellikle mümkündür. (Bazen trap koyulur işlemi uzatmak için) Olay tamamen kırıcının maharetine bağlı ama bu demek değildir ki şifresiz bir şey veya erişim sağlanamayan şeyler de kırılır. Yani Bitlocker'ı bırakın koca ülkeyi felakete sürükleyen Nonpetya'dan, ARPANET'e hatta NASA'ya kadar bir çok enteresan kişiler tarafından yapılan kırma işlemleri var.
 
En basitinden backdoor diye bir şey var.
Backdoor, sisteme sızdıktan sonra tekrar girmek için bırakılan bir arka kapıdır. Her sistemden önce kendi açıklarımızı kapatabiliyor muyuz bunu sorgulamak lazım. Güvenlik konusunda ne kadar bilinçliyiz? Her girdiğimiz site güvenli mi? Kişisel ve bankacılık işlerini iş yerlerinde, internet kafelerde yapan kişiler var hala.
 

Geri
Yukarı