Herkes sınıfta kalabilir

Tahmin etmiştim. Sen atlatmışsın tabi konuşursun böyle.
Türkçe'den hiçbir zaman 80 altı not almadım, hadi edebiyat dersi olsa neyse ama konuştuğu dilin kurallarını bilmeyen adamları üniversitelere almak herkes için eziyet. Matematik yine bir nebze abartı olmuş ama aslında o da gerekli bir şey. Türk insanının diğer bir büyük eksiği de analitik düşünmeyi becerememesi, matematik yapmayı öğrenirlerse belki beyin istemeye istemeye kendini geliştirir.

Gayet mantıklı bir karar, umarım Türkçe dersinin zorluğunu da artırırlar da insanımız anadilini adam gibi konuşmayı öğrenir.

10. sınıftayken gençliğe hitabe ödevimiz vardı. İnanır mısın o kadar sene okumuş ve üstelik 9. sınıfı da geçmiş çocuklar gençliğe hitabenin bir paragrafını bile okuyamadılar. Umarım bu durum sadece bizim sınıfta yaşanmıştır. Yoksa durum çok vahim.

Türkçe'den hiçbir zaman 80 altı not almadım, hadi edebiyat dersi olsa neyse ama konuştuğu dilin kurallarını bilmeyen adamları üniversitelere almak herkes için eziyet. Matematik yine bir nebze abartı olmuş ama aslında o da gerekli bir şey, Türk insanının diğer bir büyük eksiği de analitik düşünmeyi becerememesi, matematik yapmayı öğrenirlerse belki beyin istemeye istemeye kendini geliştirir.
Matematik için geçerli değil zaten şuan.

Gönül ister ki herkes okusun, 4.0 fabrikalarda eğitimli bir şekilde Sanayii'ye katkısı olsun ama devlet bu gibi yatırımların önünü maalesef açmıyor. Ne kadar yurt dışında bu sistemler kurulu olsa da Türkiye'de bu yok. Mecburen okul okumayacak kişi bir şekilde ülkesine katkıda bulunmak zorunda.

Devlet çocukları aslında zorla okutmasa ve zorlamasa bunlar olmayacak. Ben çocukken zorla gelen arkadaşlarla okudum okulu böyle okumayı seven 3 veya 4 kişi vardı koca sınıfta ve bu inanın ilköğretimde sınıf tekrarını zorlaştırarak düzeltilecek bir şey değil. O okumak istemeyen öğrenciler sanayi yerine boş boş geziyorlar veya ailesinin işini yapıyorlar zaten her yerde de malum sanayi yok ve sanayi şartları zor. Nüfusta çok haliyle neredeyse her yerde ortaokulda var. Bunlar gelişmekte olan ülkenin başına gelebilecek şeyler ama disiplinle çözülecek sorunlar değil. Bizim sınıfta isteyerek sınıfta kalanlarda oldu hem de o zaman daha bu kadar sert kurallar yoktu ama okulu bitirdi. İnanır mısın görsen akli dengesi yok diyeceğin öğrenciler bitiriyor okulu hem de sınıfta kalmasına rağmen. Suç peki onda mı? Değil aile ceza yememek için gönderiyor kimse de gönderme demiyor.

Okula gönderme desen zaten çocuk sosyalleşemeyecek sohbet kuramayacak arkadaş edinemeyecek okulları sadece ders olarakta düşünmeyin yani.

10. sınıftayken gençliğe hitabe ödevimiz vardı. İnanır mısın o kadar sene okumuş ve üstelik 9. sınıfı da geçmiş çocuklar gençliğe hitabenin bir paragrafını bile okuyamadılar. Umarım bu durum sadece bizim sınıfta yaşanmıştır. Yoksa durum çok vahim.
Ülke geneli bu durumdayız dostum. Liseye üniversiteye giden insanlar da bu durumda. Daha anadilini konuşmayı bilmeyen adamları %60 İngilizce eğitim veren üniversitelere koyuyorlar, güler misin ağlar mısın?

Hayır sadece sizin sınıfta yaşanmadı dediğim gibi ama bunun yaşanmaması için yapabileceğimiz en son şey ilköğretimi zorlaştırmaktı onu da yaptık. Şimdi o çocukları sanayiye göndermek çok kötü bir şey, belki sosyalleşecek ve topluma kazandırılabilecek veya ailesi oğlunun kaynaşmasını istediği için okula gönderiyor. Daha çocuk bunlar. Asıl sorun okumak isteyen çocuklarda okumak ile alakası olmayan kişiler yüzlüden okulda ders çalışamıyor oluşu. Bununda çözümü sınıfta bırakmak olmamalıydı bence. Tabii 2 yıl kalırsa artık açığa vereceklerinden dolayı belki çözülebilir sadece.

Bu sistem okuma yazmayı öğrenemeyen, heyecan yapan ve istemden heceleyen çocukları bence çok üzecek. Tabii lise biraz daha yetişkin orada da okumayı yapamayan kalsın bir zahmet. Kopyalar artacak, bir şekil açıkta olsa lise bitirilecek işsizlik yine artacak. Açığa geçemeyen öğrenciler zaten mağdurlar. Aile emek edecek çocuğu yollayacak okula okuldan kaldığını görünce üzülecek bunu sınıfta bırakmak yerine keşke liseyi zorunluluktan çıkarsalar ve okuma yazmayı yapamayan öğrenciler için ilkokullar veya ortaokullarda sınıf açılsa.

Son düzenleme:
Akşam Baskısı programında birbirinden farklı soruları yanıtlayan Bakan Tekin, sınıf geçmek için yerine getirilmesi gereken yeni şartı şöyle açıkladı:

Mevcut durumda 50 ortalamayı tutturan bir öğrenci, birkaç dersinden yüksek not alarak 50'yi tutturduğunda, diğer bütün dersleri 50'nin altında olsa bile geçiyordu. Bir kısmından sorumlu geçiyordu, bir kısmından da ortalamadan geçiyordu. Biz bunu sınırlandırdık. Belli derslerin ortalamanın üzerinde olması gerekiyor. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan temel eğitim yönetmeliğimizde, Türkçeden 70 alma zorunluluğu getirdik. Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrencimiz geçemeyecek. Kaynak

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı