Temettü nedir?
Cevap: Temettü şirketlerin kar payı dağıtması olarak özetlenir, şirketler yönetim kurulları görüşmeleri sonrasında o yıl yatırımcılara temettü dağıtma kararı alırsa şirketin mali birimi o yıl ki deftere temettü için bir bütçe oluşturur ve ardından lot başına düşen temettü miktarının duyurusu yapılır. Bu duyuru T.C. içinde "Kamuoyunu Aydınlatma Platformu" olarak da bilinen KAP adlı siteye yapılır ve resmi duyuru yapılmak zorundadır! Aksi takdirde dağıtım yapılmaz ve SPK tarafından soruşturma açılır.
Dağıtılacak olan Temettü çeşitli gruplara dağıtılır ve hisse ayrıcalıklarına göre hisse başına elde edilen gelir değişebilir. Örnek: Nama kayıtlı veya kurucu hisselere sahip kişiler daha çok temettü alırken bir borsa yatırımcısı daha düşük alır.
Temettü geliri elde etmek için o kişinin dağıtım yapılan süre içinde hisse senedine sahip olması zorunludur. Genellikle temettü verildikten sonra halk arasında "Kupon Koptu" denilerekten temettü veren hissenin fiyatı düşebilir bu gayet normaldir.
Temettü geliriniz aracı kurum kullanıyorsanız o kuruma kaydını verdiğiniz banka hesabınıza yatılır, doğrudan bir bankanın borsa hizmetlerine sahipseniz bankanız zaten günü gelince otomatik yatırır. Temettüler bazen geç yatabilir bu aracı kurumlardan veya dağıtımdan kaynaklıdır yani 1-2 gün gecikti diye panik olmanıza gerek yok.
Not: 1 lot hisseye sahip bile olsanız temettü ödenir ayrıca temettü ödeyen bir fona sahipseniz aynı şekilde 1 adet pay yeterlidir.
Bilgi sözlüğü:
1. Temettü: Şirketlerin veya temettü ödeyen fonların yatırımcılarına verdiği dönemsel kar payı.
2. Aracı kurumlar: Borsa işlemleri, finans ve finansman servisleri sağlayan kurum.
3. Banka: T.C. tarafından BDDK kaydı bulunan ve müşterilerine finansal hizmetler sunan kurum.
4. KAP:
KAP.
5. Lot/Pay adedi: Sahip olunan miktarı tasdik eden miktar belirteci. (Örn: 1 lot hisse.)
6. SPK: Sermaye Piyasası Kurulu açılımına sahip T.C. sınırları içerisinde bütün sermaye araçlarını denetleme yetkisine sahip düzenleyici kurum.
7. İMKB: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası.
8. Temettü dağıtımı ve çağrısı: Bir şirketin temettü dağıtma kararından sonra KAP'a çağrı vermesi ve dağıtım için tarih verilmesi.
9. Şirket Temettü Bütçesi: Bir şirketin yatırımcılarına temettü vermek için kendi finansal defterinde oluşturduğu kategori olup temel bir defter kalemidir Borçlar/Verecekler kısmından oluşturulur.
Uyarı: SPK mevzuatı ve son duyuru sonrasında "X Hissesini alın, Y fonuna yatırın" demek yasaklanmış olup buna "Yatırım Tavsiyesi Değildir" demek de bu yasağın etrafından dolanmaz. Yatırım danışmanlığı profesyonellerce sağlanan bir servis olup risk analizi ve beklentileri çevresinde şekillenir.