Hisse senetleri temettü nedir?

Temettü ile gelecekte güzel kazançlar elde etmek için, geleceği parlak olan şirketlerin hisselerinden düşük fiyattan bol bol lot almak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse KOÇ Holding geçtiğimiz aylarda nakit yolu ile temettü dağıtımı yaptı, lot başına 1,5597₺ verdi. Misal sizin hesabınızda KCHOL hissesinden 5697(rastgele salladım) adet lot varsa hesabınıza düz hesap 8885₺ temettü yatırıyorlar. 5697 Adet lotu ocak başında aldığımızı varsayarsak ortalama fiyat 83,15₺ ele alalım, 473705,55₺ yatırmanız gerekiyor. Geçen yıl bugün almış olsaydık 41,44₺'den 236083,68₺ yatırmak gerekiyordu. Şahsen temettülere takılmıyorum ya da bir gelir kaynağı olarak görmüyorum. Ben KOÇ Holding hisselerini 15₺ olduğu zamanlardan beri topluyorum, şu anda 99,45₺ oldu. Dediğim gibi temettülerden kazanç elde etmek istiyorsanız piyasayı iyi analiz edip, geleceği parlak, lot fiyatı düşük olan şirketlerden binlerce lot almak gerekiyor. Bu arada her şirketin dağıtım oranı farklıdır buna da dikkat etmek lazım.

Temettü ile gelecekte güzel kazançlar elde etmek için, geleceği parlak olan şirketlerin hisselerinden düşük fiyattan bol bol lot almak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse koç holding geçtiğimiz aylarda nakit yolu ile temettü dağıtımı yaptı, lot başına 1, 5597₺ verdi. Misal sizin hesabınızda kchol hissesinden 5697(rastgele salladım) adet lot varsa hesabınıza düz hesap 8885₺ temettü yatırıyorlar. 5697 adet lotu ocak başında aldığımızı varsayarsak ortalama fiyat 83, 15₺ ele alalım, 473705, 55₺ yatırmanız gerekiyor. Geçen yıl bugün almış olsaydık 41, 44₺'den 236083, 68₺ yatırmak gerekiyordu. Şahsen temettülere takılmıyorum ya da bir gelir kaynağı olarak görmüyorum. Ben koç holding hisselerini 15₺ olduğu zamanlardan beri topluyorum, şu anda 99, 45₺ oldu. Dediğim gibi temettülerden kazanç elde etmek istiyorsanız piyasayı iyi analiz edip, geleceği parlak, lot fiyatı düşük olan şirketlerden binlerce lot almak gerekiyor. Bu arada her şirketin dağıtım oranı farklıdır buna da dikkat etmek lazım.

Bende birkaç şirket arayışına gireceğim zaten şu anda aklımdaki kriterler dediğiniz gibi olabildiğince lot alabileceğim ve düzenli temettü dağıtıp dağıtmadıkları. Ciddi bir plan ve programlama ile en az 10 en fazla da 30 yıl aralıksız almayı planlıyorum, gelecek olan temettü gelirlerini de aynı şekil hisse senedi almakta kullanarak ileride kendime ciddi bir birikim oluşturma planı var. Şu video düşüncemi tam olarak anlatan bir video olmuş
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Müsait olduğum ilk fırsatta izleyeceğim hocam teşekkür ederim tavsiyeniz için.
Rica ederim. Bende uzun zamandır takipçisiyim lakin maddi açıdan bir türlü girişemedim. Size başarılar. Yabancı borsayıda öğrenmeye çalışıyorum şimdi. BIST 100 siyaset ve toplumla fazla ilişkili kaybettirebiliyor.

Rica ederim. Bende uzun zamandır takipçisiyim lakin maddi açıdan bir türlü girişemedim. Size başarılar. Yabancı borsayı da öğrenmeye çalışıyorum şimdi. Bıst 100 siyaset ve toplumla fazla ilişkili kaybettirebiliyor.

Evet bende öğrenci olduğum için sizi çok iyi anlayabiliyorum. Yurt dışı hisseleri konusunda bende biraz meraklıyım ama önce işin inceliklerini öğrenip sonra yurt dışına da girişim yaparım sanırım. Çok amatörüm çünkü şu anda.

Evet bende öğrenci olduğum için sizi çok iyi anlayabiliyorum. Yurt dışı hisseleri konusunda bende biraz meraklıyım ama önce işin inceliklerini öğrenip sonra yurt dışına da girişim yaparım sanırım. Çok amatörüm çünkü şu anda.
Bende daha 20 yaşındayım erken başlamak en iyisi maddiyat dahilinde. Yurt dışını takibi zor oluyor. Haberler vs.

Bende daha 20 yaşındayım erken başlamak en iyisi maddiyat dahilinde. Yurt dışını takibi zor oluyor. Haberler vs.

Bence de erken başlamak iyi olur. Sonuçta yatırımın büyüğü küçüğü olmaz. 30 40 yaşıma geldiğimde kredi kartı borçlarıyla yaşamak istemiyorum hiç değilse elimde bi birikimim olsun :)

Erkenden başlanması gereken bir durum bence, aklım olsaydı çok önceden başlardım her çeyrekde alıyorum akıyor maşallah. Temettü Nedir Nasıl Alınır inceleyin fayda görürsünüz.

Teşekkürler bende aynı düşüncedeyim. Eski konu ama açılmışken bir soru takıldı aklıma sorayım :D hangi hisse senedinin ne zaman temettü dağıtacağını açıklayan resmi veya farklı bir site var mı? Halka arz takvimi gibi halka arzları yayınlayan en bilindik site gibi yani.

Temettü nedir?
Cevap: Temettü şirketlerin kar payı dağıtması olarak özetlenir, şirketler yönetim kurulları görüşmeleri sonrasında o yıl yatırımcılara temettü dağıtma kararı alırsa şirketin mali birimi o yıl ki deftere temettü için bir bütçe oluşturur ve ardından lot başına düşen temettü miktarının duyurusu yapılır. Bu duyuru T.C. içinde "Kamuoyunu Aydınlatma Platformu" olarak da bilinen KAP adlı siteye yapılır ve resmi duyuru yapılmak zorundadır! Aksi takdirde dağıtım yapılmaz ve SPK tarafından soruşturma açılır.

Dağıtılacak olan Temettü çeşitli gruplara dağıtılır ve hisse ayrıcalıklarına göre hisse başına elde edilen gelir değişebilir. Örnek: Nama kayıtlı veya kurucu hisselere sahip kişiler daha çok temettü alırken bir borsa yatırımcısı daha düşük alır.

Temettü geliri elde etmek için o kişinin dağıtım yapılan süre içinde hisse senedine sahip olması zorunludur. Genellikle temettü verildikten sonra halk arasında "Kupon Koptu" denilerekten temettü veren hissenin fiyatı düşebilir bu gayet normaldir.

Temettü geliriniz aracı kurum kullanıyorsanız o kuruma kaydını verdiğiniz banka hesabınıza yatılır, doğrudan bir bankanın borsa hizmetlerine sahipseniz bankanız zaten günü gelince otomatik yatırır. Temettüler bazen geç yatabilir bu aracı kurumlardan veya dağıtımdan kaynaklıdır yani 1-2 gün gecikti diye panik olmanıza gerek yok.

Not: 1 lot hisseye sahip bile olsanız temettü ödenir ayrıca temettü ödeyen bir fona sahipseniz aynı şekilde 1 adet pay yeterlidir.

Bilgi sözlüğü:
1. Temettü: Şirketlerin veya temettü ödeyen fonların yatırımcılarına verdiği dönemsel kar payı.
2. Aracı kurumlar: Borsa işlemleri, finans ve finansman servisleri sağlayan kurum.
3. Banka: T.C. tarafından BDDK kaydı bulunan ve müşterilerine finansal hizmetler sunan kurum.
4. KAP: KAP.
5. Lot/Pay adedi: Sahip olunan miktarı tasdik eden miktar belirteci. (Örn: 1 lot hisse.)
6. SPK: Sermaye Piyasası Kurulu açılımına sahip T.C. sınırları içerisinde bütün sermaye araçlarını denetleme yetkisine sahip düzenleyici kurum.
7. İMKB: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası.
8. Temettü dağıtımı ve çağrısı: Bir şirketin temettü dağıtma kararından sonra KAP'a çağrı vermesi ve dağıtım için tarih verilmesi.
9. Şirket Temettü Bütçesi: Bir şirketin yatırımcılarına temettü vermek için kendi finansal defterinde oluşturduğu kategori olup temel bir defter kalemidir Borçlar/Verecekler kısmından oluşturulur.

Uyarı: SPK mevzuatı ve son duyuru sonrasında "X Hissesini alın, Y fonuna yatırın" demek yasaklanmış olup buna "Yatırım Tavsiyesi Değildir" demek de bu yasağın etrafından dolanmaz. Yatırım danışmanlığı profesyonellerce sağlanan bir servis olup risk analizi ve beklentileri çevresinde şekillenir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı