Histrionik kişilik bozukluğunun zararları neler?

Katılım
11 Temmuz 2020
Mesajlar
635
Çözümler
1
Yer
O'nun peşinde
İnternetten yaptığım araştırmalar sonucunda bende Histrionik kişilik bozukluğu olmasından şüpheleniyorum. Tabi ki kesinlikle var diyemem ama büyük bir ihtimal var. Şimdi internetteki kaynaklarda ki belirtileri tek tek inceleyip bende olup olmadığını öğrenelim. Bende olanları koyu renkle yazacağım:

Psikiyatriye git demeyin çünkü ailem inanmıyor bir türlü.


Histrionik kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından genellikle yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Narsistlerden farklı olarak çevreleriyle ilişkilerinin her dakikasına dikkat ederler.

Belirtiler[değiştir | kaynağı değiştir]
Başkalarının ilgi ve muhabbetlerini çekebildikleri sürece canlı, neşeli, şevk dolu ve cilveli veya çapkındır. Kendileri grubun odağı olduğu sürece ilişkileri kuvvetlidir. Cinsel anlamda uygunsuz provokatif(Tam olarak ne denmek istendiğini çözemedim) davranışlar sergileyebilir, duygularını etkileyici tarzda dışavururlar. Bunun yanı sıra egosantrizm, kendine düşkünlük, sürekli takdir arzusu ve ihtiyaçlarına ulaşmak için sürekli psikolojik manipülasyonda bulunurlar.(Manipülasyon kısmı tam sayılmayabilir)

Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler kendi kişisel durumlarını gerçekçi olarak değerlendiremezler ve karşılaştıkları güçlükleri abartma ve dramatize etme eğilimi sergilerler
. Kolayca sıkıldıklarından(Bir şeyden sıkılmam 15 saniyemi almaz.) çok sık iş değiştirebilirler ve hayalkırıklığı sorunu yaşarlar. Yenilik ve heyecan arzularından dolayı kendilerini tehlikeli durumlara sokarlar. Bu unsurlar onların daha büyük depresyona girmelerine sebep olabilir.

Şu belirtiler görülür:
  • Teşhirci davranış.(Allah'a şükür daha kimseye çıkarıp göstermedik ama yapmak istemedim de değil yani)
  • Sürekli tatmin veya onay arayışı.
  • Duyguların aşırı gösterilerek dramatize edilmesi. Örneğin yeni tanıştığı biriyle kucaklaşmak veya acıklı bir filmde kontrolsüzce ağlamak.
  • Eleştiri veya onaylanmamaya karşı aşırı duyarlılık.
  • Kişiliğinden gurur duyma, değişime karşı isteksizlik ve herhangi bir değişimi tehdit olarak algılama.
  • Uygunsuz şekilde kışkırtıcı davranış veya görünüm sergilemek.(Eğer imkanım olsa fırına giderken bile Glam/Hair metalciler gibi giyinirdim.)
  • Somatik belirtileri kullanarak dikkati üzerine çekmeye çalışmak.(Bunun da manasını bilmiyorum.)
  • İlgi merkezi olma ihtiyacı.
  • Hayal kırıklıklarına karşı düşük tolerans.
  • Ani kararlar almak.
  • Duygusal hallerin hızlı değişimi. Bu haller başkalarına yüzeysel veya abartılı olarak görünebilir.
  • İlişkilerin gerçekte olduğundan daha içten olması gerektiğine inanmak.





Histrionik kişilik bozukluğu nedir?
Histrionik Kişilik BozukluğuGenç yaşlarda başlar (Yaşım 15). Aşırı duygusaldırlar(Arkadaşım(sadece 3-4 defa konuşmuştuk öyle çok da yakın değildik) bana söylemeden İnstagram hesabını kapattı diye çok fena kırılmıştım). Hemen her kötü durumu dert edip ağlarlar. Sürekli ilgi beklerler. İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olurlar.

Frapan giyim(İmkanım olsa Glamciler gibi giyinirdim.)
, baştan çıkarıcı jestler (Kalede top beklerken bile dudaklarımı yalama alışkanlığı kazanmıştım zamanında), sözler sıkça başvurdukları şeylerdir. Derinlemesine bir duygusal ilişki kuramazlar. Yüzeysel kalırlar. Yani yaptıkları davranışların diğerlerindeki etkisini pek hesaba katmazlar.

Başkalarını etkilemek ana hedeftir. İçerik önemli değildir. Başkalarını etkilemeye yönelik ve içerikten yoksun bir konuşma biçimleri vardır. Gösteriş yapar, yapmacık davranır ve duygularını aşırı bir abartı ile gösterirler. Kısacası teatral davranışlar sergilerler. (Cidden doğru aşırı boş yaparım.)

Telkine yatkındırlar, kolay etkilenirler. Bütün bunlara rağmen, ilişkilerin olduğundan daha yakın olması gerektiğini düşünürler. Kısacası, dikkatleri üzerine çekmeye çalışan, karşısındakine olumlu ve duygusal izlemin vermeye çalışan, rol yapıyormuş gibi görünen, başkalarını etkilemekten başka şey düşünmeyen kişilerdir.

Narsistlere göre çevresindeki kişilerle olan davranışlarına daha fazla dikkat ederler. Durup dururken yardım etme eğilimi, “seni bu sıkıntıdan kurtaracağım!” tarzındaki ifadeler, aslında kendinden başka kimseyi düşünememek, sevememek bu kişiliğin ana çizgilerindendir.


Her şey seksüalize edilir(Bilmem belki biraz.), sorsanız hiç seksüalize etmezler. Oysa seksten başka her şeyi düşünürler(Bu kesinlikle yok.). Sadece kadınlarda görülmez, erkeklerde de görülür. Genelde ana-baba-çocuk üçgeninde sorun vardır. Babasının kızı olma ya da anasının oğlu olma çabası içindedirler. Kız ise anne ile erkek ise baba ile ciddi geçimsizlik yaşarlar. Adeta sürekli didişirler.

Özetle, mutsuz insanlardır(Mutsuz olduğumu yeni öğrendim, acaba öyle miyim cidden? Evet, cidden mutsuzum galiba). Ama mutlu görünürler. Hatta buna “la belle indifference” adı verilir. Güzel aldırmazlık… Özel bir semptom.


Yakın çevrelerindeki etkisine bakarak, bir histrioniğin oğlu ya da kızı olmak çok zor bir şey olsa gerekir. Sürekli sizi baştan çıkarmaya çalışan bir anne ya da baba… Gerçekten travmatik olsa gerekir. Anlaşılan bir histrionik için asıl mesele sürekli sevgi ihtiyacı içinde olmaktır. Bunu elde etmenin yolu olarak abartı, cinsellik vs. ne varsa kullanmaktır.

Dünyanın merkezi olmak istemektedirler. Bu ise ne yazık ki mümkün olamamakta(Cidden mümkün değil mi? :( ) ve histrionik kişi ömür boyu mutsuzluğa mahkum yaşamaktadır! Biyolojik parametreleri az bilindiğinden doğru-dürüst bir tedavi de yapılamamaktadır. Geriye uzun ve meşakkatli bir terapi tekniği olarak psikanaliz kalmaktadır…


Garip şekilde üç histrionikten en az birinin ayrıca anti-sosyal eğilimde olduğu bilinmektedir. Bu halin sınır tanımamaktan ve her şeyin aslında kendilerine ait olduğuna inanmaktan kaynaklandığını düşünüyorum.

Ülkemizde sıkça rastlanan bu hastalık için benim dikkatimi çeken ve üzerinde çalıştığım bir başka nokta ise dikkatlerini dağıtamadıkları yönünde… Onlar bir şeye kafayı taktığı anda asla vaz geçmemekte başka şeyi gözleri görmemekte… Hatta o yönde zorlandıklarında öfkelenmekte ve aynen ilgi odağı olmadıkları durumda gösterdikleri öfkeyi sergilemekte…

Her neyse, herhalde başarılı bir tedavinin ana sonucu bireyin evrenin merkezine oturamayacak kadar küçük :( olduğunu kavramaktır.
Ve kim bilir diğerler sadece sessiz bir duaya razı olmaktadır…







Histrionik kişilik bozukluğu olan pek çok bireyin sosyal yetenekleri gelişmiştir, ancak bu yeteneklerini başkalarını manipüle ederek ilgi çekmek için kullanmaktadırlar.

Bu bozukluğa sahip olan kişilerde şu belirtiler de görülebilir:

  • İlgi odağı olunmayan durumlarda rahatsız hissetmek
  • Uygunsuz bir şekilde baştan çıkarıcı ya da flörtöz davranışlar göstermek ve kışkırtıcı bir biçimde giyinmek(Glamciler mevzusu yine)
  • Duygularda yaşanan ani değişiklikler
  • Seyircilerin karşısına çıkacakmış gibi dramatik davranmak ve samimiyetten uzak abartı duygular ve ifadeler sergilemek
  • Fiziksel görünüşle çok fazla ilgilenmek
  • Sürekli olarak onaylanma ya da tatmin olma arayışında olmak
  • Başkaları tarafından kolayca kandırılabilmek ve onlardan kolayca etkilenmek(Safın önde gideniyim.)
  • Eleştirilmeye ya da onaylanmamaya karşı aşırı hassas olmak
  • Hayal kırıklıklarına karşı düşük toleransı olmak, rutinden kolayca sıkılmak, sıklıkla bir işe başlamak ama bitirmemek ve bir olaydan diğerine atlamak
  • Hareket etmeden önce düşünmemek
  • Ani kararlar vermek
  • Kendine odaklı olmak ve başkalarını düşünmemek
  • İlişkileri sürdürmede zorluk(Daha bu sabah bir kızı her şeyden çok seviyordum ve aniden başka bir kızdan hoşlanmaya başladım. Şu ana kadar 20 (Adı aklımda kalanlar bu kadar) kadar kızdan 90-100'tan (Kimisi 3-4 dakikalık, kimisi 8 aylık.) fazla kez hoşlandım. "Yer" bölümünde her hangi bir kız adı yazmasının yerine "O" yazmasının sebebi bu. Sadakatsiz biri de değilimdir ama bir insandan çok kolay soğurum daha da kolay aşık olurum.), başkaları ile olan ilişkilerde genelde yapmacık ya da sığ görünmek
  • İlgi çekmek için intihar etmekle tehdit etmek ya da intihara teşebbüs etmek (Günlük rutinimdir resmen, her gün en az bir kere intihar etmeyi düşünürüm.)
Bende bu belirtilerin %95'i var ama ben aslında çok da rahatsız olmuyorum (Olmam lazım mı?) bunlardan. Sadece sevgi konusundaki tutarsızlığım çok sinirimi bozuyor. (Bir ayda 4 kişiye yaklaşık 10 kez aşık oldum. Hoşlanmaları saymıyorum bile . :/ )
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu hastalığa (hastalık mı bilemiyorum) sahip bir arkadaşım var. Sosyal olarak sorun yaşıyor sürekli. Çevrenizdekiler için rahatsız edici olabilir.

Pandemi sebebiyle hissedemiyor olabilirsiniz ama hafiften yaşam normale döndüğünde farkı anlarsınız.
 
Sevdiğim üyelerden birisiniz. Gerçek hayatta tanımadığım için bir şey diyemem size. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Mutlu musunuz? Kişilik bozukluğunu duymuştum lakin "Histrionik" olanını duymamıştım. Canınızı sıkmayın. 🙂
 
Bugun mutlu değilim. Dun bunu yazarken mutluydum.
Canınızı sıkmayın. Yazdıklarınızdan şunu gördüm: Belli bir tarzınız var. Matematik ve müziği çok seviyorsunuz. Çok hırslı ve azimli insansınız, çok güçlü ve çalışkansınız (Cümle kuramadım 🤣). Mutlu olmanızı istiyorum. Kötü düşünmeyin. Mutlu olun her daim. Sağlıklı günler dilerim.
 
Canınızı sıkmayın. Yazdıklarınızdan şunu gördüm: Belli bir tarzınız var. Matematik ve müziği çok seviyorsunuz. Çok hırslı ve azimli insansınız, çok güçlü ve çalışkansınız (Cümle kuramadım 🤣). Mutlu olmanızı istiyorum. Kötü düşünmeyin. Mutlu olun her daim. Sağlıklı günler dilerim.
Cok teşekkür ederim. :)
 

Geri
Yukarı