Hız aşırtmalı RX 580 Armor ömrü 3 yılda azalır mı?

Valesh

Decapat
Katılım
29 Temmuz 2021
Mesajlar
39
Yer
Kocaeli, izmit
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Normalde MSI kendi sitesinde MHz hızı olarak 1366 yazıyor. Ekran kartı OC'li olduğu için bende 1436 yazıyor. Ekran kartını 3 yıldır kullanıyorum. Ömründe yüksek azalma olmuş mudur? Sistem değiştirmeyi düşünüyorum. Malum ekran kartları ucuşta...
 

Dosya Ekleri

  • Adsız.png
    Adsız.png
    2,5 MB · Görüntüleme: 37
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartlarının ömrü düşündüğünüz gibi lineer bir şekilde azalmaz. Sıcaklıkları kontrol altında tuttuysanız ve bakımlarını vaktinde yaptıysanız seneler boyu uzun uzun kullanırsınız. Kartın yük altındaki sıcaklıklarını bizimle paylaşın.
 
Kasayı aldığımda 2 yıl boyunca pek ilgilenmedim sıcaklıklarına bakmadım kasa hakkında bilgim yoktu bu son dönemde yeni yeni öğreniyorum genelde Rocket League gibi oyunlarda yüksek çözünürlükte ekran kartım 70-75 arasında çalışıyor en kötü 80 derece diye düşünüyorum, oyunlarda drop yiyorum ama RAM'dan kaynaklı olduğunu düşünüyorum bellek kullanımı 80 altına düşmüyor 8 GB zaten droplar başka neden olur pek bilgim yok onun haricinde işlemci sıcaklığım falan normal kasayı ilk 2 sene Ultra grafiklerde zorladığım için ömrü bitmiştir diye düşündüm.
 
Son düzenleme:
Detaylı olarak sistem özelliklerinizi paylaşın. Rx 580 1080p çözünürlükte hala iyi bir kart. RAM'leriniz Dual Channel değil ise, 2x8 şeklinde Dual olarak güncellemenizi tavsiye ederim. Ek olarak SSD kullanmıyorsanız sisteme SSD eklemeniz de faydanıza olacaktır. 70-75 dereceler gayet iyi Rx 580 için.
 
XPG'nin 8 GB olanını kullanıyorum 2667 olması lazım işlemcim A3 1300X SSD 110GB markasını bilmiyorum ama kırmızıda yetmiyor.
Şöyle düşündüm 32 GB'lik Corsair'in ramlarinden alsam 3600MHz'lik işlemciyide Ryzen 7 5800X yapsam SSD 1 TB olsa ekran kartını değiştirmem gerekir mi? Bir de özele gelebilir misiniz oradan ayrıntılı konuşuruz. Birkaç sorum olacaktıda.
Yeniyim özelden nasıl yazılır bilmiyorum mümkünde sen yazar mısın cevap vereceğim.
 
Sosyalde özel mesaj seçeneği yok. Sorununuzun çözümünden başkalarının da faydalanması adına bütün sorularınızı buradan sormanız daha faydalı olur. Sistem özelliklerinizi incelediğimde 8 GB RAM kesinlikle Dual Channel yapılmalı, ilk önceliğiniz o olsun. 32 GB RAM oyun amaçlı kullanım için gereksiz olur, 2x8 GB yapmanız yeterlidir. 3200-3600 MHz her ikisi de olabilir sizin kararınız.
Halihazırda kullandığınız işlemci de RX 580'i tam olarak besleyebilecek kadar güçlü değil, işlemci değişimi de performansınıza büyük katkı sağlayacaktır. Sadece oyun amaçlı kullanım söz konusu ise 5800X gereksiz masraf olur, 5600X daha mantıklı sizin için. Ekran kartını değiştirmeyi düşünmüyorsanız 3600 de tercih edebilirsiniz. Anakart modelinizi de belirtin, 5. nesil Ryzen işlemci desteklediğinden emin olalım.
SSD'de en azından %20'lik bir boş alan bulunması da sistemi rahatlatacaktır. Gereksiz oyunlarınız, dosyalarınız var ise biraz alan açmaya bakın derim. Bütçeniz var ise 500 GB kronik sorunu olmayan, kaliteli bir SSD alabilirsiniz.
Sistem sıcaklıklarını oyun içinde MSI Afterburner ile kontrol edip, işlemci ve GPU sıcaklıklarını da net olarak paylaşın ki, ısınma kaynaklı bir frekans düşüşü var mı bir bakalım.
 
Dün Valorant oynuyordum ekran kartını 100% kullanıyordu sabit ama nedense ekran kartı hiç ses çıkarmıyordu o işi anlamadım ayarlar düşükte olmasına rağmen 120-130 FPS alıyorum ama drop yiyorum hep o FPS veriliyor ama o görüntü gelmiyor işlemciden mi kaynaklı.
FPS sabit kalmıyor oynuyor bayağı.
1627816078324.png

Sağ altta bu uyarıyı hep veriyor bunu vermeden önce ekran siyah oldu şey gibi HDMI çıkar ekran gider takarsın geri gelir o gibi oldu sonra sağ altta o uyarıyı verdi hep bu uyarıyı verdi ama bu siyah screen yeni olmaya başladı.
1627816303064.png

Düzenleme Google'da şu an hep siyah ekran veriyor 1-2 dakikada bir kasaya ne yaptım hiçbir bilgim yok.
 
Son düzenleme:
Ekran kartınız Wattman hatası veriyor. Valorantta GPU'nun %100 kullanıma ulaşması epey zor, işlemci ağırlıklı bir oyun ve işlemciniz güçsüz. Ayarları yükseltip tekrar FPS değerlerine bakın.
Wattman hatası için de ekran kartınızda overclock, undervolt vs. var ise default ayarlara getirip tekrar deneyin. Yok ise DDU ile sürücüleri kaldırıp güncel WHQL sürümü tekrar kurun.
 

Geri
Yukarı