Hızlı okurken okuduğunu anlama ve dikkat dağınıklığı

JEVIN

Decapat
Daha fazla  
11. sınıfa gidiyorum. Ders çalışmayı seviyorum ve gerçekten çalışmak istiyorum. Ancak notlarım çok düşük çünkü ders çalışamıyorum; dikkat dağınıklığı yaşıyorum. Bunun sebebinin kısa videolar (örneğin Reels veya TikTok gibi) olduğunu düşünüyorum. Bu forumu açmadan önce kitap okumaya çalıştım ama sadece 1 sayfa okurken bile dikkatimi toparlayamadım. Aynı cümleleri 2-3 kez tekrar ettim çünkü anlamıyordum. Aynı durum paragraf sorularında da oluyor. Bu sorunu nasıl düzeltebilirim?

Hocam bu tür durumlarda uyku düzeni de çok önemli , ne halde -?

kanka seni çok iyi anlıyorum. Aynı şeyi çok kişi yaşıyor çünkü kısa videolar beynimizi sürekli uyarıyor, dikkat eşiğimizi düşürüyor. Kitap okuyamaman, aynı cümleleri tekrar tekrar okuman bu yüzden.

Sana dopamin orucu öneririm.
bu şu demek:
Bir süreliğine Instagram, TikTok, Reels, Shorts gibi şeyleri tamamen bırak. İlk günler sıkılacaksın ama sonra beyin yeniden "sıkıcı" şeylerden zevk almaya başlayacak. O zaman kitap da çalışmak da daha kolay gelecek.

günde 2-3 saatini sadece ekran kapalı, telefon uzak şekilde kitap/paragraf çözmeye ayır.
Yavaş başla, mesela 10-15 dakikalık odaklarla. Zamanla süreyi arttırırsın.

Unutma: Dikkat bir kas gibidir. Ne kadar çalıştırırsan o kadar güçlenir.
Sen istekliysen, bu işi başarabilirsin.

çok teşekkür ederim kanka deneyeceğim

Hocam bu tür durumlarda uyku düzeni de çok önemli, ne halde -?

Uyku düzenim gayet düzenli

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…