Hocanın telefona el koyması yasal mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hocanın kim olduğunu falan söylemem burada beni zor duruma sokmazsa okulu ve hocayı belirtebilirim.
 
Hocanın kim olduğunu falan söylemem burada beni zor duruma sokmazsa okulu ve hocayı belirtebilirim.
O hocayı tanıyan veya o okulda çalışan birini tanıyan yoksa ve o okulun çalışanları da görmezse pek sıkıntı olacağını sanmam.
Veya biri sizi şikayet etmezse.
 
O hocayı tanıyan veya o okulda çalışan birini tanıyan yoksa ve o okulun çalışanları da görmezse pek sıkıntı olacağını sanmam.
Görmesi halinde yaşanacak bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ben burda yaşanan olayı anlattım sadece.
 
Bir kaç şey ;

"Öğrenciler mevzuat ve okul talimatlarına uymak ile mükelleftir. Gerek Okula aile birliği ve gerekse okul yönetimi bu tip kararlar alıp, uygulayabilirler. Alıkonan kişi değil, okula sokulması yasaklanan bir maddedir. Üstelik çocuğun genellikle reşit olmadığını da hesaba katarsanız, konu velisini ilgilendirir. Veli telefonu idareden talep edebilir."
----------
OKUL İDARESİ ÖĞRENCİNİN CEP TELEFONUNA EL KOYABİLİR Mİ?
Soru
ÇOCUĞUM 12 yaşında, yedinci sınıfa gidiyor. Derste öğretmeni çocuğumu cep telefonuyla oynarken görmüş ve elinden zorla almış. Öğretmeni, öğleden sonra okulda derslerin bitiminden sonra sekreterlikten telefonu alabileceğini söylemiş. Oğlum da sekreterliğe öğleden sonra ders bitiminde gidiyor, fakat öğretmen telefonu oraya bırakmamış. Sekreterlik görevlileri de öğretmenin okul dışında olduğunu, bu yüzden kendisini arayamayacaklarını söylemişler. Oğlum da beni sekreterlikten arayınca ben de oradaki yetkililerle görüştüm, hafta sonunda çocuğumun spora gideceğini, mutlaka cep telefonuna ihtiyacı olduğunu söyledim. Sekreter de telefonun öğretmende olduğunu, kendilerine telefon bırakılmadığını söyledi. Bazı öğretmenler telefon numaralarını velilere verdiği halde bu öğretmen vermemişti. Bu yüzden arayamadık. Çocuğumun spora gideceği yer uzak olduğu için o hafta sonu spora gidemedi. Önemli bir de maçı vardı. Yani kısacası oğlum mağdur oldu. Pazartesi okula bizzat gittim, öğretmeni bekledim. Sabah dersi olmadığı için döndüm. Bunun üzerine öğlene doğru öğretmen okula gelmiş ve telefonu sekreterliğe bırakmış. Ben de bu durumu müdüre şikayet ettim. Öğretmenin derste çocuğumu uyarmasını kabul ederim, fakat cep telefonunu almaya hakkı var mı?
Cevap
EVET öğretmenin böyle bir hakkı var. Okuyucumuzun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde geçerli Okullar Yasası (Schulgesetz), öğretmenlere eğitim için bazı eşyaların öğrencilerden alınmasına olanak veriyor. Eğer okul yönetimi (okul yöneticileri, öğretmenler, aile birliği gibi) okul binası içinde cep telefonunun görünür bir şekilde taşınmasını yasaklamışsa ki böyle bir yasak bir çok okulda var, öğrenciler cep telefonunu okula getirebilir, sadece acil hallerde kullanabilir, fakat derste veya ders aralarında kullanamaz. Aksi durumda öğretmenler cep telefonuna el koyabilirler. Tabii cep telefonu sorunu Almanya’da eyaletlere, şehirlere ve okullara göre farklı ele alınmaktadır. Bazı okullarda cep telefonuna izin veriliyor. Bu çözüm okul yönetmeliğinde (Schulordnung) belirlenmektedir. Eğer okul yönetimi böyle bir cep telefonu yasağını okul yönetmeliğine koymuşsa, öğretmen telefona el koyabilir. Öğrencilerin dikkatlerini derse vermeleri için okul yönetmeliği bu tür bir yasağı koyabilir. Burada hukuken iki temel sorun vardır; bir yandan temel bir hak olarak mülkiyet hakkı sınırlanmaktadır, öte yandan devletin ve okulun eğitim yükümlülüğü vardır. Okul bu eğitim görevini yerine getirmelidir. Fakat Okullar Yasası’nda eğitim için alınacak tedbirlerin orantılı olma prensibine uygun olması gerekir denmektedir. Yani telefona el koyma süresinin amaca uygun olması gerekir, bu tedbirin uygulanmasında aşırıya kaçılmamalı. Öğretmenin aynı gün telefonu geri vermesi orantılılık prensibine uygun olurdu. Oysa telefonun cuma yerine pazartesi günü verilmesi ise bir gecikmedir. Fakat bu nedenle öğretmene bir yaptırım uygulamak mümkün olamaz. Okuyucumuza tavsiyemiz, konuyu çok büyütmeden öğretmenle bire bir konuşarak konuyu dile getirmesidir.
 
Askerde bile telefona çok takılmıyorlar artık okulda hala telefonlara takıntılı tipler var demek.
 
Diyelim ki yasal değil adam geldi elinden aldı telefonu ne yapacaksın öğretmeni mi döveceksin? Ver gitsin 10 dakika tenefüste de telefona bakma çok zor bir şey değil.
 
Anlamadığım derste telefona bakarsa baksın bu onun zararına olur neden yasak ki? Zaten amacı ders olan öğrenci öyle şeyler yapmaz diye düşünüyorum.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı