Merhabalar. Acer Nitro 5 laptopumun ( CPU: Ryzen 5 6600H GPU: RTX 3050 95w) her oyunda çok ısınması yüzünden bir çözüm arayışına girdim ve maalesef termal macunu Arctic MX-6 ile değistirdim. Fakat aradan birkaç hafta geçmeden Valorant, CS2 gibi oyunlarda 100° CPU, 85° GPU sıcaklıklarına ulaştı. Forumlarda gezerken PTM7950 adlı bir termal pad dikkatimi çekti. Bu termal pad faz değişimli termal pad olarak geçiyordu. Yani bu termal padin özelliği hal değiştirmesi. Sıcaklıklar 50-60° gibi bir seviyeye gelince katı olan termal pad hal değiştirerek macunumsu bir yapıya geliyor. Bu sayede boşlukları kolayca dolduruyor ve pump out riski azalıyor. Ben de denemek istedim ve AliExpress üzerinden sipariş ettim. Kargo 11 günde elime ulaştı ve orijinaldi.
Kutu içeriği bu şekilde: pad, padin jelatinini sökmek için bantlar, fırça, tornavida, parmak eldiven, ıslak ve kuru bezler, sökmek için aparatlar.
Bilgisayarımızın arkasındaki vidaları söküyoruz ve resimdeki aparatlar ile kenarlara giriyoruz ve tırnaklardan ayırıyoruz.
Acer Nitro laptoplarda arkadaki bu parçayı sökerek devam edebilirsiniz, işinizi kolaylaştıracak.
Bilgisayarı açtık, genel durum bu. Fanlar çok kirlenmiş.
İşlemlere başlamadan önce batarya soketini çıkarıyoruz.
Soğutma bloğunu çıkarıyoruz ve manzara bu. Özellikle işlemcinin üzerinde neredeyse macun kalmamış tamamen pump out olmuş durumda. bu da MX-6 macundan neden uzak durmanız gerektiğini gösteriyor.
Fanlarımızın temizliğini paket içerisindeki fırça yardımıyla yaptık.
Bu kısımda fazla fotoğraf çekmedim ama anlatayım. Önce eski macunu alkol ve kulak çöpü yardımıyla temizledim. Sonra kutu içindeki bezlerle sildim. Padi çiplerin üzerine koyarak boyutlarını kalem ile işaretledim ve makasla kestim. Çipten çok büyük veya çok küçük olmamasına dikkat edin. Daha sonra çok ince bir cımbız yardımıyla jelatinin bir tanesini sökün. Arkadaşlar bu konuda ben gerçekten sıkıntı yaşadım düzgün sökemediğim için 3-4 parça pad çöp oldu. Püf noktası da şudur ki kutu içerisindeki bantları asla kullanmayın işinizi zorlaştırıyor. İnce bir cımbız ile çok dikkatli ve yavaş şekilde çıkarmak en doğrusu olacakr.
İşlemci ve ekran kartının karşısındaki bakırları da yine alkol ve kulak çöpü ile temizliyoruz.
Ve soğutma bloğunu yerleştirip soketleri geri takıyoruz. Bilgisayarı topluyoruz, termal pad uygulama işlemleri bu kadardı.
Cinebench R23 Skorları (Öncesi)
Cinebench R23 Skorları (Sonrası)
Cinebench Multi Core Sıcaklıkları (Öncesi)
Cinebench Multi Core Sıcaklıkları (Sonrası)
Cinebench Single Core Sıcaklıkları (Öncesi)
Cinebench Single Core Sıcaklıkları (Sonrası)
Furmark 2 Skoru (Öncesi)
Furmark 2 Skoru (Sonrası)
Furmark 2 Sıcaklıkları (Öncesi)
Furmark 2 Sıcaklıkları (Sonrası)
Forza Horizon 4 Değerleri (Öncesi)
Forza Horizon 4 Değerleri (Sonrası)
Genel olarak ben bu üründen çok memnun kaldım. Tabii zaman geçtikçe anlayacağız gerçekten performans kaybı olur mu olmaz mı bilmiyorum. Bu ürünü kullanan başka kişiler performans kaybı olmadığını söylüyor. Ben de belirli zaman aralıklarıyla bu incelemeyi güncellemeyi düşünüyorum. Bu benim Technopat üzerindeki ilk incelememdi bir hatam olduysa kusura bakmayın. Umarım herkese yardımcı olabilmişimdir. Eksik, hatalı bilgi veya herhangi bir sorunuz olursa mutlaka yazın. Teşekkürler.
Uygulama Aşamaları
Kutu içeriği bu şekilde: pad, padin jelatinini sökmek için bantlar, fırça, tornavida, parmak eldiven, ıslak ve kuru bezler, sökmek için aparatlar.
Bilgisayarımızın arkasındaki vidaları söküyoruz ve resimdeki aparatlar ile kenarlara giriyoruz ve tırnaklardan ayırıyoruz.
Acer Nitro laptoplarda arkadaki bu parçayı sökerek devam edebilirsiniz, işinizi kolaylaştıracak.
Bilgisayarı açtık, genel durum bu. Fanlar çok kirlenmiş.
İşlemlere başlamadan önce batarya soketini çıkarıyoruz.
Soğutma bloğunu çıkarıyoruz ve manzara bu. Özellikle işlemcinin üzerinde neredeyse macun kalmamış tamamen pump out olmuş durumda. bu da MX-6 macundan neden uzak durmanız gerektiğini gösteriyor.
Fanlarımızın temizliğini paket içerisindeki fırça yardımıyla yaptık.
Bu kısımda fazla fotoğraf çekmedim ama anlatayım. Önce eski macunu alkol ve kulak çöpü yardımıyla temizledim. Sonra kutu içindeki bezlerle sildim. Padi çiplerin üzerine koyarak boyutlarını kalem ile işaretledim ve makasla kestim. Çipten çok büyük veya çok küçük olmamasına dikkat edin. Daha sonra çok ince bir cımbız yardımıyla jelatinin bir tanesini sökün. Arkadaşlar bu konuda ben gerçekten sıkıntı yaşadım düzgün sökemediğim için 3-4 parça pad çöp oldu. Püf noktası da şudur ki kutu içerisindeki bantları asla kullanmayın işinizi zorlaştırıyor. İnce bir cımbız ile çok dikkatli ve yavaş şekilde çıkarmak en doğrusu olacakr.
İşlemci ve ekran kartının karşısındaki bakırları da yine alkol ve kulak çöpü ile temizliyoruz.
Ve soğutma bloğunu yerleştirip soketleri geri takıyoruz. Bilgisayarı topluyoruz, termal pad uygulama işlemleri bu kadardı.
Test Sonuçları ve Sıcaklık Değerleri
Cinebench R23 Skorları (Öncesi)
Cinebench R23 Skorları (Sonrası)
Cinebench Multi Core Sıcaklıkları (Öncesi)
Cinebench Multi Core Sıcaklıkları (Sonrası)
Cinebench Single Core Sıcaklıkları (Öncesi)
Cinebench Single Core Sıcaklıkları (Sonrası)
Furmark 2 Skoru (Öncesi)
Furmark 2 Skoru (Sonrası)
Furmark 2 Sıcaklıkları (Öncesi)
Furmark 2 Sıcaklıkları (Sonrası)
Forza Horizon 4 Değerleri (Öncesi)
Forza Horizon 4 Değerleri (Sonrası)
Genel olarak ben bu üründen çok memnun kaldım. Tabii zaman geçtikçe anlayacağız gerçekten performans kaybı olur mu olmaz mı bilmiyorum. Bu ürünü kullanan başka kişiler performans kaybı olmadığını söylüyor. Ben de belirli zaman aralıklarıyla bu incelemeyi güncellemeyi düşünüyorum. Bu benim Technopat üzerindeki ilk incelememdi bir hatam olduysa kusura bakmayın. Umarım herkese yardımcı olabilmişimdir. Eksik, hatalı bilgi veya herhangi bir sorunuz olursa mutlaka yazın. Teşekkürler.
Dosya Ekleri
Son düzenleyen: Moderatör: