MehmetBayrak
Kilopat
Hoparlörlerin tanesi 4 Ω ise paralel bağlandığında 2 Ω olur. Bu çıkışlı devreler de genelde 4Ω/8Ω olduğu için sorun çıkartabilir. Ve devrenin boyutu önemli değil internetten araştırın W değeriniArkadaşlar arabamdaki 600W 125rms hoparlörün biri bozulduğu icin ikisinde söküp kenara koymuştum. Düzgün olanı kırılan ses bombasının kartındaki çıkışlardan bağladım ve düzgünce çalışıyor ve şu an elimde ayni hoparlör ve 2 adet küçük 5W hoparlör var. Hepsini paralel bağlasam bir sorun yaşar mıyım? Veya nelere dikkat etmem gerekir devre kartı buyuk bir şey değil tahminimce 10W veya 5W çıkış veriyor.
Hoparlörlerin tanesi 4 ω ise paralel başlandığında 2 ω olur. Bu çıkışlı devreler de genelde 4Ω/8Ω olduğu için sorun çıkartabilir. Ve devrenin boyutu önemli değil internetten araştırın W değerini.
Sıkıntı çıkarır mı bilemiyorum ama pasif kabin hoparlörlerde hoparlör başına 8ohm düşüyor 1 kanaldan 2 hoparlör e bağlayınca 4 ohm a düşüyor, 2 tane daha yani 1 kanala 4 tane kolon bağlayınca kolon başına 1 ohm düşüyor ve bu Mixer'in kısa devre olasılığını çok yükseltiyor. Bu mantıkla düşünebilirsiniz hocam, demeye çalıştığınızı çok anlayamadım o yüzden bilgim yettiği kadar.
Ohm değeri ne değiştirir hocam
Hoparlörün direnci. Ne kadar az direnç o kadar az kısa devre gibi düşün. Önemli bir şeyOhm değeri ne değiştirir hocam.
Ohm değeri ne değiştirir hocam.
2 adet 600W 125 rms hoparlör ve 2 adet 4 ohm 5W hoparlörü hepsini paralel bağlayıp kullanmak istiyorum hocam anlamadığınız yer neresi?
Hepsini 1 kanala mı bağlayacaksınız hocam?
Şimdi elindeki 600W'lık alet 4ohm, 5W hoparlörler tahminen 4ohm ise pararlel de 2Ohm'a düşer e ikisini de paralel bağlarsan 1, 5ohm civarı bir şeye denk gelir, elindeki ses bombasının devre kartı düşük Ohm'a elverişsiz ise sıkıntılarla karşına çıkabilir.
Ayrıca 600'den alacağın ses şiddeti öbürlerini bastırır ve sesi açtıkça öbürlerinin kalitesi düşebilir.
Öyle de böyle de sıkıntı çıkartacaktır sana. Ama dersen 5W olanlar 8ohm pararlel de 4'e düşer öbürüyle de 2'ye düşürürsün büyük ihtimalle de çalar ama yine ufak olanlardan daha az ses gelme vb. sorunlarla karşılaşabilirsin.
Ne yapılabilir 5W 4 ohm ise ikisini pararlel bağlar 2Ohm'a düşürür 600W'lık ile seri bağlar 6Ohm'da çaldırırsın. Ne olur yine 600W daha fazla çalar ama aralarında pek bir fark olmaz. Güç dağılımları da ona göre olur, devre kartı da pek fazla yorulmamış olur.
Ha ne var kartın ne kadar ısınacağı falan test etmen gerek.
1x600W + 25W mı takılacak yoksa 2x600W + 2x5W mı takılacak.
Evde kullanıyorsan uygun fiyatlı 4x60W bir amfi alıp bombadan ses girişi alır amfiden de hoparlörleri besleyebilirsin aslında.
Seri bağlamak istesem de küçük ve büyük olanlar paralel büyükler arasında seri bağlı olacak bu durumdaki hesaplama nasıl olur hocam.
Görselde tuşların olduğu yerin altında devre kartı var aslında onun yerine elimde çıkma bir 4x50W teyp var fakat nasıl çalıştırırım bilgim yok hocam.