HP Omen 16 İncelemesi (Intel Core i7-12700H, RTX 3070)

monoblaine

Centipat
Katılım
9 Ağustos 2022
Mesajlar
53
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,

Başlıkta belirttiğim laptop'ı çok araştırmış olsam da bu laptop'la ilgili kullanıcı incelemelerine ve ayrıntılı teknik verilere ulaşamadım (birkaç site incelemiş ama son kullanıcı deneyimi açısından elle tutulur yorum pek yok). Yine de halihazırda AMD Ryzen 7 5800H ve RTX 3060'lı HP Omen 15 kullanıcısı olduğum için Omen kalitesine güvenerek laptop'ı almaya karar verdim.

Temmuz'da 12. nesil işlemcili Omen'ler iki farklı model olarak Türkiye piyasasına giriş yapmış olsa da RTX 3070 Ti ve 32 GB RAM'e sahip olan model çok kısa süre içerisinde tükendi. Belli ki bu modeller Türkiye'ye sınırlı sayıda getirilmiş. RTX 3070 Ti'lı olanı kaçırdığım için bir süre aşağıdaki incelememin konusu olan modeli alıp almama konusunda kararsız kalmış olsam da fiyat olarak iyi bir seviyeye düştüğü ve diğeri gibi bunun da stoğu hızla tükendiği için birkaç gün önce ürünü sipariş verdim.

Ürün bana, 500 TL'lik kuponla birlikte 31.851,04 TL'ye mal oldu. Şu an stoğu tükenmiş durumda ama önümüzdeki günlerde 12. nesil Intel ve Ryzen 6000 serisi AMD işlemcili Omen'lerin ülkemizde tekrar satışa çıkacağını öngörüyorum. Bu nedenle benim gibi başkalarının da ürünü merak edeceğini düşünerek, laptop'la ilgili birçok soruya yanıt olabileceğini inandığım kısa bir incelemeyi ve kullanıcı deneyimlerimi paylaşmak istedim. Sözü daha fazla uzatmadan, maddeler halinde özetlediğim incelememe geçeyim:

  • Cihazda Dynamic Boost ile 115 Watt güç çekebilen bir GPU var (118 Watt'a çıktığını gördüm).

  • NVIDIA Advanced Optimus teknolojisi kullanılmış. Sanırım "MUX Switch var" diyebiliriz. BIOS'ta Graphical Switch ayarıyla sadece dGPU'yu kullanma özelliği bulunuyor. Bütün testleri Advanced Optimus açıkken, laptop'ı harici bir ekrana bağlamadan yaptım.

  • NVMe M.2 SSD'si çok hızlı. Okuma: 6.955 MB/s. Yazma: 5.432 MB/s. Harici olarak da Thunderbolt 4 büyük bir nimet zaten.

  • 3DMark Time Spy skoru 9.464. Aynı testin CPU skoruysa 11.967. Biraz ortalamanın altında. Max-Q teknolojisi kullanıldığı için normal karşılanabilir ama yine de GPU skoru olarak 10.000'in üstünde bir değer görmek isterdim.

  • Red Dead Redemption 2, cihazın 2K çözünürlüklü kendi ekranında dengeli DLSS modu ve ultra ayarlarla 50-55 FPS'e çıktı. Cyberpunk 2077 ise yine aynı çözünürlük ve ayarlarla, Ray Tracing açıkken 30-35 FPS'i görüyor (Ultra Ray Tracing modunda ise ne yazık ki 20 FPS'e kadar düştü).

  • Testlerde GPU sıcaklığı en fazla 75 C°'yi gördü. Ancak CPU, Turbo Boost'u kapatmazsanız baya ısınıyor (Cyberpunk 2077'nin hemen başında 100 C°'nin üstüne çıktı). Bu değerler cihazın termal tasarımı konusunda soru işaretleri uyandırsa da Turbo Boost ile çalışan ince ve hafif laptop'ların kaderi bu ne yazık ki.

  • Cihaz, 5800H ve RTX 3060'lı Omen 15 ile neredeyse aynı kalınlık ve ağırlığa sahip (ikisi de ince, hafif laptop'lar). Ekranı birazcık daha büyük. 1080p ile 2K arasında çok büyük bir fark göremedim. Ekran kalitesi Omen 15 ile benzer. Tabii 2K ekranda her şey biraz daha net ve keskin görünüyor.

  • Omen 15 ile kıyasladığımda fan sesi neredeyse hiç duyulmuyor. Yüksek fan hızlarında bile sessiz çalışan bir laptop. Bu bakımdan cihazı başarılı buldum. 5800H'lı Omen 15, yük altında değilken bile 80 C°'yi geçiyordu ve performans modunda fan sesi rahatsızlık veriyordu (Ryzen Controller programıyla çalışma sıcaklığını 80 C°'de sabitleyip hem sesten hem de FPS düşüşlerinden kurtulmuştum gerçi).

  • Wi-Fi hızı ve çekim kalitesi çok iyi. Hoparlör ses seviyesi biraz düşük. Windows Hello destekli kamerasının/parmak izi okuyucusunun olmamasıysa günümüzde artık önemli bir eksiklik bence.

  • Tasarım anlamında başarılı bir cihaz; çerçevesinin kalınlığı dışında -ki aslında o da tasarıma ayrı bir hava katıyor- bu seriyi beğeniyorum zaten. Tek eleştirebileceğim nokta, ekranın sallanması. Böyle bir cihaza bu kadar sallanan bir ekran yakışmamış.

Genel olarak son teknolojileri barındırması nedeniyle beğendiğim bir cihaz oldu. Tabii Max-Q kullanıldığından üst düzey grafik performansı beklemek hata olur. İnce ve hafif bir kasa için grafik performansından biraz ödün verilmiş. Oyun amaçlı alacaksanız kararınızı buna göre vermenizde yarar var.

İncelememi laptop'ın birkaç fotoğrafını paylaşarak sonlandırmak istiyorum. Fotoğraflarda cihazı, tasarım bakımından Omen 15 ile kıyaslayabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi soldaki Omen 16 (aslında fotoğrafları bu inceleme için çekmemiştim; ev hali için kusura bakmayın).

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.
Aklınıza takılan başka sorular olursa seve seve yanıtlayabilirim.

Görüşmek üzere...
 

Dosya Ekleri

  • omen-16-1.jpg
    omen-16-1.jpg
    209,2 KB · Görüntüleme: 233
  • omen-16-2.jpg
    omen-16-2.jpg
    212,1 KB · Görüntüleme: 235
  • omen-16-3.jpg
    omen-16-3.jpg
    199,4 KB · Görüntüleme: 234
Son düzenleme:
İlk girdiğinde normal olarak öyle çıkabiliyor, fakat 90 derecelerde dolaşıyor sa gene iyi fakat Omen'den daha iyi bir şey bekliyorum tabii ki de.
 
İlk girdiğinde normal olarak öyle çıkabiliyor, fakat 90 derecelerde dolaşıyor sa gene iyi fakat Omen'den daha iyi bir şey bekliyorum tabii ki de.

Yeni PC'lerde 90 derece bence kesinlikle kabul edilebilir olamaz hocam MSI GE75 Raider kullanıyorum soğutucu stand ile Cyberpunk 84 derece civarı geziyor imzada sistemim mevcut yeni cihazların bu sıcaklıklara çıkması kabul edilemez benim kendi görüşüm.
 
Alt bütçe cihazlar için normal bir durum ama Omen gibi üst seviye cihazlar için biraz kötü olabilir evet, bir de şöyle bir şey var karşılaştırdığın işlemci 100W bile güç cekebiliyor.
 
İlk girdiğinde normal olarak öyle çıkabiliyor, fakat 90 derecelerde dolaşıyor sa gene iyi fakat Omen'den daha iyi bir şey bekliyorum tabii ki de.

Yorumlarınız için teşekkürler hocam. Sizin mesajınızı okuduktan sonra içime "Acaba acele davranıp cihaza haksızlık mı ettim?" kuşkusu düştü. Testleri biraz daha uzun sürecek şekilde tekrarlayıp sonuçları burada paylaşacağım.

Bu arada normal kullanımda CPU ve GPU sıcaklıkları 40-45 derece arasında seyrediyor ki açık bir şekilde 5800H'lı modele göre çok daha iyi değerler bunlar.
 
Yorumlarınız için teşekkürler hocam. Sizin mesajınızı okuduktan sonra içime "acaba acele davranıp cihaza haksızlık mı ettim?" kuşkusu düştü. Testleri biraz daha uzun sürecek şekilde tekrarlayıp sonuçları burada paylaşacağım.

Bu arada normal kullanımda CPU ve GPU sıcaklıkları 40-45 derece arasında seyrediyor ki açık bir şekilde 5800H'lı modele göre çok daha iyi değerler bunlar.

Metal Liquid mi var bu cihazlarda termal macunmu hocam?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı