Daha fazla
- Meslek
- Öğrenci
@403976 Hocam merhaba konumu kimsenin görmemesi ihtimali için sizi özel olarak etiketliyorum. Konuya denk gelen arkadaşlar olursa yardımcı olurlarsa çok sevinirim. @403976 hocam beni hatırladınız mı bilmiyorum, bu cihazın throttle sorunu var mı yok mu diye beraber bakmıştık ve gayet iyi sonuçlar almıştık. OCCT hatta o zaman ki OCCT değerlerimin olduğu konuyu paylaşayım sizinle. OCCT üzerinde test yapınca maksimum 83 derece CPU sıcaklığı görmüştüm ve oyun oynarken oynadığım oyunlarda 75 dereceyi geçmiyordu CPU. Oyun oynarken hep Omen Gaming Hub üzerinden sıcaklıkları kontrol ederim yan ekrandan bir yandan. Bu sıralar FIFA 23 indirdim ve onu oynuyorum. FPS sabitlemediğim takdirde işlemci sıcaklığım 85 derecenin üstüne çıkıyordu. Başka hiçbir oyunda böyle bir sonuç almıyorum. Sonrasında biraz araştırdığımda FIFA 23'ün optimizasyonu sebebiyle olması gerekenden fazla CPU sıcaklığı sorunu yaşayan çok insan olduğunu gördüm ve ben de oyunu 60 FPS'e sabitleyip 75-85 derece arası oynamaya başladım. Bugün FPS sabitlemeyi kaldırayım dedim ve bir de ne göreyim CPU 95 derecenin altına düşmüyor. Neredeyse 99 derece sabit oynuyorum oyunu. GPU sıcaklığım 70 dereceyi çok nadir görüyor ama CPU sıcaklığı uçuyor adeta. Bu arada sıcaklık sırasında Throttle yaşamadım işlemci hiçbir şekilde frekans kısmadı, hızını düşürmedi fakat çok yüksek sıcaklık neredeyse 99 derece sabit bir maç oynadım. Sonrasında sorun sadece FIFA kaynaklı mı diye merak ettim OCCT indirdim tekrardan orada da eski değerlerimi alamadım. 5 dakikalık bir testte işlemci maksimum 97 dereceyi gördü ve 90 derecenin altına pek inmedi. Sonrasında aklıma bir şey geldi. Eskiden oynarken ben laptopun köşelerine ahşap telefon tutacaklarından koyup laptopun alt kısmını havalandırıyordum. Fakat son zamanlar direkt masaya Razer Goliathus marka uzun mouse Pad'in üstüne koyuyordum laptopu. Acaba bundan kaynaklı mı diye düşündüm ve laptopu tekrar havalandırıp tekrardan OCCT testi başlattım. 5 dakikalık bir testte 4 dakika boyunca maksimum 85 dereceyi gördü 5.dakikada bir anda 92 dereceye fırlayıp tekrar 85 derecelere düştü. Laptopu zeminden havalandırmak 10-15 derece arası fark eder mi bilemiyorum ama bunu da sizlerle paylaşmak istedim.
Laptopta o zamandan bu zamana yapmış olduğum değişiklikler:
BIOS'da "Fan Always on" modu "Disable" idi ve ben bunu "Enabled" yaptım.
Laptopun SSD'sini değiştirdim. Fakat laptopun kapağını açtığımda işlemci ile bir temasım olmadı sadece SSD'yi değiştirdim. Kapağı açma sırasında kapağın 1 tane vidası yalama olduğu için çok zorlandım açarken ve açtıktan sonra tekrar kapatırken kendim bir tane vida uydurdum. (Bununla bir alakası olmayacağını düşünüyorum ama yine de belirtmek istedim.
İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra "Pump Out" gibi bir bilgiye denk geldim. İşlemcinin sıcaklık yükselmesinde üstünde ki termal macunu atması imiş. Acaba başıma böyle bir şey mi geldi? Henüz laptopu açıp kontrol etmeye fırsatım olmadı. İhtimaller arasında olabilir mi sizce pump out?
Bu arada boşta ki sıcaklık değerlerim gayet normal:
Laptopta o zamandan bu zamana yapmış olduğum değişiklikler:
BIOS'da "Fan Always on" modu "Disable" idi ve ben bunu "Enabled" yaptım.
Laptopun SSD'sini değiştirdim. Fakat laptopun kapağını açtığımda işlemci ile bir temasım olmadı sadece SSD'yi değiştirdim. Kapağı açma sırasında kapağın 1 tane vidası yalama olduğu için çok zorlandım açarken ve açtıktan sonra tekrar kapatırken kendim bir tane vida uydurdum. (Bununla bir alakası olmayacağını düşünüyorum ama yine de belirtmek istedim.
İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra "Pump Out" gibi bir bilgiye denk geldim. İşlemcinin sıcaklık yükselmesinde üstünde ki termal macunu atması imiş. Acaba başıma böyle bir şey mi geldi? Henüz laptopu açıp kontrol etmeye fırsatım olmadı. İhtimaller arasında olabilir mi sizce pump out?
Bu arada boşta ki sıcaklık değerlerim gayet normal: